LIVE TEXT/ +112 cazuri de COVID-19. Fiecare al patrulea este lucrător medical

PE SCURT

18:15

Primăria Chișinău obligă magazinele să aibă termo-scanere la intrare și să interzică accesul celor cu temperatura mai mare de 37 de grade Celsius.

17:55

Încă 112 cazuri noi de COVID-19. În total, sunt 864 persoane infectate. 27,7% dintre cei infectați sunt lucrători medicali. Autoritățile anunță pregătirea și implementarea scenariului 4.

17:15

O femeie din Soroca a fost internată la Spitalul Raional Soroca pentru o intervenție chirurgicală. Aceasta spune că s-ar fi infectat cu coronavirus din spital.

16:00

O doctoră care activează la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească face un apel disperat către oameni. Spuneți adevărul… Noi echipament avem, depinde de voi dacă noi îl îmbrăcăm sau nu…

14:45

Încă un medic a decedat. Acesta nu a fost infectat la locul de muncă, ci din Marea Britanie. Valeriu Pripa,în vârstă de 59 ani, activa în cadrul clinicii private Repromed.

11:00

Încă două decese în ultima noapte. În total, în Republica Moldova au murit 14 oameni infectați cu COVID-19. Alte 9 persoane sunt conectate la respirația asistată. 80 de persoane sunt în stare gravă.

10:00

Responsabilii de organizarea slujbelor în două biserici din Soroca au fost amendați de către poliție pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 651 traversări. Două persoane au prezentat stare febrilă.

PE LUNG

UPDATE. 18:15

În mun. Chișinău va fi măsurată
temperatura la intrare în magazin

Prin Decizia nr. 7 a Comisiei Situații Excepționale a mun. Chișinău, Primăria a obligat hipermarketurile, supermarketurile și magazinele de cartier din mun Chișinău să:

  1. să plaseze la intrare, dar și în inrerior dispozitive automate cu dezinfectant
  2. să măsoare angajaților temperatura, dar și a clienților cu ajutorul termo-scanerelor
  3. dacă clienții au peste 37 grade Celsius, să nu fie admis în magazin.

UPDATE. 17:55

+112 de cazuri cu COVID-19

Astăzi au fost făcute 349 de teste, dintre care 112 au fost pozitive. În total, avem 864 de cazuri de infecție cu COVID-19.

După ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, președintele Igor Dodon a declarat că în următoarele zile am putea avea peste 1000 de cazuri, ceea ce înseamnă că va fi implementat scenariul 4. Dodon a declarat că scenariul 4 presupune implicarea mai multor instituții medicale, implicarea masivă a tuturor medicilor disponibili.

De asemenea, autoritățile planifică ca lucrătorii medicali să fie testați masiv. Din 862 de lucrători medicali testați, 240 sunt pozitivi la COVID-19. Asta înseamnă că 27,7% dintre cei infectați sunt lucrători medicali.

11 dintre cei 112 depistați astăzi pozitiv sunt lucrători medicali de la Glodeni.

UPDATE. 17:15

O femeie de la Soroca se plânge de neglijență

Veronica Suveica acuză administrația spitalului de iresponsabilitate și de faptul că Soroca a devenit un focar de COVID-19 din cauza neglijenței autorităților medicale, scriu colegii noștri de la Observatorul de Nord.

Femeia povestește și despre faptul că pacienții au avut reacții adverse de la pastilele cu care sunt tratați de coronavirus. „Nimeni nu sună și nu ne întreabă cum ne simțim. Nimeni nu raportează nimănui cum ne simțim”, se plânge femeia.

De unde știe doamna ministră în ce stare mă aflu?” este revoltată femeia infectată cu COVID-19.

https://www.facebook.com/veronica.suveica/videos/1134959276836764/?t=459

https://www.facebook.com/veronica.suveica/videos/1134959276836764/?t=459

UPDATE. 16:00

Spuneți adevărul

O doctoră care lucrează pe ambulanță face un apel la oameni. Aceasta îndeamnă pacienții să spună adevărul. „Noi tot avem copii, noi tot avem părinți, noi tot avem oameni dragi, dar noi ne putem proteja dacă dumneavoastră ne spuneți adevărul”, spune Natali Catanoi. Doctora povestește cum ieri a fost solicitată de o persoană care se simțea rău, însă nega faptul că avea febră.

https://www.facebook.com/natali.catanoi/posts/10219326731513293

UPDATE. 14:45

Încă un medic a decedat

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă decesul medicului radiolog, Valeriu Pripa, care activa în cadrul clinicii private Repromed, în vârstă de 59 ani.

Medicul a fost internat pe data de 28 martie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă, confirmat diagnosticul de COVID-19. Acesta suferea de alte maladii cronice, hipertensiune de gradul III.

Medicul, de profesie radiolog, doctor în ştiinţe medicale, activa ca Şef de secţie în cadrul clinicii Repromed, iar anterior a deţinut funcţiile de şef Secţie Radiologie şi şef Secţie medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican.

Precizăm că, anamneza epidemiologică efectuată de către specialiști a demonstrat că infectarea nu a avut loc la locul de muncă al acestuia. Anterior acesta a efectuat o vizită în Marea Britanie.

UPDATE. 11:00

80 de persoane aflate în stare gravă

Din totalul de 752 de cazuri:

80 de persoane se află în stare gravă

304 persoane sunt în stare medie

250 sunt în stare satisfăcătoare

Au mai decedat încă două persoane. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani care a fost internat pe 30 martie în stare gravă. Bărbatul suferea de boli cronice: hipertensiune, diabet zaharat de tip II și boală renală cronică.

A doua persoană decedată este o femeie de 71 de ani din Fălești. A fost internată la spital pe 28 martie cu suspecție de COVID-19, însă nu se cunoștea dacă a contactat cu cineva de peste hotare sau infectat local. Starea femeii s-a agravat pe 2 aprilie când a apărut febra și pneumonia bilaterală. Totuși, mai târziu s-a aflat că femeia a contactat cu nora revenită de peste hotare.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că 9 persoane sunt conectate la respirația asistată. Majoritatea sunt internate la Spitalul Clinic Republican și potrivit ministrei, „medicii fac tot ce le stă în forță pentru a asigura actul medical și pentru a salva viața persoanelor respective”.

În condițiile date, rog cetățenii să fie responsabili. Prin acțiunile noastre, le putem dărui o noapte de liniște medicilor care actualmente nu doar lucrează într-un regim alert, dar se expun riscului. 

De mâine, bugetarii revin la muncă după o săptămână de concediu solicitat de către Comisia Situații Excepționale.

„Fiecare dintre noi este responsabil de respectarea normelor de securitate. Păstrați distanța socială, evitați locurile aglomerate, respectați regulile de igienă. Doar așa, putem să prevenim și să combatem răspândirea infecție de COVID-19”, a îndemnat ministra. 

UPDATE. 10:00

Amenzi la două biserici din raionul Soroca

Două biserici din raionul Soroca au intrat în atenția poliției, după ce, la 4 aprilie, au oficiat slujbe religioase, transmite Observatorul de Nord.

Potrivit poliției din Soroca, responsabilii de aceste evenimente au fost sancționați conform art.761, Alin. (1) din Codul Contravențional: Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, acțiunecare se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (22500 lei- 25000 lei), cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (50000 lei- 75000 lei).

Jurnaliștii scriu că Soroca este unul din cele mai afectate raioane de pandemia COVID-19, fiind pe locul 2 în țară după numărul de persoane infectate. Până în prezent, au fost înregistrate 114 de cazuri de infectare. Sâmbătă, 4 aprilie, la Soroca au fost înregistrate 42 cazuri noi de infectare, dintre care 25 sunt lucrători medicali.

UPDATE. 08:00

La frontieră, doi călători au prezentat stare febrilă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 651 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 839 traversări persoane,  dintre care 897 treceri la frontiera moldo-română, 642 treceri la frontiera cu Ucraina și 300 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 601 traversări persoane;
PTF Aeroport Chișinău – 300 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 205 traversări persoane;
PTF Sculeni – 192 traversări persoane;
PTF Otaci – 184 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 651 persoane și completate 1 839 de fișe epidemiologice individuale. Doi călători au prezentat stare febrilă și conform procedurii de operare a fost anunțat serviciul de urgență 112, care a și preluat persoanele.
Au fost completate și semnate 1 348 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 4 aprilie,  în Republica Moldova cu privire la coronavirus. 

Ieri, 4 aprilie, încă 161 cazuri de infectare cu noul Coronavirus au fost confirmate pe teritoriul Republicii Moldova. Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19, a ajuns la 752.

Din numărul total de cazuri confirmate astăzi, 66 sunt din sistemul medical, printre care: AMU Ștefan Vodă- 21; AMU Soroca- 20; SR Soroca-5, etc.

Au decedat:

O femeie de 27 ani din Tiraspol, comorbidități: diabet zaharat, nefropatie st. 5, insuficiență renală cronică, nefroscleroza.

O femeie de 57 ani din Chișinău, comorbidități: diabet zaharat, decompensat HTA, pneumonie bilaterală, boală ischemică.

O femeie de 65 ani din Chișinău, cu pneumonie comunitară segmentară pe dreapta, insuficiență respiratorie de grad II, insuficiență renală acută, nefropatie toxică, insuficiență cardiacă, demență organică, boala Alzheimer.

Foto simbol: Reuters 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.