Ajutorul social pentru copiii din familiile cu venituri mici, majorat de la 553 la 975 de lei lunar

Peste 15 mii de familii cu venituri mici din Republica Moldova vor primi un ajutor social din partea statului, î valoare de 975 de lei pentru fiecare copil. Până astăzi, suma respectivă era de 553 de lei lunar. Majorarea este prevăzută în proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea și care urmează să intre în vigoare la 72 de ore după prezentarea în Parlament.

Inițiativa prevede majorarea ajutorului alocat pentru fiecare copil, de la 50% din venitul minim garantat până la 75%. Astfel, pentru copiii care beneficiază de această susținere socială din partea bugetului, suma alocată va crește de la 553 lei lunar la 975 lei, a explicat ministra ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Actualmente avem peste 15 mii de familii beneficiare de ajutor social și care au în componența sa cel puțin un copil. De facto, sunt circa 34 de mii de copii familiile cărora sunt beneficiare de ajutor social”, a precizat

Această măsură, spre deosebire de cele luate pentru perioada de urgență, va purta un caracter permanent.

Totodată, se prevede majorarea venitului lunar minim garantat, de la 1.107 lei la 1.300 de lei lunar.

Proiectul de lege prevede, totodată, că persoanele care sunt în imposibilitate de a prezenta documentele ce probează veniturile, inclusiv cele salariale, anumite date cu privire la terenurile agricole, date cu privire la componența familiei vor completa o declarație pe propria răspundere vizavi de autenticitatea datelor pe care le prezintă, acestea vor fi validate de către structurile teritoriale ale asistenței sociale și în baza lor va fi stabuilit dreptul la ajutorul social.

În perioada stării de urgență nu va fi verificată corectitudinea utilizării ajutorului social.


Pub