(video) Igor Dodon: Sistemul medical este asigurat, la această etapă cu medicamente, consumabile și utilaje

În țară, la această etapă, sistemul medical este asigurat cu suficiente medicamente și consumabile, iar instruirea medicilor, inclusiv a medicilor de familie din sate, pentru gestionarea situației epidemiologice pentru scenariul 4 s-a încheiat, a declarat astăzi, președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Foto: UNIMEDIA

Șeful statului Șeful statului a făcut o totalizare , țara noastră este asigurată cu medicamente pentru perioada următoare și nu are probleme cu stocurile. „Republica Moldova importă 16% din stocurile de medicamente din Ucraina, iar 9,5% din România, Federația Rusă, China, ș.a.m.d. Se importă acum suplimentar medicamente pentru protocolul de tratare a Covid-19 din Ucraina și din România”, a declarat Igor Dodon.

În ceea ce privește consumabilele, președintele a afirmat că suntem, de asemenea, asigurați cu stocuri suficiente: „Grație unor donații din exteriorul țării cât producerii pe intern, practic, cei din prima linie sunt asigurați.

Producătorii autohtoni au fabricat până acum 70 mii costume de protecție, câteva sute de mii de măști, 20 de mii viziere. La fel, piața de dezinfectanți este asigurată în totalitate de producătorii autohtoni.

Mai mult, în următoarele 2-3 zile se așteaptă sosirea unui lot de trei tone de ajutor umanitar din China, oferit de guvernul chinez și un lot de consumabile oferit de niște companii private din Turcia.

Igor Dodon a declarat că în spitalele de stat se găsesc 500 de aparate de ventilare artificială a plămânilor, pentru cazurile strict urgente. În clinicile private se mai găsesc câteva sute de ventilatoare, care pot fi solicitate suplimentar.

Menționăm că începând de astăzi, 7 aprilie 2020, Republica Moldova intră în scenariul 4 - zona de vârf a crizei pandemice. În țară au fost testate pozitiv la infecția cu noul coronavirus 965 de cazuri de persoane, dintre care 40 - au fost tratate, alte 21 au decedat.


Pub