Maestrul Emerit în Arte, Eugen Mamot, infectat cu coronavirus în spitalul unde era internat

Maestrul în Arte și compozitorul Eugen Mamot, distins cu titlul de Artist al Poporului, a fost infectat cu coronavirus în spitalul în care era internat de mai multe săptămâni din cauza unor intervenții chirurgicale la picior. Anunțul a fost făcut pe facebook de către de fiul compozitorului.

Foto: http://audiovideotecanationala.blogspot.com/

Fiul său a precizat că pe data de 13 martie, Eugen Mamot a suferit un accident în urma căruia s-a ales cu o fractură foarte gravă la piciorul drept, ulterior fiind internat la spitalul de urgenţă IMU Chişinău, unde a suferit mai multe operaţii la picior.

Mai apoi, cmpozitorul ar fi acuzat febră, iar ieri a fost depistat pozitiv cu virusul Covid-19. Tot ieri a fost transferat în secţia de reanimare a aceluiaşi spital.

După ultimile informaţii, compozitorul se află în stare gravă.

Dirijorul, compozitorul, profesorul cu grad didactic superior, autorul de manuale Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. În anul 1968 a absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa – dirijat coral, iar în anul 1984 cea dea doua facultate în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţămînt superior – clasa de compoziție.

A avut numeroase turnee artistice în Rusia, Ucraina, România ș.a. Are multe înregistrări radio cu formațiile „Mugurel” și „Lia-Ciocîrlia”.

Eugen Mamot este autorul a circa 300 de creaţii vocal-simfonice, instrumentale, corale, cîntece pentru copii, a realizat nenumărate aranjamente muzicale ale melodiilor şi versurilor populare etc.. A elaborat, inclusiv şi în colaborare cu alti autori, mai multe manuale şcolare de muzica, materiale didactice, a publicat articole de specialitate şi scenarii pentru filme.

A publicat doua culegeri de cîntece pentru clasele primare în vara anului 2010 și anume „Dulcea mea copilarie” și „Țara copiilor”. În ianuarie 2011, a editat doua culegeri corale: „Lia-Ciocirlia” și „Culoarea Pămîntului”. Tot în 2011, a apărut albumul muzical „Beu-curcubeau”.

În anul 1980 este decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” din RSSM, iar în anul 1992 obţine titlul Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova, apoi în anul 1996 obţine titlul de „Profesor cu grad didactic superior”, iar în 2001 –devine Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.


Pub