(video) Economia RM va avea de suferit drastic: Varianta optimă – PIB-ul va scădea cu 3%

Economia Republicii Moldova va avea de suferit în urma Situației de Urgență în care ne aflăm. Despre aceasta a vorbit președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul briefingului său, după ședința Consiliului Suprem pentru Securitate.

Potrivit acestuia, veniturile la bugetul de stat au scăzut în ultima perioadă cu miliarde de lei.

„Înțelegem că economia este în descreștere și nu doar în Republica Moldova. Multe țări de pe glob sunt în regresie și acest lucru afectează și economia Moldovei. Scăderea economiei afectează deja și va afecta scăderea veniturilor la bugetul de stat. Conform prognozelor Ministerului Finanțelor, reducerea PIB-ului cu 3%- varianta optimistă, a generat față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde de lei. Poate fi o cădere a economiei și mai mare. Am luat decizia care vor fi prioritățile pentru stat în următoarea perioadă. Acestea sunt: salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj, tot ce ține suportul sistemului medical și alte instituții care sunt în implicare crizei, suport pentru întreprinderi, care achită salarii în continuare în această situație. Restul cheltuielilor vor fi reduse la minim”, a declarat Dodon.

Președintele a venit și cu un mesaj către unii actori politici, care au criticat anterior situația actuală. „Am văzut unele mesaje din partea unor politicieni, care spun să reducem complet investițiile. Evident că noi vom investi în situația în care vom avea mijloace. Noi ne dorim să continuăm investițiile, de ce? Pentru că cei care au rămas fără muncă și au revenit din afara țării, noi vrem să le oferim locuri de muncă. De aceea vom face tot posibilul să găsim resurse. BNM a luat decizia de reducere a ratei de bază de 3,25% cât și a rezervelor obligatorii a băncilor comerciale de până la 34%. Așa că lichidități în piața bancară sunt și vor fi suficiente”, a conchis președintele.

Amintim că astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, în care au fost luate mai multe decizii de ordin național.


Pub