Olesea Frunza, administrator Chemix Grupp, vine cu sfaturi cum să alegem corect un dezinfectant pentru a ne proteja eficient de Covid-19

Cum să alegem corect un dezinfectant, ce trebuie să conțină acesta pentru a fi eficient în timpul pandemiei cu Covid-19, dar și cum face față numărului sporit de cereri singura companie din Moldova, ce produce soluțiile aflate la mare căutare, în conformitate cu standardele europene și ale Oragnizației Mondiale a Sănătății - aflați despre toate, dar și alte detalii menite să ne protejeze de la Olesea Frunza, administratorul „Chemix Grupp” SRL.

Foto: Chemix Grupp

Î: Republica Moldova, ca şi întreaga lume, se confruntă cu pandemia provocată de virusul COVID-19. Fiind unicul producător din Moldova de dezinfectanţi la standarde europene şi ale OMS, în ce măsură reuşeşte „Chemix Grupp” SRL să facă faţă solicitărilor ce au apărut?

O.F.: Situaţia în care ne-am pomenit nu e deloc uşoară. Într-adevăr, presiunea pe compania noastră a crescut şi când spun acest lucru am în vedere cererea sporită faţă de produsele noastre, dat fiind specificul situaţiei create ca urmare a pandemiei de COVID-19. Dacă până mai ieri diferite organizaţii şi chiar oamenii nu prea erau preocupaţi de diferenţa dintre un produs antiseptic cosmetic şi un dezinfectant, acum lucrurile s-au schimbat. A crescut solicitarea faţă de dezinfectanţi, pentru că acesta e unicul produs eficient în lupta cu coronovirusul COVID-19, dar şi cu alţi viruşi. Dar indiferent de situaţia creată, „Chemix Grupp” SRL încearcă să facă faţă tuturor cererilor. Chiar dacă organizaţiile de stat au prioritate, dat fiind efortul enorm pe care-l depun în lupta cu COVID-19, până azi niciun agent economic nu a fost refuzat.

Î: În genere, ce înseamnă „dezinfectant”? Am impresia că mulţi folosesc acest termen, dar nu toţi îi cunosc esenţa. Dacă pe un produs e scris că este dezinfectant, ce calităţi ar trebui să îndeplinească?

O.F.: Dezinfectant înseamnă un produs care distruge toate microorganismele patogene vii din medii biologice sau de pe diverse obiecte pentru a împiedica apariţia diferitor boli. Iar dezinfecţia e procedura prin care se realizează distrugerea bacteriilor, fungilor, virusurilor, micobacteriilor şi a majorităţii sporilor.

Aveţi dreptate atunci când spuneţi că există o confuzie în rândul consumatorilor în raport cu acest termen şi nu toţi cunosc ce înseamnă un dezinfectant. Totodată, vreau să vă spun că, din observaţiile noastre, ca urmare a pandemiei cu care ne confruntăm, numărul celor care au intrat în esenţa noţiunii „dezinfectant” e mult mai mare decât anterior. Impuşi de situaţie, oamenii au devenit mult mai atenţi la detalii, se documentează mai temeinic, înţelegând că în joc e pusă sănătatea şi chiar viaţa lor şi a celor dragi.

Î: Care, totuşi, e diferenţa dintre un antiseptic cosmetic şi un dezinfectant?

O.F.: În primul rând, trebuie să ştim că există o mare diferenţă între dezinfectantele profesioniste pentru mâini, folosite în sfera medicinei, şi preparatele antiseptice cosmetice. Primele au efect foarte puternic şi sunt capabile să distrugă practic toate bacteriile, microbacteriile, fungii/levurile şi virusurile. Iar antisepticele sau soluţiile antibacteriene omoară doar o parte dintre bacterii. Atât!

Dacă e să facem o scăriţă imaginară pe care să plasăm agenţii patogeni, la temelia acesteia ar trebui să punem bacteriile. Circa 90 % dintre bacterii sunt inofensive pentru sănătatea oamenilor şi doar circa 10 % sunt periculoase. Iată că aceste circa 10 % pot fi neutralizate (şi încă nu în măsură deplină) prin folosirea antisepticelor cosmetice. Mai departe, în scăriţa menţionată urmează fungii/levurile şi virusurile, inclusiv coronavirusurile de tipul celui care a provocat pandemia cu care se confruntă în prezent tot globul pământesc. Fungii/levurile şi virusurile nu pot fi neutralizate cu ajutorul antisepticelor cosmetice. Acest lucru îl pot face doar dezinfectanţii.

Î: Ce conţine un dezinfectant? Avem în Moldova toate ingredientele necesare pentru producerea lui sau trebuiesc importate?

O.F.: Un dezinfectant poate conţine alcool precum izopropanolul sau etanolul, aldehide (ex. formaldehidă), fenoli (ex. cloroxilelol) sau săruri cuaternare de amoniu. Înţeleg că poate pentru un simplu consumator aceste noţiuni nu înseamnă nimic, dar orice specialist poate să vă confirme că anume prezenţa acestor compuşi fac dezinfectanţii eficienţi în lupta cu agenţii patogeni, în special cu virusurile.

Cu excepţia etanolului, care se produce şi în Moldova, restul componentelor necesare pentru producerea dezinfectanţilor trebuiesc importate. Vă daţi seama că, în situaţia ce s-a creat în lume, acesta e un efort considerabil, dar, având şi anumite rezerve, reuşim să facem faţă.

Î: Ce înseamnă că produsele Dvs. sunt testate la standarde europene şi ale OMS şi chiar sunteţi unicul producător în acest domeniu în Moldova?

O.F.: Într-adevăr, suntem unicul producător din Moldova care întruneşte standardele europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Şi spun acest lucru nu pentru a ne lăuda, ci constatând o situaţie reală pe care o avem.

Cât despre testele de care aţi întrebat, pot să vă spun că acestea se fac un timp îndelungat şi la standarde mondiale (toate ţările europene sau producătorii europeni sunt obligaţi să le respecte). Produsele noastre au fost supuse acestor testări, iar testele au dovedit că ele dezactivează bacteriile EN 13727+A2, fungii EN 13624, microbacteriile EN 14348 şi virusurile EN 14476+A1 atât în mediu curat, cât şi în mediu murdar. Mai mult decât atât, dezinfectantul nostru Chemidez Skin LICHID sau GEL a fost supus şi testării igienice EN1500, standard recomandat de OMS.

Iarăşi, sunt nevoită să repet: poate că aceste denumiri şi formule nu spun nimic unui simplu consumator, dar orice specialist poate să confirme că ele sunt garanţia eficienţei produselor noastre în lupta cu agenţii patogeni.

Î: La ce trebuie să acorde atenţie un consumator simplu, ce citeşte eticheta unui produs, încercând să aleagă un dezinfectant care să-i asigure protecţie maximă în faţa diferitor bacterii şi viruşi? Unde pot fi procuraţi dezinfectanţii Dvs.?

O.F.: Este foarte important de ştiut că eticheta unui dezinfectant diferă de o etichetă comercială, adică aceasta nu este atât de atractivă ca şi cea comercială, deoarece conţine informaţie asemănătoare celei incluse într-un prospect medical. Eticheta unui astfel de produs trebuie să se refere în primul rând la compoziţie care, la rândul său, trebuie să conţină neapărat alcooli şi astfel de componente ca: aldehide, fenoli sau săruri cuaternare de amoniu, care dezactivează bacteriile, fungii, virusurile, microbacteriile şi majoritatea sporilor.

Cât priveşte a doua întrebare, vă pot spune că dezinfectanţii noştri îi găsiţi la sediul „Chemix Grupp” SRL de pe str. Munceşti 271 A sau la companiile autorizate de producător.

Î: Cine sunt clienţii Dvs.?

O.F.: Clienţii noştri sunt atât din domeniul privat, cât şi din diverse structuri de stat. Astfel, printre clienţii noştri se numără: MEDPARK, CARDIOMED, EUROMEDDIAGNOSTIC, MEDAZUR MEDSPA, NEFIS, FLOARE CARPET, Fundaţia SOROS-MOLDOVA, FINCOMBANK, MOLDINCONBANK, POŞTA MOLDOVEI, spitale şi instituţii de învăţământ de stat şi privat etc.

Î: Înţelegem că în această perioadă produsele Dvs. sunt la mare căutare, dar, totodată, vedem că faceţi donaţii impunătoare de sute de mii de lei. De ce donaţi ceea ce v-ar putea aduce bani buni, mai ales că sunteţi agent economic, iar fiecare agent economic trebuie să caute întâi de toate să obţină profit?

O.F.: Sigur că pentru orice companie contează profitul, dar să nu uităm şi de conceptul de responsabilitate socială. Pentru noi acest concept este foarte important, mai ales acum când ne confruntăm cu această pandemie fără precedent pentru lumea modernă. Este de datoria noastră să fim solidari cu cei care se află în prima linie a luptei cu virusul COVID-19 şi să contribuim, în măsura posibilităţilor, la efortul comun al ţării, al întregii societăţi de a depăşi cât mai repede pandemia şi consecinţele ei. Şi în continuare vom depune eforturi în acest sens, pentru că suntem ferm convinşi că virusul COVID-19 poate fi învins doar prin eforturi comune.


// console.log('no ads situation')