LIVE TEXT/ Un grup de moldoveni întorși din Rusia, blocați la frontieră. Ei refuză să achite prima de asigurare medicală: „Nu am bani”

PE SCURT

18:40

Un grup de moldoveni întorși din Federația Rusă nu sunt lăsați să treacă frontiera, întrucât refuză să achite prima de asigurare medicală. Oamenii spun că nu au bani.

18:20

A fost înregistrat primul deces în raionul Căușeni.

17:45

Potrivit estimărilor Oficiului Național al Viei și Vinului, în acest an, exportul produselor vitivinicole poate scădea cu 30% sau chiar 50% comparativ cu 2019.

Cauzele scăderilor:

  1. restricțiile logistice cauzate de regimurile speciale de carantină,
  2. reducerea cererii pe piețele de desfacere tradiționale,
  3. amânarea și anularea evenimentelor de promovare a vinurilor,
  4. suspendarea vânzărilor din domeniul HoReCa.

17:15

În Republica Moldova a fost înregistrat al treilea deces astăzi. În total, avem 22 decese cauzate de COVID-19. De asemenea, astăzi au fost efectuate cel mai mare număr de teste: 510. Dintre acestea, 91 au fost pozitive. În total, sunt 1 056 persoane infectate cu COVID-19.

16:00

Polițiștii de frontieră au donat salariul pentru o zi de muncă din luna martie, astfel încât au fost adunați aproape 500 mii lei.

14:30

Președintele Igor Dodon încearcă să convingă populația că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere al medicamenteleor, al consumabilelor și al aparatelor de ventilare artificială.

13:45

11 lucrători medicali din Spitalul din Glodeni sunt infectați. Epidemiologul Tudor Lupașcu spune că secțiile de terapie și chirurgie sunt închise. „Aproape toată instituția este închisă”, menționează specialistul.

13:30

Mai mulți studenți la medicină fac voluntariat în spitalele din Chișinău, dar și în țară. Aceștia lucrează cot la cot cu medicii în lupta cu COVID-19. Cei mai mulți vor lucra în calitate operatori la Linia Verde, instituită de ANSP.

12:00

Administratorii piețelor din Cahul cer să fie redeschise piețele. Vânzătorii au propus să strângă semnături cu care se vor adresa Comisiei Situații Excepționale de la Cahul. Ei se plâng că au credite și li se strică marfa. De asemenea, ei propun să vândă produsele cu un preț mult mai mic decât în supermarketuri.

11:30

Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei a făcut o donație de 25 de mii de lei Spitalului Clinic Bălți pentur lupta cu coronavirusul. Preoții au declarat că vor continua să ajute instituția medicală.

11:00

Un bloc de 386 de apartamente din c. Stăuceni, suburbia Chișinăului, a fost plasat în carantină pentru 9 zile după ce un locuitor a fost testat pozitiv la COVID-19.

10:00

Astăzi au fost înregistrate încă 2 decese. Este vorba despre doi bărbații, ambii de 68 de ani. În total, sunt înregistrate 21 decese cauzate de COVID-19. De asemenea, au fost externate încă 3 persoane. În total, sunt 40 de persoane tratate.

09:00

51 de militari și alți angajați ai Poliției se află la posturile fixe instalate la intrările şi ieşirile oraşelor Soroca şi Ştefan Vodă, dar şi în localitatea Carahasani din raionul Ştefan Vodă, aflate în carantină.

În ultimele 3 zile, peste 380 de militari au fost mobilizaţi pentru patrularea pe jos, în cadrul echipelor mixte, în locurile publice, parcurile şi zonele de agrement din Chișinău, Cahul și Bălți.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 869 traversări. Dintre acestea, 1 624 au scris declarații precum că vor achita în următoarele 72 de ore prima de asigurare medicală.

La frontiera moldo-ucraineană vor fi deschise traficului: PTF Otaci-Moghileov-Podolsc, PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie și PTF Giurgiulești-Reni.

PE LUNG

UPDATE. 18:40

Oamenii refuză să achite prima de asigurare medicală

Un grup de moldoveni întorși din Federația Rusă sunt revoltați de obligativitatea primei de asigurare medicală. O familie 3 persoane refuză să achite prima de asigurare medicală, pentru că nu are 12 000 de lei pentru a le plăti în următoarele 12 ore.

https://www.facebook.com/vasilestudent/videos/3410113539003892/

UPDATE. 18:20

Primul deces la Căușeni

Jurnalista Renata Lupacescu spune că persoana decedată este o persoană de 67 de ani, care a fost anterior internată într-un spital din Capitală. Totodată la data de 6 aprilie curent au mai fost confirmate încă două cazuri de infectare, numărul total de pacienți contaminați în raion ridicându-se la 15. 36 de persoane contacte care se află sub supravegherea continuă a medicilor de familie, 8 suspecți și 467 de persoane revenite de peste hotarele țării aflate în autoizolare.

Totodată, Spitalul Raional Căușeni raportează că în ultimile 24 de ore 16 pacienți din Căușeni au fost diagnosticați negativ cu noul tip de coronavirus și externați la domiciliu, iar alții 22 de pacienți au fost internați în secția de triaj cu suspecție la COVID. Altor 6 cetățeni li s-a confirmat boala. La moment, internați în secția de boli infecțioase a Spitalului sunt 13 pacienți. Oamenii îndeamnă cetățenii să stea acasă și să respecte restricțiile impuse de autorități.

UPDATE. 17:45

Exportul produselor vitivinicole poate scădea
cu 30% sau chiar 50% comparativ cu 2019

Potrivit estimărilor Oficiului Național al Viei și Vinului, în acest an, exportul produselor vitivinicole poate scădea cu 30% sau chiar 50% comparativ cu 2019. Printre principalele cauze ale scăderilor așteptate se numără restricțiile logistice cauzate de regimurile speciale de carantină, reducerea cererii pe piețele de desfacere tradiționale, amânarea și anularea evenimentelor de promovare a vinurilor și suspendarea vânzărilor din domeniul HoReCa.

Pentru acest an, printre principalele provocări ale sectorului va fi scăderea exporturilor de produse vitivinicole din Republica Moldova, acestea constituind 85% din vânzările totale ale producătorilor autohtoni.

Datele statistice arată că exporturile produselor vitivinicole au scăzut în luna martie cu 9% după volum și cu 11% în ce privește valoarea, față de aceeași perioadă a anului 2019.

Gheorge Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului spune că pandemia afectează negativ întreaga comunitate vitivinicolă, implicată, în prezent, în lucrările agricole de primăvară din podgorii, operațiuni care nu pot fi amânate și de succesul cărora depinde următoarea roadă. Potrivit directorului, din acest motiv, în anul curent, una dintre principalele misiuni ale sectorului vitivinicol, care angajează un sfert din populația țării, este păstrarea locurilor de muncă.

Acest fapt va genera o reacție pozitivă în lanț și va asigura ulterior reabilitarea economică a industriei și recuperarea dinamicii exporturilor de vinuri moldovenești. De aceea, în aceste clipe este nevoie să ne unificăm eforturile și să colaborăm pentru a continua să promovăm Republica Moldova ca un producător de vinuri de calitate și ca o importantă destinație oenoturistică.

UPDATE. 17:10

3 decese într-o zi

În Republica Moldova a fost înregistrat al treilea deces astăzi. Este vorba despre o femeie de 54 de ani care a fost internată în spital pe 4 aprilie.

În total, avem 22 decese cauzate de COVID-19. Încă 91 au fost testate pozitiv. În total, sunt 1 056 persoane infectate cu COVID-19.

Din 91 de cazuri, 3 sunt de import din Olanda, Ucraina și Marea Britanie.

UPDATE. 16:00

Jumătate de milion de la polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră sunt printre cei ce stau în prima linie de luptă cu noul tip de coronavirus, s-au mobilizat pentru a susține sistemul medical din Republica Moldova. În acest sens, în semn de solidaritate și încurajare au donat salariul pentru o zi de muncă din luna martie, astfel încât au fost adunați aproape jumătate de milion de lei. Suma adunată a fost transferată în contul special pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova, deschis de Ministerul Finanțelor.

„De Ziua Mondială a Sănătății, polițiștii de frontieră transmit recunoștință întregului personal medical din Republica Moldova. Profesia pe care o dețineți este una nobilă, dar și una care implică o responsabilitate enormă. Vă mulțumim pentru efortul constant depus cu profesionalism și sacrificiu în situațiile când clipele sunt numărate pentru salvarea de vieți omenești. Cele mai sincere urări de bine și multă sănătate alături de cei dragi!”, se arată în mesajul Poliției de Frontieră.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare

UPDATE. 14:30

Suficiente consumabile

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova este asigurată cu medicamente și nu ar avea probleme cu stocurile, menționând că se importă 16% din Ucraina, iar 9,5% din România, Federația Rusă, China, ș.a.m.d. Acesta a spus că acum se importă suplimentar medicamente pentru protocolul de tratare a Covid-19 din aceleași țări.

De asemenea, președintele spune că noi am fi asigurați și cu consumabile. „Grație unor donații din exteriorul țării cât producerii pe intern, practic, cei din prima linie sunt asigurați”. Totuși, lucrătorii medicali din spitalele din raioane spun că nu sunt suficiente echipamente de protecție.

Igor Dodon a mai declarat că în Republica Moldova sunt 500 de aparate de ventilare artificială a plămânilor, pentru cazurile strict urgente. De asemenea, s-ar putea găsi încă câteva sute la clinicile private. Totuși, fostul secretar general de stat, Boris Gîlca, spune că de fapt, în cel mai bun caz, circa 15o de aparate sunt funcționale. „Acesta este un număr limitat comparativ cu populația R. Moldova”, a declarat specialistul, scrie Ziarul de Gardă.

UPDATE. 13:45

„Aproape tot Spitalul din Glodeni este închis”

Portalul Sănătate Info a vorbit cu Tudor Lupașcu, epidemiolog la Spitalul din Glodeni. Specialistul povestește cum au fost infectați 11 lucrători medicali.

Săptămâna trecută în raionul Glodeni nu era înregistrat niciun caz. Însă la un moment dat, două asistente din secția de terapie au manifestat niște semne clinice ale bolii. Aceleași semne le-a manifestat și o pacientă din aceeași secție, manifesta aproximativ aceleași simptome. Responsabilii au anunțat Serviciul 112 și toate au fost luate la Bălți, ca fiind suspecte. Acolo au fost depistate pozitiv cu COVID-19.

Deja în spital noi am început să luăm toate măsurile, să identificăm toți contacții – lucrători medicali și pacienți. Din păcate, probabil din insuficiență de teste, sunt testați la COVID-19 doar cei cu simptome. Din acest motiv, unii dintre medicii noștri, fiind conștienți de faptul că au intrat în contact cu pacienții, au făcut teste cu plată. Vreo 8 lucrători medicali s-au testat și astfel au fost depistați vineri 3, sâmbătă încă 2 și ieri încă 6, deci 11. Sunt medici și asistenți medicali”.

În paralel au mai fost confirmați cu COVID-19 și pacienți, care au stat în secția terapie. Pentru că secția a fost închisă, ei au fost externați și duși, cu ambulanța, la domiciliu, aflându-se acum sub supravegherea medicilor de familie.

Ulterior, a fost închisă secția de terapie a spitalului. Mai este închisă și secția de chirurgie. Printre primii diagnosticați este și medicul traumatolog, soțul șefei secției de terapie, diagnosticată și ea cu COVID-19. Deci, secția este închisă. Acolo mai erau 2 bolnavi gravi, care trebuiau să fie transferați în altă instituție medicală. Practic spitalul este închis, deoarece printre acești 11 lucrători este confirmat cu COVID-19 și șeful Secției de reanimare. Și soția lui, care lucrează în secție este diagnosticată. Deci, aproape tot spitalul este închis, în afară de secția de boli infecțioase. Ministerul Sănătății și ANSP au decis că aceasta rămâne funcțională și va acorda asistență medicală pacienților cu COVID-19, iar secția de îngrijiri cronice va primi eventuali pacienți suspectați că ar avea infecția.

Citiți interviul integral cu medicul epidemiolog Tudor Lupașcu pe Sănătate Info.

UPDATE. 13:30

Studenții de la medicină, voluntariat în
spitalele cu pacienții infectați cu COVID-19

Mai mulți studenți din cadrul Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” sunt voluntari în  instituțiile medicale strategice din Chișinău, la solicitările Ministerul Sănătății și a ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

7 studenți face voluntariat de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău: anii 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, anii 1-3 – ca infirmieri.

17 studenți-voluntari fac de gardă 24/24, în calitate de operatori la Linia Verde, instituită de ANSP.

5 medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator activează în laboratorul centrului COVID-19 de la MoldExpo.

11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la Registratura Centrului COVID-19 Chișinău.

318 studenți din anul III de studii, de la specialitatea Medicină, vor activa la Linia Verde în toate raioanele republicii.

„Actualmente 103 studenți sunt angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară în calitate de asistenți medicali, dintre care 40 lucrează în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Totodată, 205 medici-rezidenți, care activează în instituțiile medico-sanitare, conform ordinului de repartizare al MSMPS, au fost instruiți și sunt antrenați direct în asistența medicală a suspecților și a pacienților confirmați cu COVID-19. Universitatea îi asigură în continuare cu loc de trai în căminele universitare”, a precizat Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”.

UPDATE. 12:00

La Cahul se cere să fie redeschise piețele

Administratorii piețelor din Cahul cer CSE Cahul ca să fie permisă activitatea acestora, scriu colegii noștri de la sudul Moldovei, ziuadeazi.mdÎncepînd cu data de 16 martie până a fi emisă decizia Comisiei Naționale de Situații Excepționale privind stoparea activității pieței, noi ca administrație am luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Totodată, după ce a fost emisă dispoziția ne-am conformat acestei hotărâri și astăzi piața nu lucrează”, a declarat Igor Schin, administratorul Î.M. Piața Centrală Cahul”.

Potrivit lui Schin, piața dispune de un sector agro-alimentar care ar putea activa, înturcât se află într-un spațiu deschis, iar producătorii nu au unde să-și vândă produsele alimentare. Aceștea solicită ca să fie permisă activitatea pieții pe strada Dunării deoarece pot asigura toate condițiile de securitate.

Ruslan Vition, administratorul Pieții Agroalimentare povestește că este telefonat zilnic de către vânzătorii din piață și spun că au credite, că marfa se strică și propun să o comercializeze cu un preț mult mai mic decât în supermarketuri, scrie ziuadeazi.md.

Oamenii care activau în piată au ieșit cu propunerea ca să fie colectate semnături și să ne adresăm la Comisia Excepțională să ne permită să reîncepem activitatea cu respectarea tuturor normelor”, spune Ruslan Vition.

UPDATE. 11:30

Donație de 25 de mii de lei de la
Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei

O donație de 25 de mii de lei Spitalului Clinic Bălți a fost făcută de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei. Banii au fost înmânați ieri, 6 aprilie, de către episcopul de Bălți, Antonie. Fața bisericească a spus că preoții vor continua să ajute instituția medicală, transmit colegii noștri de la nordul Moldovei Nordnews.md.

Am dat o circulară către toți preoții noștri, să adune fiecare din puținul lor, pentru a veni cu o donație. Am adunat banii timp de o săptămână. Am adus și fructe pentru medici și pacienți, a spus Episcopul de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Antonie.

UPDATE. 11:00

Un bloc din Stăuceni, în carantină

De astăzi, un bloc din comuna Stăuceni, mun. Chișinău este în carantină după ce un locuitor a fost testat pozitiv cu COVID-19. Blocul are 386 de apartamente, iar locuitorii vor sta în carantină până pe 16 aprilie.

Autoritățile publice locale recomandă doar unui membru matur al familiei să iasă, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a procura produse alimentare și de primă necesitate sau medicamente.

https://www.facebook.com/Staucenimd/photos/a.847518981998697/2894260593991182/?type=3&theater

UPDATE. 10:00

Încă 2 persoane au decedat

Din totalul de 965 de cazuri:

77 de persoane se află în stare gravă

335 persoane sunt în stare medie

492 sunt în stare satisfăcătoare

111 sunt cazuri de import, iar 854 sunt cazuri de infectare locală.

Alte 2 persoane au decedat, iar 3 au fost tratate.

Au decedat doi bărbați, ambii de 68 de ani. Unul dintre ei a fost internat pe 3 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă în stare extrem de gravă. Al doilea a fost internat în aceeași instituție pe 6 aprilie. Acesta a fost transportat de la Glodeni în stare extrem de gravă.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a venit cu un mesaj către lucrătorii medicali, dar și către cetățeni. „În acest an, Ziua Mondială a Sănătății este în mod special dedicată asistenților medicali, dar și moașelor. Este o zi în care fiecare persoană își îndreaptă inima, speranța către sistemul medical, către lucrătorii din sistemul medical. Astăzi nu trebuie să spunem că medicii sau în general lucrătorii medicali sunt obligați. De astăzi trebuie să fim cu toții alături de lucrătorii medicali. Să-i ajutăm în prevenirea dar și combaterea infecției COVID-19, dar și în general în realizarea actului medical. Stimați lucrători medicali, venim cu sinceri aprecieri pentru profesionalismul dvs.”

Astăzi fac un apel către toți cetățenii Republicii Moldova: Să fim mai buni, mai toleranți și mai responsabili față de lucrătorii din sistemul medical. Doar așa putem contribui fiecare dintre noi în combaterea COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

Duminică, 5 aprilie, autoritățile anunțau că lucrătorii medicali vor fi testați masiv. Din 862 de lucrători medicali testați, 240 sunt pozitivi la COVID-19. Asta înseamnă că 27,7% dintre cei infectați sunt lucrători medicali. Datele sunt actuale pentru 5 aprilie 2020.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 6 aprilie și ce s-a întâmplat duminică, 5 aprilie,  în Republica Moldova cu privire la coronavirus. 

UPDATE. 09:00

Cum sunt păzite localitățile aflate în carantină

Potrivit datelor oferite de Centrul Operaţional de Comandă, în ultimele 3 zile, peste 380 de militari au fost mobilizaţi pentru patrularea pe jos, în cadrul echipelor mixte, în locurile publice, parcurile şi zonele de agrement din Chișinău, Cahul și Bălți.

Totodată, 51 de militari din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi Regimentul Rachete Antiaeriene asigură în continuare, alături de colegii lor din Poliţie, supravegherea şi monitorizarea circulaţiei persoanelor şi unităţilor de transport la posturile fixe instalate la intrările şi ieşirile oraşelor Soroca şi Ştefan Vodă, dar şi în localitatea Carahasani din raionul Ştefan Vodă, aflate în carantină.

În perioada respectivă, alţi peste 120 de militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată Ştefan cel Mare” cu două unităţi de tehnică URAL din dotarea unităţii au oferit sprijin la amenajarea Instituției Medico-Sanitare Publice Centrul COVID-19 Chișinău de la Moldexpo.

În acelaşi timp, autoturismele Armatei Naționale au transportat peste 300 de cadre medicale la serviciu sau acasă.

UPDATE. 08:00

1 624 persoane vor achita prima de
asigurare obligatorie în 72 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 869 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 011 traversări persoane, dintre care 996 treceri la frontiera moldo-română, 788 treceri la frontiera cu Ucraina și 227 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 652 traversări persoane;
PTF Otaci – 393 traversări persoane;
PTF Aeroport Chișinău – 227 traversări persoane (rute charter);
PTF Sculeni – 220 traversări persoane;
PTF comun Criva – 135 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 869 persoane și completate 2 011 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 624 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a unei rute charter din Londra, fiind înregistrați 227 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale bolii.

De asemenea, alte două puncte de trecere a frontierei „Criva- Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki” (rutier) își sistează, temporar, activitatea. Vor fi nefuncționale din data de 7 aprilie 2020, începând cu ora 00:00.

În aceste condiții, le este recomandat călătorilor să opteze pentru punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene deschise traficului: PTF Otaci-Moghileov-Podolsc, PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie și PTF Giurgiulești-Reni.

Enlarge

harta
Punctele de frontieră disponibile

Totodată, pe sensul de ieșire din Republica Moldova se va interzice autorizarea traversării frontierei de stat moldo-ucrainene în regim pietonal.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare