Scandal cu iz de „plumb”. Manualele care urmau a fi retrase din școli, la solicitarea Ministerului Educației, supuse unor expertize în 3 laboratoare europene

Grupul Editorial Litera, care a pus la dispoziția școlilor din țară cărțile „Științe” pentru elevii din clasa a II-a și „Educație pentru societate”, destinată celor din clasa a X-a și a XI-a, neagă acuzațiile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care a solicitat retragerea manualelor respective din instituțiile de învățământ, pe motiv că acestea ar conține plumb într-o cantitate periculoasă pentru sănătate. Reacția vine după efectuarea unei expertize în cadrul a trei laboratoare specializate din Europa.

Foto: gazetadechisinau.md

Grupul Editorial Litera l-a acuzat pe fostul ministru al Educației Corneliu Popovici, că a inițiat o „campanie de denigrare a instituţiei„. „Aceasta a culminat cu faimoasa circulară din 19.02.2020 "de retragere a manualelor de "Ştiinţe", clasa II şi "Educaţie pentru societate", clasa X-XI de la elevi şi depozitarea lor în bibliotecile şcolare". Ca să dea un aspect cât de cât legal acestui abuz în serviciu, a folosit actul de expertiză al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Mai mult, ca să nu ne admită la licitaţiile publice în următorii 3 ani, a cerut Agenţiei Achiziţii Publice să ne includă în lista de interdicţie a operatorilor economici, cu alte cuvinte să cureţe drumul pentru editurile pe care ar fi vrut el personal să le păstorească”, se menționează într-un comunicat remis presei.

„La 03.03.2020, am trimis o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică cu cererea de a expertiza repetat manualele noastre, dar şi toate celelalte manuale apărute în anul 2019 la alte edituri, pentru a-şi face o imagine completă, nediscriminatorie a respectării normelor sanitare de către toate tipografiile implicate şi pentru a-şi elabora propriul standard corespunzător celor practicate în lume. Înţelegem că acum, din cauza molimei planetare care s-a abătut şi asupra noastră, nu le mai arde de expertizarea manualelor, aşa că nu mai insistăm să ne dea un răspuns. Cel puţin, însă, ar trebui să-şi revizuiască concluzia că manualele noastre nu corespund normelor sanitare, căci nu dispun nici de standarde naţionale aprobate, nici de echipamentul şi experienţa necesare acestor expertize şi că rezultatele cu conţinutul ridicat de plumb şi mirosul odorimetric nu sunt decât o cacealma menită să inducă în eroare opinia publică şi să justifice acţiunile fostului ministru”, se mai subliniază în comunicat.

Totodată, Grupul Editorial Litera a anunțat că a trimis mostre către trei laboratoare neutre specializate din Europa, pentru o expertiză a manualelor vizate. Răspunsul a venit la 01.04.2020 și stipulează următoarele: raportându-ne la normele europene în materie, cantitatea de plumb regăsită este infimă faţă de cele admise la nivel european, respectiv 0,05% din greutatea produsului.

Conform Deciziei Comisiei din 16 august 2012 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia tiparită, se acceptă ca ingredientele să conţină urme de plumb până la 0,01%, provenite din impurităţile materiilor prime. Manualele vizate conțin o cantitate de 0.000713% de plumb provenită din impurităţile materiilor prime.

Reprezentanții grupului editorial al solicitat Ministerului Educaţiei, Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică şi Agenţiei Achiziţii Publice să respecte Legea nr. LP131 din 03.07.2015 privind achizţiile publice, conform căreia: articolul 23 “Standarde de asigurare a calității":

- 1. "În cazul în care autoritatea contractantă solicită prezentarea unor certificate, emise de organisme independente, prin care se atestă faptul că operatorul economic respectă anumite standarde de asigurare a calităţii, aceasta trebuie să se raporteze la sistemele de asigurare a calităţii, bazate pe seriile de standarde europene relevante, certificate de organisme conforme cu seriile de standarde europene privind certificarea, sau la standarde internaționale pertinente, emise de organisme acreditate.

- 2. În conformitate cu principiul recunoașterii reciproce, autoritatea contractantă are obligația de a accepta certificatele echivalente emise de organismele stabilite în statele membre ale Uniunii Europene. În cazul în care operatorul economic nu deţine un certificat de calitate astfel cum este solicitat de autoritatea contractantă, aceasta din urmă are obligația de a accepta orice alte certificări prezentate de operatorul economic respectiv, în măsura în care acestea confirmă asigurarea unui nivel corespunzător".

Amintim că la sfârșitul lunii februarie, Ministerul Educației a emis un ordin către instituțiile de învățământ din țară, prin care a solicitat retragerea a două seturi de manuale și depozitarea lor în bibliotecile școlilor, după ce Agenția Națională pentru Sănătate Publică a verificat calitatea hârtiei și vopselei, depistând cantități mici de plumb.

La 5 martie, Ministerul a solicitat, în mod repetat, instituțiilor de învățământ retragerea celor două seturi de manuale, după ce rezultatul testului a arătat că nu corespund normelor sanitare.


Pub