03:30:27 20.04.2024
Stiri

DOC, RAPORT // BNM susține că acordarea creditelor de URGENȚĂ pentru acoperirea jafului bancar a fost LEGALĂ. Negruță: „O mână spală pe alta”

Economie 07.04.2020 14:10 Vizualizări1957 Autor: Ziarul National
DOC, RAPORT // BNM susține că acordarea creditelor de URGENȚĂ pentru acoperirea jafului bancar a fost LEGALĂ. Negruță: „O mână spală pe alta”


Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că acordarea creditelor de urgență, în sumă de peste 13,5 miliarde de lei, Băncii de Economii, Băncii Sociale și UNIBANK în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, pentru a acoperi găurile produse în urma furtului miliardului, a avut loc „în corespundere cu cadrul legal, cu competența Băncii Naționale în calitate de banca centrală”.

Într-un raport trimis la Parlament cu privire la legalitatea acordării creditelor de urgență, asigurate cu garanții de stat pentru cele trei bănci implicate în jaful bancar, precum şi modalitatea de repartizare şi de utilizare a mijloacelor băneşti respective, BNM arată că acele credite au fost acordate inclusiv în baza „informației cunoscute și obiectivele survenite la acel moment și în conlucrare cu autoritățile competente ale statului pentru asigurarea soluționării ordonate a acestor bănci în scopul evitării dereglării grave a funcțiilor critice ale sectorului bancar (accesul la depozitele bancare, efectuarea de plăți, asigurarea canalului de transmitere a politicii monetare), protejării prioritare a deponenților și menținerii stabilității financiare”.

CITIȚI și DOC // Scurgeri de INFORMAȚII SECRETE privind beneficiarii fraudei BANCARE. Numele persoanelor la care ar fi ajuns MILIARDUL

Utilizarea creditelor de urgență de către cele trei bănci a fost efectuată în conformitate cu categoriile de creanțe specificate în Hotărârea Guvernului nr.938 din 13 noiembrie 2014, mai spune BNM.

Expertul de la „Transparency Internatiobal Moldova”, fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță, remarcă ziua în care BNM a ales să răspundă Parlamentului, după ce Comisia parlamentară de anchetă, condusă de deputatul Alexandru Slusari, a demonstrat că frauda bancară din R. Moldova a fost pregătită minuțios din timp și a fost realizată etapizat, începând cu anul 2011, prin coordonare cu guvernarea din acea perioadă.

CITIȚI și DOC // Cum a fost pregătită operațiunea și cum a fost sustras MILIARDUL din sistemul bancar al R. Moldova? Slusari: „Beneficiari au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat”

„Krolling, chiar de 7 aprilie: legalizarea ilegalităților în condiții de stare de urgență? Bravo BNM! O mână spală pe alta... Legalitatea trebuie verificată de instituții care nu au fost participante la acele evenimente. Și nu BNM”, a comentat Negruță pe Facebook.

CITIȚI și FRAUDA BANCARĂ // 27 de persoane, inclusiv trei deputați, dar și trei persoane juridice, puse sub ÎNVINUIRE: Sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,19 MILIARDE de lei în numai patru luni



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md