Peste 23 de mii de asistenți medicali activează în Moldova. Ce mesaj le-a transmis Viorica Dumbrăveanu, de Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății din acest an este dedicată asistenților medicali și moașelor. Cu acest prilej, ministra Viorica Dumbrăveanu, a adresat un mesaj lucrătorilor medicali, dar și cetățenilor, să contribuie la consolidarea forțelor în lupta cu pandemia de Covid-19.

„În acest an, această zi este deosebită, prin faptul că îl vizează în mod direct pe fiecare dintre noi, fiecare țară de pe glob, dat fiind faptul că în această zi, printr-o derogare de la alți ani, nu se vor mai face declarații oficiale. Este o zi în care fiecare persoană își îndreaptă inima, speranța, către sistemul medical, către lucrătorii din sistemul medical, cei care au în spatele său ani lungi de studii, cei care au nopți nedormite din cauza gărzilor pe care le efectuau, cei care au în experiența sa cazuri complexe pe care le tratau și cei care au în mâinile lor vieți omenești.

Astăzi nu trebuie să spunem că medicii sau lucrătorii medicali sunt obligați și de astăzi pe viitor trebuie să fim cu toții alături de lucrătorii din sistemul medical, să îi ajutăm la prevenirea, dar și în combaterea infecției Covid-19, dar și în general la realizarea actului medical. Cu ce putem contribui fiecare dintre noi? În calitate de pacienți potențiali este să respectăm recomandările medicilor, în calitate de copii - e să protejăm părinții prin a evita vizitele la ei, pentru că îi expunem riscurilor, în calitate de părinți - e să susținem copiii în aceste momente de a respecta regimul de a sta acasă și de a coparticipa la sistemul de educație, în calitate de membru al societății - este să ne informăm din surse oficiale și să omitem informațiile denigratoare, care generează panică și o dezinformare a societății.

Stimați lucrători medicali, venim cu sincere aprecieri pentru profesionaismul și dedicația dvs. Astăzi fac un apel către toți cetățenii RM - să fim mai buni, mai toleranți și mai responsabili față de lucrătorii din sistemul medical. Doar așa putem contribui, fiecare dintre noi, la combaterea Covid-19”, a menționat ministra Sănătății.

În acest an internațional al asistentelor și moașelor, Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2020 va reflecta rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în furnizarea de îngrijiri medicale în întreaga lume.

Asistenții și moașele joacă un rol esențial în furnizarea serviciilor de sănătate. Acestea sunt persoanele care își dedică viața îngrijirii mamelor și copiilor; acordarea serviciilor de imunizare pentru salvarea; îngrijirea persoanelor în vârstă, etc. Sunt adesea primele și singurele persoane care oferă îngrijire în comunitățile lor. La nivel global, este nevoie de încă 9 milioane de asistenți medicali și moașe pentru a atinge indicatorii de acoperire universală cu servicii de sănătate până în 2030 (indicatorul de dezvoltare durabilă 3.8).

Ziua Mondială a Sănătății în anul 2020 este un prilej în plus să exprimăm recunoștința noastră celor peste 23 de mii de asistenți medicali, care activează în Republica Moldova. Aceasta constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistența medicală a populației. Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale și de îmbătrânirea personalului medical. În jur de 17% din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.

De asemenea, asistenții medicali și alți angajați din sistemul de sănătate se află în „prima linie” în răspunsul global și național pentru combaterea Covid-19 pentru stoparea răspândirii pandemiei – oferind îngrijiri, tratament de înaltă calitate, susținere, comunicare, colectarea datelor, etc.

Fapte cheie la nivel global:

  • Asistenții medicali oferă o gamă largă de servicii esențiale la nivel de comunitate, inclusiv:
  • prevenirea, diagnosticul și tratamentul HIV, tuberculoză, malarie și alte boli transmisibile;
  • prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile;
  • servicii de sănătate sexuală și reproductivă, de planificare familială; îngrijire medicală mamei și copilului; imunizare, etc.;
  • servicii de îngrijire persoanelor în vârstă și cu nevoi speciale.
  • asistenții medicali și moașele joacă un rol esențial în grija oamenilor de pretutindeni, inclusiv în cele mai dificile situații umanitare, fragile și afectate de conflicte.
  • ca parte a unei echipe multidisciplinare de îngrijire a sănătății, asistenții medicali și moașele contribuie semnificativ la îndeplinirea angajamentelor asumate în Declarația de la Astana din 2018 privind asistența medicală primară, realizând îngrijirea centrată pe pacient în comunitate.
  • Asigurarea unui nivel înalt de servicii de sănătate pentru toți va depinde de faptul, dacă există un număr suficient de asistente și moașe bine instruite și susținute, care primesc un salariu decent și recunoștința echivalentă muncii depuse și serviciilor care le oferă.
  • La nivel global este un deficit de aproape 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății pentru a atinge și a susține acoperirea universală cu servicii de sănătate până în 2030. Aproximativ jumătate din această deficiență – sunt asistenții medicali și moașe.
  • La nivel global, 70% din totalul forței de muncă în domeniul sănătății și social sunt femei. Asistenții și moașele reprezintă o mare parte din acestea.

Ce putem face pentru a susține asistenții medicali și moașele (populația, autoritățile, medicii și conducătorii instituțiilor medicale)? Apel la acțiune:

  1. Apreciați și mulțumiți asistenților medicali și moașelor pentru munca lor și ceea ce fac zi de zi pentru a ne menține sănătoși;
  2. Investiți în pregătirea și educația lor;
  3. Asigurați-le un loc de muncă adecvat și sigur și un salariu decent;
  4. Ascultați-le părerile lor și explorați-le ideile;
  5. Să fie implicați în luarea deciziilor!

Anul 2020 este o oportunitate unică de a susține eforturile sistemului de sănătate și de a demonstra un sprijin public și politic larg pentru toți lucrători din domeniul sănătății, în contextul luptei comune împotriva pandemiei cauzată de infecția Covid – 19, pentru a face față deficitului de profesioniști în domeniul sănătății la nivel global.


Pub