Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

08 Apr. 2020 / 18:05

Comerţul on-line a crescut cu 30 la sută în Republica Moldova

Comerţul on-line a înregistrat o creştere cu 30 la sută în Republica Moldova, în plina criză provocată de pandemia COVID-19. Despre aceasta a anunţat secretarul de stat de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin în cadrul unei conferinţe online, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” privind măsurile necesare pentru salvarea economiei şi pregătirea terenului pentru o relansare post-criză, relatează Mesager.

Potrivit oficialului, la iniţiativa Ministerului Economiei, pe Facebook a fost creat grupul „Iarmarocul IMM-urilor”, unde antreprenorii locali îşi pot vinde produsele şi serviciile pe o nouă piaţă online.

„ A crescut comerţul online cu 30%. Dacă anterior vorbeam doar de o creştere cu 10 la sută a comerţului online în faza cea mai bună, acum a cescut de la sine până la 30 la sută. Este o analiză primară, mediul de afaceri a înţeles foarte bine că în situaţiile de criză, comerţul online e ca o pernă de salvare. Va trebui să ne gândim la programe care să aducă pe platforme întreprinderile mici şi mijlocii”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretr de stat la ministerul Economiei.

Reprezentanţii instituţiilor de stat afirmă că în scurt timp va avea loc o rectificare bugetară, care să prevadă în special raţionalizarea cheltuielilor.

„Ne dăm bine seama că acele cheltuieli prognozate în 2019 pentru anul 2020, acele cheltuieli publice la nivelul care au fost prognozate, ele vor fi reduse. Urmează să indentificăm care sunt posibilele resurse financiare suplimentare, în primul rând în formă de credite, acordate de partenerii externi”, a spus Dorel Noroc, secretar de stat, ministerul Finanţelor.

„Măsurile cele mai importante din partea Guvernului vor veni mai aproape de sfârşitul crizei, când vom înţelege care sunt mai eficiente în dependenţă de situaţia creată”, a menţionat Oleg Tofilat, condilierul Prim-ministrului.

„Trecem printr-o perioadă fără precedent. Nu avem de unde învăţa din experienţa altora. Spre exemplu cei din domeniul produselor alimentare o duc nu rău, cei care sunt din sectorul Horeca probabil o duc nu prea bine, chiar dacă pentru ei a fost aprobată prin asumarea de răspundere o reducere a TVA cu 15 %”, a declarat Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.

Potrivit experţilor de la Expert Grup, guvernarea ar trebui sa asigure pentru populaţie un minim de venituri care să ajungă, de exemplu, pentru plata facturilor. Cu referire la afaceri, ar fi nevoie de programe de suport pentru restructurarea afacerilor, pentru iniţierea unor afaceri noi, dar si condiţii echitabile pentru businessul local.

Comentarii