Reacția premierului Chicu la mărturiile femeii din Soroca care s-a plâns de condițiile din spital: „Nu este sens acum de a face live-uri glamuroase”

Anticoruptie.md
06/04/2020

Prim-ministrul Ion Chicu a reacționat luni la mărturiile unei femei din Soroca, testată pozitiv la coronavirus. Duminică, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, femeia a semnalat condițiile proaste din spital și atitudinea personalului medical, care nu ar raporta despre starea sănătății pacienților cu COVID-19. Premierul s-a arătat indignat de faptul că femeia s-a plâns de starea precară din instituția medicală și a subliniat că „nu este sens acum de a face live-uri glamuroase”.

„Observăm foarte multe informații, diverse ieșiri în live-uri, despre situația precară din spitale. O doamnă care arată foarte bine, slavă Domnului, este indignată că nu are apă, nu știu ce acolo. Da, stimați cetățeni, sistemul medical al Republicii Moldova este în starea în care este. Condițiile din unele instituții sunt mai bune, în altele nu.” 

„Culegem roadele atenției și prioritizării pe care statul Republica Moldova le-a acordat acestui domeniu în 30 de ani, dar în special în ultimii 10 ani. Noi am uitat ce s-a făcut în 2013 de o guvernare care a cedat jumătate din Spitalul Republican unei firme private și, practic, ne-a lăsat fără spații. De atunci mare grijă de instituțiile medicale nu a avut nicio guvernare, iar acum culegem roadele”, a declarat premierul Ion Chicu.

Mai mult, prim-ministrul a numit intervențiile live drept „live-uri glamuroase”. „Sistemul medical trebuie reformat și readus în lista priorităților de bază și de investit masiv acolo. Bineînțeles că statul asta va face. Iată de ce nu este sens acum de a face live-uri glamuroase pe starea precară a spitalelor, pentru că da, starea este precară”, a punctat Chicu.

Precizăm că Ion Chicu a fost ministru al Finanțelor în cadrul guvernării democrate.

Duminică, o fostă pacientă a spitalului raional din Soroca, testată pozitiv la coronavirus, a declarat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, că s-a infectat în spital, în timp ce a fost internată pentru o intervenție chirurgicală. Veronica Suveică, acum internată pentru tratament de cornavirus la spitalul de boli infecțioase din Soroca, a semnalat atitudinea personalului medical, care nu ar raporta despre starea sănătății pacienților cu COVID-19. Pacienta a subliniat că în salonul unde este internată nu este apă, iar surorile medicale nu ar raporta medicilor despre înrăutățirea stării sănătății ei și colegei sale.

Într-o declarație pentru postul de televiziune ProTv, vicedirectorul spitalului în care e internată Veronica Suveică susține că este un singur medic în secție și o soră medicală, care stau la masă: „Medicii sunt în echipament special - combinezon și ochelari. E foarte greu. Medicii fac tot ce pot. Dar doamna se vede că e foarte alintată. Nu vreau să discut pe tema asta”, a comentat Valeriu Bordeanu, vicedirectorul Spitalului din Soroca.

Totodată, într-un nou video postat pe rețelele de socializare, Veronica Suveica susține că, după ce cazul său a ajuns în presă, mai mulți pacienți au fost transferați într-un alt salon, iar în această dimineață au fost vizitați de medic. „După apelul care a fost făcut de mine, autoritățile au întreprins măsuri și ne-au transferat într-o altă încăpere. Avem medic. În această dimineață a venit, s-a prezentat, ne-a spus care vor fi metodele de tratament”, povestește Veronica Suveica.

Spitalul raional din Soroca este instituția medicală cu cei mai mulți lucrători confirmați oficial ca find infectați cu noul coronavirus. În total, în raionul Soroca, 126 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, 33 dintre care sunt lucrători medicali. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că spitalul este în supravegherea Ministerului Sănătății și nu este cazul să fie instituită carantina. Dat fiind faptul că este dotat corespunzător, există potențial la nivel de resurse umane. La etapa respectivă rămâne a fi funcțional sub monitorizarea continuă realizată de către Ministerul Sănătății”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Anticoruptie.md
06/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii