07:49:39 25.04.2024
Stiri

IRESPONSABILITATE // Primarul - DA, premierul Chicu - BA: Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de ȘAPTE ori la Talmaza și abia acum se discută despre instituirea CARANTINEI

Social 08.04.2020 13:24 Vizualizări1277 Autor: Ziarul National
IRESPONSABILITATE // Primarul - DA, premierul Chicu - BA: Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de ȘAPTE ori la Talmaza și abia acum se discută despre instituirea CARANTINEI


Autoritățile centrale au anunțat astăzi că satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă va fi plasat în carantină, după ce în localitate au fost deja confirmate 29 de cazuri de COVID-19, iar focarul se extinde cu repeziciune.

Decizia anunțată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, vine după ce primarul de Talmaza, Eugeniu Pitușcan, a semnat o dispoziție încă pe 21 martie curent de instituire a carantineri, când în localitate fuseseră confirmate doar patru cazuri de COVID-19. La acea dată era vorba despre o familie întreagă, care a făcut parte din grupul de 35 de persoane ce a plecat în pelerinaj la o mănăstire din Ucraina.

CITIȚI și Încă o localitate din R. Moldova, în CARANTINĂ, din cauza noului coronavirus. Primarul verifică personal ca sătenii să stea acasă: „Ce să așteptăm? Când vom avea un caz de deces?”


„Ce să așteptăm? Când o să fie un caz de deces să ne permită (să instituie carantina - n.r.)?”, declara atunci, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, primarul Prutean.

Premierul Ion Chicu l-a admonestat ulterior public pe primar pentru că ar lua decizii care nu țin de competența sa, ca acum să ajungă la aceeași decizie, lucru remarcat de deputatul Alexandru Slusari.

„Azi este 8 aprilie. Pe 23 martie, primarul satului, având 5 infectați, a vrut să anunțe carantină. A fost bătut peste mâini și mustrat de PD și PSRM pentru faptul că dânsul vorbea cu opoziția. Atunci, prim-ministrul a spus că din Chișinău se vede mai bine când trebuie introduse restricții în fiecare sat. Au trecut 16 zile. În satul respectiv sunt 29 de infectați și focarul se extinde, în pofida supraeforturilor primarului de a-l opri. Totul s-a produs pe fundalul nefuncționalității conducerii raionului, unde doar o singură doamnă vicepreședinte încearcă măcar cumva să organizeze lupta cu pandemia. Întrebarea retorică: dl. prim-ministru își asumă responsabilitatea personală pentru agravarea situației în satul Talmaza? Primarul și doamna vicepreședinte sunt membri PD și sunt foarte buni organizatori, doar că au rămas fără sprijin necesar la timp”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Primarul de Talmaza nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta decizia întârziată a autorităților centrale de a permite instituirea carantinei în localitatea pe care o conduce din cauza extinderii pandemiei de COVID-19.

Menționăm că raionul Ștefan Vodă este a doua regiune din R. Moldova după numărul de cazuri confirmate de COVID-19 - 158 până în prezent. Anterior, în carantină au fost plasate orașul Ștefan Vodă și satul Carahasani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md