Andrei Năstase: „A fost solicitată anularea a doar trei puncte din legea de asumare a răspunderii guvernului”

5ef9cfab4797dd429396a7ef4ea22e30

Anunțul a fost făcut de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook, în contextul anunțării de Ion Chicu că legea de asumare a răspunderii guvernului a fost suspendată de către Curtea Constituțională în urma adresării efectuate de câțiva deputați ai Blocului ACUM și ai Partidului ȘOR.

„Dragi prieteni,

În cursul zilei de astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea privind acordarea ajutoarelor cetățenilor pe perioada de criză din cauza COVID-19.

Faptele sunt următoarele, iar minciunile și dezinformarea pe care astăzi o practică guvernul lui Dodon, chiar prin afirmațiile prim-ministrului Chicu, frizează patologicul și atentează, prin conținul lor, la securitatea socială și economică a Republicii Moldova. Deputatul Platformei DA, Dinu Plăngău, în numele fracțiunii, a sesizat Curtea Constituțională cu solicitarea anulării a trei puncte din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative.

Aceste puncte fac referire la schemele legate de duty-free, prelungirea nejustificată cu un an a unei norme din legea privind controlul asupra tutunului și modificarea taxelor pentru resursele naturale.

În sesizarea lui Dinu Plăngău, era solicitată suspendarea DOAR a celor trei puncte până la examinarea cauzei în fond. Nimic altceva! Curtea Constituțională și-a extins atribuțiile și a suspendat toată legea, lege aprobată prin asumarea răspunderii și a stabilit examinarea tuturor sesizărilor pe acest subiect pentru luni, 13 aprilie. Prim-ministrul Chicu a făcut astăzi o declarație absolut iresponsabilă când a vorbit despre faptul că deputații blocului ACUM au cerut suspendarea legii și a admis o manipulare crasă precum că oamenii și afacerile rămân fără ajutor din partea statului din cauza opoziției.

Noi calificăm mesajul lui Chicu în plină criză pandemică ca o instigare la ură și constatăm că această guvernare a trecut toate liniile roșii. Dodon și Chicu nu fac altceva decât să mintă în continuare opinia publică ori de câte ori calculele lor politice și electorale sunt în primejdie. Nimic, dar absolut nimic nu recomandă ca în această perioadă critică societatea noastră și țara să fie guvernate din nou de minciună și dezinformare.

Iată de ce suntem obligați să reacționăm cu maximă fermitate în acest caz, mai ales că, așa cum spuneam și în 2018 și 2019, manipularea și dezinformarea au devenit politici de stat în Republica Moldova. Având în vedere gravitatea afirmațiilor prim-ministrului și ușurința cu care acesta minte cu nerușinare o întreagă țară, știind în mod evident că faptele au fost altele, cerem ca imediat după depășirea crizei epidemiologice prim-ministrul Chicu să-și dea demisia. În caz contrar, noi vom aplica toate metodele legale pentru destituirea lui din funcție. Facem un apel către judecătorii Curții Constituționale și-i îndemnăm să analizeze în litera legii toate punctele din contestația depusă de Platforma DA și să nu facă niciun fel de rabat de la prevederile constituției, a legilor și normelor care guvernează societatea și economia Republicii Moldova.

Cel mai negru scenariu care se poate derula astăzi în țara noastră este acela în care Curtea Constituțională, prin decizia finală, să își asume o complicitate istorică și nefastă cu acest guvern toxic care, iată, asemenea guvernului lui Plahotniuc, minte și manipulează! Republica Moldova trebuie să fie guvernată de ADEVĂR, iar lipsa de transparență a actualului guvern, dovedită de mai multe ori în această perioadă, ne obligă să solicităm public includerea de urgență în componența Comisiei pentru Situații Excepționale a președinților fracțiunilor parlamentare și a reprezentanților mediului de experți în domeniul medical și epidemiologic, procedându-se la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1340 din 4 decembrie 2001, pentru a realiza un larg consens naţional, politic şi social”, spune Andrei Năstase.

 

Proiectul prevedea instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător a cetățenilor în perioada stării de urgență, precum și modificarea unor acte legislative.

Acesta menționează că Platforma DA a solicitat anularea doar a trei puncte din proiectul de lege:

# instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative;

# legate de scheme cu duty-free, prelungirea nejustificată cu un an a unei norme din legea privind controlul asupra tutunului;

# modificarea taxelor pentru resursele naturale.

Prim-ministrul Chicu, azi, a făcut o declarație absolut iresponsabilă când a vorbit despre faptul că deputații blocului ACUM au cerut suspendarea legii și a admis o manipulare crasă precum că oamenii și businessul rămân fără ajutor din partea statului din cauza opoziției”, a adăugat membrul Platformei DA.

Noi calificăm mesajul lui Chicu în plină criză pandemică ca o instigare la ură și constatăm că această guvernare a trecut toate liniile roșii”, se menționează în postare.

De asemenea, acesta cere ca imediat după depășirea crizei epidemiologice prim-ministrul Chicu să-și dea demisia. În caz contrar, vor aplica toate metodele legale pentru destituirea lui din funcție.

Taguri: #Tinerii DA
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente