Peste 25 de milioane de lei - cheltuielile suportate de municipalitate pentru a transporta gratuit chișinăuienii

Peste 25 de milioane de lei, acestea sunt cheltuielile suportate de Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze din capitală, în perioada 14 -31 martie, în contextul pandemiei de coronavirus și a deciziei autorităților de a oferi transport public gratuit inițial pentru toți angajații din domeniile principale, iar ulterior pentru toți locuitorii capitalei. Informațiile au fost prezentate de şeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei.

„În perioada 14 -31 martie, Regia Transport Electric a ratat venituri în sumă de 7,5 milioane de lei și a suportat cheltuieli în sumă de 18.365.000 lei. Parcul Urban de Autobuze a ratat venituri de 1,6 milioane de lei, iar cheltuielile suportate au constituit 6.824.000 de lei”, a precizat Lilian Copaci.

Cheltuielile urmează a fi acoperite de către Ministerul de Finanțe.

În context, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație a menționat că astăzi se atestă o creștere a fluxului de călători, față de săptămâna trecută, atunci când bugetarii au avut zile libere. „Au ieșit pe linie 321 de troleibuze și 104 autobuze, tot ce am avut”, a precizat acesta.

Potrivit acestuia, o soluție ar fi ca instituțiile în cadrul cărora sunt angajați bugetarii să modifice regimul de activitate, astfel încât să se evite orele de vârf în transportul public.

Totodată, Copaci a dat asigurări că toți șoferii autobuzelor și troleibuzelor sunt echipați corespunzător, în toate unitățile de transport sunt instalate dozatoare cu dezinfectant pentru călători, iar ușile din față sunt blocate, la fel ca și accesul la șofer.

La 16 martie, Primăria a propus ca angajații din domeniile principale de activitate și cei care nu pot activa de acasă, fiind nevoiți să se deplaseze la locul de muncă să beneficieze de transport public gratuit.

La 24 martie, după ședința Comisiei situației excepționale, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că transportul public în Chișinău și Bălți va fi gratuit pe perioada stării de urgență.

Astăzi, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu Covid-19, autoritățile au decis că bugetarii vor mai sta acasă încă 10 zile, în perioada 7 - 17 aprilie.

Totodată, Primăria a pus la dispoziția angajaților din sistemul medical care activează la spitalele publice din capitală transport gratuit, pentru a se deplasa la serviciu și înapoi la domiciliu, în Chișinău, dar și în afara municipiului, în alte raioane ale țării. În acest scop, pentru transportarea a circa 600 de lucrători medicali, zilnic se cheltuiesc câte 12-13 mii de lei și se parcurg 1.600 km. Municipalitatea a alocat 500 mii de lei în acest sens, bani suficienți pentru 35 zile.


Pub