COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT

Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în regiunea separatistă încă de la mijlocul lunii martie. Astfel, mulți medici și farmaciști erau și sunt împiedicați să ajungă la locurile lor de muncă. În același timp, așa-zisa armată transnistreană continuă pregătirea militară.

Transnistria înregistrează astăzi 47 cazuri de COVID-19 și 3 decese.

PE LUNG

După ce Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegale și abuzive, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a solicitat componentei transnistrene să dispună măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și a eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv, cu informarea în termeni restrânși a conducătorilor delegațiilor în CUC și a reprezentanților Ucrainei și ai OSCE în CUC.  

De asemenea, delegația moldovenească a intervenit în adresa tuturor participanților în CUC cu solicitarea de a fi depuse toate eforturile posibile în vederea lichidării încălcărilor fixate, neadmiterii acestora pe viitor, precum și a stabilirii unor mecanisme de conlucrare efective a Forțelor Mixte de Pacificare, în strictă conformitate cu prevederile documentelor-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe r. Nistru.

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a purtat o discuție cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting și cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, despre implicarea în asigurarea accesului nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate, în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Părțile au discutat situația actuală în Zona de securitate, în special ce ține de circulația medicilor, situația personalului din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, dar și instalarea posturilor de control de către partea transnistreană pe platoul Cocieri.

Totodată, agenția de presă PMR Novosti scrie că Moldova, chiar și într-o pandemie, ar continua să facă presiuni asupra Transnistriei. Drepturile și libertățile cetățenilor care trăiesc în Transnistria sunt încălcate, inclusiv cetățenilor Rusiei și ai Moldovei”, spune așa-zisul președinte al Transnistriei, Kranoselski.

Presa separatistă scrie că mai multe autoturisme cu medicamente au fost blocate pe granița cu Moldova. Chișinăul a profitat de închiderea temporară a punctelor de control de la granița transnistreană-ucraineană din cauza pandemiei de coronavirus COVID-19 și a solicitat documente suplimentare. Autoritățile Moldovei folosesc de fapt întârzieri birocratice pentru a trage antreprenorii transnistreni în domeniul lor legal. Mărfurile cu medicamente au stat la frontieră aproximativ 8 zile. În acest timp, Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei a utilizat toată gama de instrumente diplomatice pentru a normaliza situația și a preveni blocarea medicamentelor. Datorită sprijinului internațional activ al mediatorilor în procesul de negociere, Chișinăul a fost nevoit să simplifice procedurile. Mașinile cu medicamente au fost eliberate, dar ulterior au apărut informații despre noi blocări de marfă în Transnistria”, scrie presa separatistă de la Tiraspol

Totuși, presa de la Chișinău spune că Chișinăul nu a blocat livrarea medicamentelor la Tiraspol. Deschide.md scrie că loturile de medicamente importate de către firmele din Transnistria ajung în regiune în regim normal, iar unul dintre cei mai mari importatori de medicamente în regiunea transnsitreană – Vivafarm SRL – susține că nu s-a confruntat cu impedimente în ceea ce privește furnizarea medicamentelor. Aceleași detalii au fost remarcate și de reprezentanții Poliției de Frontieră, care au calificat acuzațiile ultimilor drept nefondate.

În același timp, așa-zisa armată din Transnistria se antrenează la greu cu echipamente grele, arme de calibru mare.

 

Pe 3 aprilie, au fost vizitate 1 060 cetățeni aflați în carantină și 11 au fost sancționați. 

Starea de urgență în Transnistria a fost prelungită până la 1 mai

De asemenea, așa-zisele autorități transnistrene au decis desfășurarea slujbelor religioase de Paște și de Paștele Blajinilor. Totuși, la slujbe vor fi instalate corturi ale Sediului operațional pentru prevenirea și prevenirea răspândirii coronavirusului.

Astăzi, în Transnistria sunt înregistrate 47 de cazuri de infectare cu COVID-19 și trei decese.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.