Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT

Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000 de mii de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, potrivit unui scenariu elaborat în baza datelor ANSP. Scenariul pesimist a fost prezentat astăzi în cadrul briefingului de dimineață susținut de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și șeful ANSP Nicolae Furtună.

La baza acestui scenariu s-a luat în considerație datele de la Agenția Națională Sănătate Publică, care arată că perioada de incubație înregistrată la bolnavii din țară este de 5,8 zile, iar rata de contagiozitate este de 2,6 persoane. Dacă această tendință se va menține, atunci până la finele lunii mai, numărul bolnavilor infectați cu COVID-19 va ajunge la 31 000 de cazuri. Totuși, în cazul în care cetățenii vor manifesta responsabilitate și vor respecta măsurile de izolare, rata de contagiozitate paote scădea până la 1,5 persoane. În acest caz, se va merge pe un scenariu pozitiv unde morbiditatea va scădea de 10 ori.

PE LUNG

„La moment, potrivit datelor ANSP perioada de incubație este de 5,8 zile sau aproximativ 6 zile. Aceasta este perioada medie de incubație, care reprezintă perioada  în care are loc contactul cu agentul patogen și termenul de dezvoltare a simptomelor. Rata de contagiozitate este rata de infectare de la o persoană la mai mult persoane și ea reprezintă 2,6. Datele medii globale variază de la 1,5 la 3,5. Majoritatea țărilor raportează o rată de contagiozitate de 3-3,5. În urma măsurilor implementate de RM, rata este medie, satisfăcătoare, de 2,6”, s-a menționat la briefing.

Dacă se ia în considerare rata de contagiozitate de 2,6 și perioada de incubație de 6 zile, atunci putem spune că până la finele lunii mai vom avea în jur de 31 mii de cazuri.

Totuși, potrivit specialiștilor de la ANSP, dacă respectăm măsurile stricte de izolare și de testare, atunci rata de contagiozitate poate scădea la 1,5, fiind un scenariu pozitiv și diminuând astfel morbiditatea de zece ori.

Dacă recent spuneam că rata maximă a persoanelor infectate poate fi de 28 de mii, în momentul în care se va merge pe un scenariu mai critic, rata poate fi mai înaltă și putem ajunge la peste 31 de mii”, a spus ministra Viorica Dumbrăveanu.

Directorul ANSP Nicolae Furtună a precizat că acest scenariu pesimist se  va întâmpla dacă populația nu va asculta mesajul autorităților. „Or, astăzi picnicurile, manifestațiile publice, întrunirile, la care participă 6-8 persoane cu orice ocazie NU sunt binevenite. Chiar sunt contraindicate. Să mai avem răbdare. Dacă vom sta acasă vom merge pe scenariul optimist, în caz contrar o să împotmolim sistemul medical și economia”, a menționat Nicolae Furtună.

Totodată, directorul ANSP a precizat că în prezent se conturează trei teritorii de risc -Chișinău, care înglobează 39 la sută din cazurile de infecție, Ștefan Vodă- cu 14 la sută dintre cazuri  și Soroca- 12 la sută din toate cazurile. 

„Se conturează și două categorii de risc – persoanele cu vârsta de 50-60 de ani, care reprezintă o pătrime din numărul total de cazuri și persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 29 la sută din cazuri.  Avem și un număr de sub 3 la sută care reprezintă copiii până la 17 ani, care iau boala în urma contactelor din familie”,, a mai spus Furtună.

Precizăm că astăzi a fost  anunțat despre un nou deces din cauza coronavirusului. Este vorba de un bărbat de 79 de ani, internat la Spitalul Clinic Republican. Astfel, numărul celor decedați se ridică la 9 persoane, iar al celor infectate în prezent este de 591.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.