‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Pe câmpurile ce nu au fost arate, culturile sunt mult mai bine dezvoltate

Fermieri: Pe câmpurile ce nu au fost arate, culturile sunt mult mai bine dezvoltate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dilema „Trebuie sau nu efectuată arătura pe câmpurile agricole din țară” rămâne actuală deja de ani buni în Moldova. Însă, caracteristicile solului tot mai proaste și schimbările climaterice provoacă fermierii să testeze în propriile câmpuri, în fiecare an, diverse metode de cultivare a culturilor.

Nici acest an nu a fost o excepție. Seceta nu le-a permis unora să efectueze arătura, și dacă toamna acest lucru părea o problemă, în primăvară s-a dovedit a fi o soluție pentru fermieri.

Mai mulți producători și-au împărtășit experiența în grupurile noastre pe Viber Agrobiznes Club și Tehnică șu Utilaje, iar noi am solicitat de la unii din ei mai multe informații despre rezultatele obținute.

Fermierul Ion Moroi produce culturi de câmp în raionul Fălești. Anul trecut condițiile climaterice nu i-au permis să realizeze arătura de toamnă pe toate câmpurile.

„Pentru culturile prășitoare (porumb, floarea soarelui) am pregătit terenul cu discurile. Am rămas uimit, unde am arat – când sap mai adânc cu hârlețul este talpa plugului, solul nu are structură și sunt mulți bolovani, iar pe terenurile unde am realizat o singură discuire plantele arată foarte bine. Și pe terenurile unde am semănat grâu am reușit să fac doar o singură lucrare cu discurile, iar alți producători, ce au câmpurile alături de ale mele, chiar dacă au utilizat tehnică mai scumpă și au efectuat de 3 ori lucrarea de discuire, au culturile mai rău dezvoltate. Grâul cultivat de mine a avut suficientă umiditate. Pe aceste terenuri solul este umed, rădăcinile sunt dezvoltate, iar structura bună”, ne-a povestit Ion Moroi.

FOTO: Ion Moroi; Câmp de grâu pe care nu a fost efectuată arătura

Fermierul de mai mulți ani caută răspunsul la întrebarea „Este plugul un util sau nu?”, iar experiența din acest sezon i-a fost foarte utilă.

„Acest an va arăta diferența dintre arătură și evitarea acesteia. Cea mai mare problemă nu ține de imposibilitatea implementării sistemelor No-till sau Mini-till la noi, ci de faptul că fermierii nu sunt deschiși spre ceva nou. Nu se respectă asolamentul, se cultivă doar 2-3 culturi, din acest motiv se dezvoltă bolile și dăunătorii, iar apoi toți dau vina pe faptul că nu au arat. Oamenii folosesc plugul pentru a lupta cu bolile și dăunătorii, au uitat de îngrășăminte verzi, rotația culturilor și dau vina pe aceea că n-au făcut arătura. Experiența fermierilor, fie din țări vecine precum Ucraina, Rusia, confirmă: cine s-a lăsat de arat – câștigă mai mult decât cel ce ară. Mulți spun, după 4-5 ani fermierii trec iar la plug, dar nu se gândesc cât au economisit în acești ani”.

FOTO: Ion Moroi; Câmp de grâu pe care nu a fost efectuată arătura

Petru Bordan este specialist în cadrul unei companii de tehnică agricolă. Realizând mai multe vizite în câmp la fermierii din țară a observat, că loturile semănate cu rapiță din raionul Comrat, ce nu au fost arate, arată mai bine.

FOTO: Petru Bordan; Câmp de rapiță pe care nu a fost realizată arătura

„Pe câmpul unde a fost semănată rapița după premărgătorul grâu, fără arătură, cultura arată foarte bine. Chiar dacă condițiile au fost foarte rele, rapița s-a dezvoltat uniform, doar a fost afectată de înghețuri. Lipsa de precipitații afectează dezvoltarea tuturor culturilor, indiferent de tehnologie. Nu cred că pentru toate culturile, dar pentru unele, rezultate bune se obțin fără a realiza arătura. Porumbul iubește solurile afânate, arate, alte specii se dezvoltă mai bine fără arătura. Pentru zona de nord implementarea tehnologiei No-till ar fi posibilă, important este să avem precipitații. Trebuie să combinăm diferite metode de lucrare în dependență de condițiile pe care le avem în câmp”, ne-a spus Petru Bordan.

‹ adv ›
FOTO: Petru Bordan; Câmp de orz pe care nu a fost efectuată arătura

Tot mai mulți experți locali și de talie mondială vorbesc despre schimbările climaterice și impactul acestora asupra sectorului agricol. Aceștia îndeamnă producătoii să implementeze tehnologii ce permit sechestrarea carbonului în sol, reducerea eroziunii solului și asigurarea durabilității agriculturii.

Vom reveni în curând cu câteva articole la acest subiect.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›