LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT

Ora 18:17

În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în mun. Chișinău – 33, în raionul Ștefan Vodă – 26 și în Fălești – 4. În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 4 cazuri de infecție. Printre cazurile confirmate sunt 17 lucrători medicali, 7 dintre care sunt din spitalul raional din Ștefan Vodă. Totodată, astăzi au fost înregistrate și două decese din cauza noului coronavirus – doctora de 65 de ani de la Soroca și o persoană de 67 de ani, care a fost internată în stare foarte gravă la Institul de Medicină Urgentă. În total, din cauza COVID-19 până acum și-au pierdut viața opt persoane.

Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu la ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. Până în prezent, în total au fost depistate 591 de cazuri de infecție după investigarea a 3376 probe.

Ora 17:30

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Edineț a decis să instituie de astăzi regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia survine după ce acum câteva zile un bărbat din alt raion a decedat din cauza COVID-19 la spitalul din Edineț.

Ora 17:00

Începând cu 6 aprilie, în Republica Moldova va fi reluat procesul educațional la distanță.

Ora 16:35

Ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean face apel către întreprinderile mici și mijlocii să nu-și sisteze vânzările din cauza restricțiilor impuse de Situația de Urgență, dar să le redirecționeze pe online și pe livrarea la domiciliu. În același timp, Sergiu Railean îndeamnă companiile IT din țară să ajute producătorii autohtoni cu platforme de comerț electronic.

Ora 15:35

O doctoră din Soroca a decedat astăzi din cauza COVID-19. Ea lucra la Substația Medicală Urgentă din Soroca, fiind testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției, scrie Observatorul de Nord. Acum două zile, premierul Ion Chicu anunța că în Republica Moldova erau infectaţi cu noul coronavirus 84 de persoane angajate în sistemul medical. Este vorba nu doar de medici, ci şi de asistente, infirmiere, şoferi, tehnicieni.

Ora 15:00

Începând de astăzi, 3 aprilie orice persoană poate semnala despre diverse probleme, încălcări ce au legătură cu instituirea stării de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19. Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md

Ora 14:45

Spitalul Ministerului Afacerilor Interne va prelua și trata angajații ministerului infectați cu virusul COVID-19. MAI a precizat că Ministerul Sănătății a semnat un ordin în acest sens. În prezent 13 angajați MAI sunt infectați cu noul coronavirus.

Ora 14:25

Centrul COVID-19 Chişinău (organizat la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. Acesta va fi organizat în trei zone de triaj -roșie, galbenă și verde.

Ora 14:04

Chișinăul solicită convocarea de urgență a grupului de experți în sănătate pentru a discuta colaborarea cu reprezentanții Tiraspolului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:40

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat astăzi la o conferință de presă că graficul celor 14 curse charter ce vor fi operate în perioada 6-19 aprilie va fi precizat ulterior pe zile, iar listele celor care se vor întoarce acasă sunt formate de către ambasadele R. Moldova. „Orice alte liste nu sunt relevante”, a menționat ministrul. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii despre modalitatea de cumpărare a biletelor avia.

Ora 13:10

Militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. A fost colectată suma de circa 700 000 lei.

Ora 12:50

Presa de la Tiraspol a anunțat astăzi despre confirmarea a patru noi cazuri cu COVID-19 în stânga Nistrului. Este vorba despre patru locuitori ai orașului Tiraspol. Probele acestora au fost trimise în ajun la laboratorul specializat de la Chișinău, iar astăzi au fost anunțate rezultatele.

Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că în perioada 6-19 aprilie urmează a fi oeganizate 14 curse charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În anunțul privind operarea curselor charter se arată că în prețul biletului intră costul transportului, hrana pasagerilor și costul pentru efectuarea testului la noul coronavirus.

Ora 10:50

1173 de cetățeni, care au intrat în R.Moldova în ultimele 24 de ore, au semnat declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Ora 10:35

Centrele relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz” vor fi sistate pentru încă o săptămâna, până luni, 13 aprilie. Toate întrebările apărute pot fi adresate la numărul 1304 în cazul locuitorilor municipiului Chișinău sau la subdiviziunile teritoriale, contactele cărora pot fi găsite pe site-ul întreprinderii.

Ora 10:13

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare, odată cu declararea stării de urgență și extinderea COVID-19. Analiza a arătat că în luna martie s-au scumpit lactatele, carnea de pasăre. De asemenea, se atestă majorări la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară – crupe și și legume.

Ora 9:50

Până la ziua de azi, 3 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate 505 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care  425 sunt cazuri de transmitere locală, iar 80 – de import. Din numărul total de pacienți, la moment, 62 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă, 221 de persoane sunt în stare de gravitate medie, iar 158 în stare satisfăcătoare.

La briefingul de dimineață, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre tratarea a încă două persoane cu COVID-19, astfel încât numărul persoanelor vindecate a ajuns la 26.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:17

La ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență, mnistrul de Interne Pavel Voicu a comunicat că MAI a concentrat cca 9000 de angajați din toate structurile pentru menținerea ordinii publice, verificare a persoanelor aflate sub supraveghere și pentru asigurarea misiunilor de carantină a localităților.

Polițiștii au verificat 5632 de persoane aflate sub supraveghere.  Au fost identificate 46 de persoane ce au încălcat regimul de izolare și 5 agenți economici care au încălcat restricțiile impuse de CSE.

Pe durata ultimelor 24 de ore în țară au revenit 1972 de persoane, dintre care 222 au intrat prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a comunicat că 100 de militari sunt antrenați în amenajarea Centrului de triere COVID-19, care este practic pregătit pentru realizarea procedurilor medicale. În următoarele ore vor fi realizate procesele de testare a echipamentelor de încălzire și ventilare a spațiilor.

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

UPDATE. Ora 17:30

De astăzi se instituie regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia aparține comisiei pentru situațiii excepționale Edineț. Astfel, potrivit acestei decizii, se va restricționa accesul în aria Municipiului Edineț a persoanelor care intră în localități fără un motiv bine întemeiat. De asemenea, se interzice accesul în aria Municipiului Edineț a transportului public tranzit de pasageri și de mărfuri. Toate aceste mijloace de transport vor fi redirecționate pe traseul de ocolire. Locuitorii municipiului Edineț sunt obligați să evite părăsirea gospodăriei proprii fără motiv întemeiat.

UPDATE. Ora 17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat despre reluarea procesului educațional la distanță, începând cu data de 6 aprilie.

Conducătoriii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, publice și private urmează să respecte metodologiile și regulamentele aprobate penntru organizarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină.

UPDATE. Ora 16:35

„Închiderea piețelor și magazinelor non alimentare în această perioadă afectează dramatic comerțul cu bunuri și servicii. Acest fapt, însă, nu înseamnă, că întreprinderile nu au soluții pentru a-și vinde produsele”, se arată în apelul ministrului Economiei către întreprinderile mici și mijlocii. Ministrul încurajează antreprenorii să-și identifice partenerii tehnologici, să-și mobilizeze resursele și echipele, pentru a ajunge la clienți prin intermediul magazinelor on-line, paginilor web și rețelelor de comunicații electronice. Vă îndemn să vindeți și să cumpărați online! Comerțul online are foarte multe avantaje pentru toți!, a menționat ministrul.

UPDATEOra 15:35

Astăzi a decedat o doctoră ce activa la Substația Medicală Urgentă din Soroca. Ea a fost testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției. Aceasta a muncit în domeniu toată viață, dintre care ultimii 10 ani la Soroca. Soțul ei lucrează la fel medic la „salvare”. Femeia în vârstă de 65 de ani este prima victimă COVID 19 de la Soroca, anunță Observatorul de Nord.

UPDATE. Ora 15:00

Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md în contextul declarării stării de urgență. Asociați a precizat că această platformă oferă posibilitatea plasării unei semnalizări cu o scurtă descriere și localizarea acesteia pe o hartă interactivă on-line.

Mai mult, platforma conține formulare tipizate gratuite care oferă o ghidare juridică pentru acele persoane care ar dori să sesizeze autoritățile competente cu privire la comiterea anumitor abuzuri.

Asociația Promo-LEX consideră că această platformă ar putea fi în mod special utilă pe durata stării de urgență.

UPDATEOra 14:45

Spitalul MAI va prelua și trata angajații Ministerului infectați cu virusul COVID-19, pentru a reduce volumul mare de lucru a spitalelor Ministerului Sănătății. Asociația veteranilor MAI și Serviciul Pază sunt gata să ofere sprijin financiarinstituției medicale pentru procurarea unor utilaje necesare în procesul de tratare a bolnavilor de coronavirus.

În prezent MAI are 13 angajați infectați, internați pentru tratament în diferite instituții medicale specializate.

UPDATE. Ora 14:25

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că Centrul Covid-19 Chişinău (de la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. În cadrul instituţiei medicale vor fi internate persoanele suspecte cu virusul COVID-19. Centrul va fi organizat în trei zone de triaj. La etapa actuală, zona roșie dispune de 40 de paturi (deschise la moment 10 paturi), zona galbenă de 80 de paturi, iar în zona verde, sunt amplasate 100 de paturi. Pentru instruirea personalului medical, va fi efectuat trainingul epidemiologic şi simularea traseului pacienţilor.

UPDATE.Ora 14:04

Reprezentantul politic din partea Chișinăului pentru problema transnistreană, Cristina Lesnic, a invitat reprezentanții Tiraspolului în grupul de lucru la nivel de experți pentru ocrotirea sănătății la o reuniune în format videoconferință în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

La ședința din 9 aprilie e planifică discutarea modului de colaborare cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.

Probele biologice de la persoanele suspecte a fi infectate cu COVID-19 sunt preluate de pe malul stâng al Nistrului și procesate în laboratorul acreditat al Agenției Naționale Sănătate Publică (ANSP). La data de 2 aprilie, experții ANSP au oferit instruiri suplimentare pentru 7 persoane responsabile din partea transnistreană în gestionarea situației.

UPDATE. Ora 13:40

Ministrul Oleg Țulea a precizat că prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea copiii, studenții, persoane aflate la tratament medical dar și cetățenii care se află în dificultate.

Secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a precizat că listele întocmite la ambasadă vor fi transmite către operatorii aerieni și ei vor lua legătura cu fiecare pasager. Media curselor este una pe zi. Totodată, el a precizat că organizarea acestor curse charter nu înseamnă că după 19 aprilie vor fi zboruri care pe a duce cetățenii înapoi, menționând că este vorba despre curse charter pentru repatriere, și nu „pentru a reveni în scurte vacanțe la Chișinău”.

UPDATE. Ora 13:10

Ministerul Apărării a anunțat că militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. Astfel, fost colectată suma de circa 700 000 lei, militarii din toate unitățile, instituțiile și subdiviziunile Ministerului Apărării mobilizându-se în acest scop.

Suma adunată va fi transferată în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.

UPDATE. Ora 12:50

Potrivit presei de la Tiraspol, trei femei de 27, 60 și respectiv 69 de ani și un bărbat de 36 de ani din Tiraspol au fost diagnosticați cu COVID-19. Cei patru au fost internați în ajun la spitalul din Slobozia. Probele acestora au fost trimise la laboratorul specializat din Chișinău, iar rezultatele testelor au confirmat diagnoza. Aceeași sursă mai scrie că medicii de la Tiraspol așteaptă rezultatele probelor ale altor trei persoane, care în ajun de asemenea au fost internate în spital cu suspecție la COVID-19.

UPDATE. Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că urmează a fi efectuate 14 curse aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În acest context autoritatea a publicat un anunț privind cererea ofertelor pentru operarea curselor aeriene efectuate.

Potrivit acestuia, în perioada 06-12 aprilie urmează a fi efecuate cursele aeriene:

Frankfurt-Chișinău
Lisabona-Chișinău
Madris-Chișinău
Bruxelles-Chișinău
Varșovia-Chișinău
Dublin-Chișinău
Londra-Chișinău

În perioada 13-19 aprilie:

Amsterdam-Chișinău
Veneția-Chișinău
Paris-Chișinău
Berlin-Chișinău
Roma-Chișinău
Londra-Chișinău
Praga-Chișinău

Data exactă a fiecărui zbor nu a fost anunțată.

„Prețul final pentru operarea cursei aeriene va include: prețul transportului, costul pentru efectuarea testului COVID-19, hrana pasagerilor”, se arată în anului autorității aeronautice.

UPDATE. Ora 10:50

Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore în toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 901 persoane și completate 2 097 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 173 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctele de trecere Otaci și Criva, s-au înregistrat 202 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Franța, fiind înregistrați 222 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 10:35

SA„Moldovagaz” a precizat că facturile pentru gazele naturale consumate pot fi achitate și prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md. Mai mult, comisionul în mărime de 2 procente nu se va percepe.

Introducând într-o căsuța dedicată numărul contului său personal indicat în factura pentru consumul de gaze naturale (nu cel IDNP), consumatorii vor avea opțiunea să achite ușor, sigur și fără să iasă din casă consumul curent sau datoria existentă.

Tranzacția poate fi efectuată prin intermediul sistemelor de plăți sau a cardurilor bancare utilizate atât în Republica Moldova, cât și din afara țării. Interfața programului oferă consumatorului și opțiunea de a plasa de sine stătător indicatorii actuali ai contorului personal de gaze naturale.

În perioadă de valabilitate a codurilor epidemiologice nu se va purcede la deconectări.

UPDATE. Ora 10:13

Consiliul Concurenței a precizat că în luna martie comparativ cu februarie, s-au majorat prețurile după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

„Este de menționat că „panica pandemică” de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier)”, a precizat instituția.

Ora 9:50

Viorica Dumbrăveanu a mai menționat că spitalul raional din Ștefan Vodă (oraș unde a ost instituit regim de carantină )a intrat în regim de carantină, iar toți pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, care se aflau acolo, au fost transferați în capitală. Spitalul raional din Soroca, (o altă localitate care a intrat în carantină) rămâne funcțional. Acesta este dotat corespunzător și dispune de resurse umane.

Precizăm că ieri au fost anunțate 82 de cazuri noi de COVID -19, iar bilanțul a ajuns la 505 de oameni infectați.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să respecte recomandările autorităţilor, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus:

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.