Echipamentul de protecție pentru personalul medical, importat din China, a „dispărut pe drum” // Expert: autoritățile s-au zgârcit să plătească un zbor charter

Mariana Colun
09/04/2020

Centrul Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a semnat acum trei săptămâni două contracte de achiziție în sumă de 36 de milioane de lei, pentru procurarea ecranelor de protecție și a respiratoarelor pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților infectați cu Covid-19, însă până în prezent acestea nu au ajuns în Moldova. Premierul Ion Chicu a spus joi că echipamentele „dispar pe drum” din China spre Moldova, dar promite să organizeze un zbor cargo charter pentru a aduce din China restul echipamentelor de protecție și testele procurate.

Premierul a scris pe pagina sa de Facebook, că echipamentele „dispar pe drum”. „Până la ziua de astăzi nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum... Respectiv, nici un bănuț din buget nu este cheltuit din suma rezervată. Săptămâna viitoare, autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Intenția unor persoane iresponsabile „de 1 EURO”, este de a zădărnici aprovizionarea țării cu aceste produse foarte importante pentru sănătatea și viața oamenilor”, a scris premierul.

Expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră că pentru întârzierea respectivă de vină sunt autoritățile. „Faptul că timp de trei săptămâni autoritățile nu au contractat un avion ca să livreze testele, medicamentele, echipamentele de protecție procurate sau donate din China spune tot despre prioritățile și capacitatea organizatorică a acestui Guvern. Aceste trei săptămâni ne-au costat sute de medici infectați. Iar Igor Dodon are timp să caute avion pe gratis din Rusia. Chiar și primarul de Bălți, Renato Usatâi, a demostrat cum timp de o singură zi poți găsi acest avion, iar marfa să ajungă în 48 ore la Chișinău”, a comentat expertul.

Amintim că acum trei săptămâni, CAPCS a semnat două contracte de achiziție cu firma Lismedfarm SRL, în sumă de 36 de milioane de lei, pentru procurarea ecranelor de protecție și a respiratoarelor pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Primul contract stipulează achiziționarea a 200 de mii de ecrane de protecție, produse în China, la prețul de 55,14 lei pentru o unitate. Cel de-al doilea contract prevede achiziționarea a 500 de mii de respiratoare cu filtru pentru particule, de asemenea produse în China, la prețul de 50 de lei pentru o unitate. Oferta a fost făcută de CAPCS la 13 martie. Cele două contracte au fost semnate prin negociere directă.

 

Mariana Colun
09/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii