Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT

Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără a bloca țara, copiii frecventează în continuare școala și adulții merg la muncă.

Răspândirea pandemiei de coronavirus de tip nou în Singapore a început pe 23 ianuarie. În timp ce națiunile din Vest așteptau să vadă cât de serioasă este problema, Singapore deja lupta cu pandemia, transmite Foreign Correspondent, care a analizat fiecare pas al autorităților și s-a întrebat dacă pot fi replicate acțiunile acestei țări.

PE LUNG

La sfârșitul lunii decembrie, când am văzut ce se întâmpla în China, noi am acționat foarte repede, a declarat doctorul australian Dale Fisher, un expert în boli infecțioase, care a ajuns în Singapore în timpul epidemiei SARS din 2003 și care acum face parte din echipa care se luptă cu coronavirusul. Este consultant cheie la Organizația Mondială a Sănătății.

Educația

Prevenirea infecției a devenit scopul principal al autorităților. La apelul ministrului Sănătății, mai mulți experți  au devenit parte a campaniei de informare. Dale Fisher, expertul din Australia, a devenit personaj principal în benzile desenate pe nume The Covid Chronicles”. Este vorba de o serie de ilustrații educaționale despre focarul continuu de COVID-19. Cronicile oferă actualizări periodice cu privire la toate lucrurile pe care trebuie să le știe populația despre COVID-19.

Odată cu primele cazuri de COVID-19, autoritățile au reacționat rapid. Au pus accent pe educație. Nu au închis școlile, ci au solicitat ca fiecare elev și fiecare vizitator să nu intre în școli fără să le fie măsurată temperatura și fără să dezinfecteze mâinile.

De asemenea, profesorii au făcut lecții cu copiii despre ce este coronavirusul de tip nou, cum ne afectează, cum se spală corect pe mâini, cum se tușește corect. Toate acestea au fost făcute prin metode interactive.

Cu puține cazuri de infectare locală, oamenii se simt în siguranță să-și ducă copiii la școală. „Noi vrem ca ei să înțeleagă că, în pofida situației în care ne aflăm, fiecare trebuie să fie responsabil pentru siguranța tuturor”, a comentat profesoara din școala primară Rivervale, K Pavitra Kanaiah. „Noi spunem ce simțim. Le spunem să nu-și facă griji, dacă practică o igienă bună.”

Profesorii spun că aceasta este o oportunitate bună de a-i învăța pe copii valori cum ar responsabilitatea. Responsabilitate față de tine, față de igiena personală și desigur responsabilitatea socială față de prieteni și familie. De asemenea, copiii sunt învățați să demonstreze respect față de cei care lucrează pentru combaterea răspândirii virusului. Ei sunt învățați, de exemplu, să spună mulțumesc, pentru că le-au măsurat temperatura.

Enlarge

1584989998257
Foto: Tommy Cheng/AFP via Getty Images

S-au pregătit încă din 2003

În ianuarie, când a fost depistat primul caz, fiecare laborator din spitalele publice era deja capabil să facă teste. 

În același timp, autoritățile au activat o rețea de peste nouă sute de clinici unde oamenii cu simptome puteau solicita sfaturi și, dacă era necesar, erau trimiși pentru testare. Cei care au fost testați pozitiv, au fost puși în carantină și monitorizați cu strictețe.

Medicii din aceste clinici sunt foarte bine echipați și protejați. De asemenea, înainte de a se răspândi virusul, câteva sute de doctori au fost instruiți despre cum să protejeze pacienții, dar și pe sine în cazul unei epidemii de virus.

Dar, ceea ce este important, este faptul că aceste clinici au oprit oamenii cu COVID-19 să infecteze pe alții în spitalele generale. Asta pentru că fiecare clinică din rețea separa pacienții și le oferea asistență. Încurajând oamenii să meargă la aceste clinici pentru triaj, Singapore a putut să intensifice testarea cetățenilor.

De asemenea, s-a decis ca orice pacient internat cu o boală respiratorie acută să fie testat. Expertul Fisher spune că identificarea cazurilor în etapa inițială a bolii este, într-adevăr, o soluție. Această lecție au învățat-o în 2003, când a fost epidemia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Atunci, în Singapore au fost infectați 238 de oameni, iar 33 au decedat.

„Ne pregătim pentru asta de la SARS… Este grav înregistrat în istoricul medical din Singapore”, a spus Fisher.

După SARS, Singapore a construit o clădire cu o capacitate de 300 de pacienți destinată gestionării următoarei răspândiri a virușilor. În caz de necesitate, numărul paturilor poate fi extins până la 500.

În acest spital vin cei cu infecția de coronavirus confirmată. Sunt tratați în camere cu uși duble numite „Negative pressure rooms” unde intră doar aerul proaspăt și iese doar aer curat.

„În așa mod, comunitatea care locuiește în apropiere este protejată, iar oamenii se simt în siguranță”, a comentat asistentul medical principal al instituției.

Enlarge

hzncid0309kcs
Spitalul construit după epidemia de SARS din 2003.
Foto: KUA CHEE SIONG

Singapore, țară „parțial liberă”

În februarie, expertului Fisher i s-a cerut să stea în carantină 14 zile, după ce s-a întors din China dintr-o călătorie pentru o constatare medicală. „Dacă oamenii au încălcat carantina, asta este o potențială infracțiune criminală. Poți să ajungi la închisoare, poți să-ți pierzi permisul de muncă care îți permite să muncești într-o țară dacă ești străin, poți primi amenzi”, spune Fisher. 

„Când am ieșit din carantină, am primit pe telefon un mesaj care mă îndemna să fac click pe un link. Am făcut click pe acel link și am primit încă un mesaj: mulțumim pentru cooperare. Deci, guvernarea urmărește. Și asta este bine”, povestește infecționistul Fisher.

Singapore funcționează ca un stat unipartid, ceea ce înseamnă că un singur partid este la guvernare – Partidul Acțiunii Populare, care este la guvernare încă din 1959, când s-a autonumit. Freedom House clasifică țara ca fiind „parțial liberă”.

În această situație, monopolul puterii a avut un impact pozitiv, spune jurnaliștii de la Foreign Corrspondent. 

Într-un Colegiu de Medicină din Singapore, există o unitate a Ministerului Sănătății care folosește munca de detectiv și tehnologia pentru a identifica focarele, a stabili traseul și harta persoanelor infectate cu coronavirus și contactele pe care le-au avut. 

Doctora Olivia este una dintre cei care urmăresc unde fiecare pacient a fost și cu cine a interacționat de când s-a infectat. „Dacă suntem capabili să identificăm toate contactele unui caz, înainte să aibă simptome, noi putem să rupem lanțul transmiterii. De asemenea, identificarea contactelor la timp ne permite să-i direcționăm spre asistență medicală cât de repede posibil”, explică specialista.

La începutul lunii martie, coronavirusul se răspândea în întreaga lume. Dar Singapore, cu 5 milioane și jumătate de oameni, aveau un număr de până la două sute de infectări și niciun deces.

Dar succesul statului constă în infrastructură. Singaporienilor li se cere să descarce o aplicație de urmărire pe telefoanele lor. Cei care sunt infectați sunt supuși sistemului de „urmărire a contactelor”, unde oficialii din domeniul sănătății urmăresc pe toți cei care au avut contact cu cei infectați.

Simon Baptist, directorul companiei The Economist Intelligence Unit, spune că este aproape imposibil să mergi undeva în Singapore și să nu fii înregistrat de camerele de supraveghere.

„De asemenea, guvernarea are acces la datele companiilor, la tranzacțiile oamenilor, locurile pe care oamenii le frecventează. Dar în mijlocul unei pandemii, asta este ceea ce le dă oamenilor încrederea de a merge afară”, a comentat Simon. 

În Singapore a fost aproape mereu liniște, iar oamenii erau calmi. Panica și cumpărarea excesivă a început la începutul lunii februarie, când autoritățile au mărit nivelul de alertă. Dar s-a oprit panica cumpăratului după ce premierul s-a adresat națiunii. „Frica poate face mult mai mult rău decât ar putea face virusul. Poate să creeze panică și poate să ne determine să facem fapte rele cum ar fi blamarea unui anumit grup pentru răspândirea coronavirusului. În schimb, noi trebuie să avem curaj și să trecem împreună peste această perioadă stresantă. Fiți precauți, aveți grijă unul față de altul, stați calmi și trăiți-vă viața” a declarat Lee Hsein Loong, premierul Singapore, cerându-le oamenilor să nu cumpere în exces produse alimentare și măști. 

„Cetățenii Singapore au o încredere înaltă în autorități. Și oamenii sunt fericiți să facă ceea ce li se zice. Singapore are caracteristică de a nu avea o presă liberă, ceea ce înseamnă că nu există o diversitatea a vocilor, dar în situații așa cum este pandemia de coronavirus, le oferă posibilitatea autorităților să controleze informația. Toată informația difuzată de la televizor, radio sau ziare este aprobată de către autorități.Toată asta ca să fie panică în comunitate”, explică directorul companiei The Economist Intelligence Unit, Simon Baptist.

Oamenii continuă să meargă la muncă

„Faptul că am fost foarte stricți cu un număr mic de oameni pentru o perioadă foarte scurtă de timp, le-a permis majorității să se simtă liberi. Școlile sunt deschise, copiilor li se cere să nu vină la școală dacă se simt bolnavi, noi credem că succesul arată așa”, spune consultantul OMS, Fisher.

Multe cafenele au rămas deschise, datorită riscului minor de infectare locală, dar au făcut ajustări majore. Galvin, asistent manager a unei cafenele din Singapore povestește că angajaților le măsoară temperatura, le amintește să-și spele mâinile după ce-și pun o mască specială pe față care să prevină căderea salivei a angajaților în mâncarea oaspeților sau chiar peste oaspeți. Ei dezinfectează toate suprafețele ca vizitatorii să se simtă în siguranță. 

În aeroporturi se utilizează scanerele termo pentru a verifica temperatura pasagerilor. Oamenii pot să meargă la lucru și să utilizeze transportul public. Cei care lucrează în transportul public dezinfectează totul în unitățile de transport.

Mikel este șofer de autobuz. „Înainte de a purcede la lucru, întreg staff-ului i se măsoară temperatura. În al doilea rând, în fiecare zi, autobuzele sunt dezinfectate. Mai mult, când are loc schimbul șoferilor, toate ferestrele și ușile sunt deschise ca să intre aer curat”, menționează șoferul.

Infectări noi odată cu repatrierea cetățenilor

În pofida succesului înregistrat, numărul cazurilor a crescut rapid din cauza celor reîntorși acasă, în Singapore. Dacă pe 13 martie erau 200 de cazuri, pe 28 martie erau deja 802 cazuri și 3 decese.

Autoritățile imediat au închis restaurantele, cinematografele și cluburile de noapte până la sfârșitul lunii aprilie. Noile legi amenință cu 6 luni de închisoare pentru oamenii respectă distanța de un metru în spațiu public.

Imagine principală: REUTERS/Feline Lim

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.