(video) Ce trebuie să faceți ca să primiți ajutorul de șomaj și alte indemnizații sociale, în perioada stării de urgență

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și conducătorii CNAS și ANOFM au oferit detalii vizavi de ajutorul de șomaj oferit persoanelor fără un loc de muncă, precum și alte indemnizații sociale și cum pot fi obținute acestea.

Foto: sputnik.md

„Persoanele se pot adresa la una dintre subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pe site-ul instituțieie este lista tuturor subdiviziunilor teritoriale, telefoanele de contact și adresele electronice. Pentru a primi ajutor de șomaj, trebuie să prezentați un set de documente. În primul rând, din comunicatul de pe site-ul ANOFM descărcați cererea pentru a solicita statutul de șomer, sescărcați, completați, semnați cererea și expediați cererea la dubdiviziunea teritorială, conform vizei de reședință, domiciliu sau locul de trai.

La cererea pentru a beneficia de statut de șomer trebuie anexată copia buletinului de identitate, ca să verificăm dacă persoana există și să prezinte documentul de studiu sau calificare.

Pe lângă aceasta, fiecare persoană trebuie să prezinte o declarație precum că nu are un loc de muncă și nu are venituri.

În baza acestor documente, persoana este înregistrată cu statut de șomer. Totodată, este nevoie să mai depună o cerere, pentru a beneficia de ajutor de șomaj”, a punctat Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„Avem două categorii de persoane care beneficiază de ajutor de șomaj: cele care au un stagiu de cotizare și cele care nu îl au. Celor care au un stagiu de cotizare li se acordă acest drept conform Legii 105, în mărimea stabilită de aceasta. Legea presupune că persoana are un stagiu de cotizare până la 12 luni, este aptă de muncă și dorește să se angajeze în câmpul muncii. În cazul când persoanei i s-a stabilit dreptul la șomaj și are un stagiu de cotizare în mărime de 50% sau 40% în baza salariului mediu al persoanei, iar acest ajutor este mai mic decât 2.775 de lei, i se va achita diferența”, a mai adăugat directoarea ANOFM.

Totodată, persoanele care sunt actualmente beneficiare de ajutor de șomaj al cărui cuantum este mai mic de 2.775 de lei, nu este necesar să se prezinte le Casa Națională de Asigurări Sociale. „Din oficiu va fi realizată această recalculare și în dependență de modalitatea de plată, fie prin intermediul Poștei Moldovei, fie prin intermediul unei bănci vor primi acest ajutor social recalculat, majorat, pentru perioada stării de urgență”, a precizat ministra Muncii, Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, persoanele care au revenit recent în RM sau cele care actualmente sunt fără un loc de muncă nu sunt obligate să aibă stagiul de cotizare (vechimea în muncă) de 12 luni și pot beneficia de același ajutor de șomaj, în perioada stării de urgență.

Urmăriți briefingul integral:


Pub