Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

03 Apr. 2020 / 12:30

Ministrul Finanţelor a explicat pachetul de măsuri anticriză, adoptat de Guvern

Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, într-o conferinţă de presă unde a răspuns criticilor aduse proiectelor de lege pentru care Guvernul urma, ieri, să-şi asume răspunderea.

După ce şedinţa Parlamentului de ieri în cadrul căreia trebuia să fie aprobată angajarea răspunderii de Guvern a fost anulată din lipsă de cvorum, la acest subiect au apărut mai multe polemici. Astfel, ministrul finanţelor, Sergiu Puşcuţa, a ieşit astăzi într-un briefing şi a explicat în ce constă pachetul de măsuri anticriză care a fost adoptat de Guvern.

„Vreau să vin cu o clarificare referitor la falsurile din media. Eu le consider iresponsabile, iar oamenii care le-au generat nici nu au intrat în esenţa legii”, a comentat ministrul.

Şeful Finanţelor s-a referit, din start la taxele pentru utilizarea subsolului. „Ca urmare a acestor modificări, sumele încasate la buget cresc mai mult de două ori. Deci, să spui că se facilitează nişte agenţi economici, să-şi asume falsuri. Să vină cu cifre şi argumente”, a declarat Sergiu Puşcuţa.

Ministrul Finanţelor a mai declarant în cadrul conferinţei de presă că prin acest proiect al Guvernului urmează să se anuleze patru taxe care nu ar duce la creşterea bugetului.

„Astăzi aceste taxe sunt şapte la număr. Am venit cu propunerea de a comasa aceste taxe, din şapte să fie trei. De pe una dintre acele taxe s-a încasat 100 de lei pe an, de pe alta - 9000 de lei pe an, iar de pe încă una - zero lei pe an. Acestea sunt taxe care generează doar presiuni administrative suplimentare pe mediul de afaceri. Cele trei taxe care vor rămâne vor genera încasări mai mari. Dacă înainte s-a achitat 18 milioane de lei de pe taxa pentru extragerea materialelor util, păi acum, dacă pe 2019 s-ar fi aplicat noua taxă, s-ar fi adăugat 20 de milioane de lei. E o rebalansare a poverii fiscale”, a explicat ministrul Finanţelor.

La fel, Puşcuţa a comentat şi criticile aduse proiectului cu privire la măsurile applicate magaznelor Duty Free, despre care opoziţia a comentat că ar fi vorba despre magazinele din regiunea transnitreană.

„Vă rog, citiţi atent proiectul de lege, găsiţi măcar un punct care se referă la zona transnistreană. Nu este! Declaraţiile acestor „experţi” sunt incorecte şi nu corespund realităţii. Dacă atrageţi atenţia, în acest proiect nu se schimbă nimic în regimul fiscal al magazinelor Duty Free. Totuşi în acel proiect din 2019 s-au strecurat efecte negative faţă de producătorii autohtoni, locali. Astfel, producătorul autohton care livrează mărfuri în magazinele Duty Free trebuie să achite acciza la buget. Totodată, conform legii, dacă magazinul Duty Free vinde aceste mărfuri la intrare în ţară, urmează să calculeze acciza. Astfel, asupra bunurilor autohtone acciza se aplică de două ori. Asta face ca mărfurile autohtone să fie necompetitive faţă de produsele străine, asupra cărora se aplică acciza o singură dată”, a precizat Sergiu Puşcuţa.

Tot în cadrul acestui briefing de presă, Puşcuşă a explicat şi amânarea interzicerii expunerii vizibile a ţigărilor în magazine.

„Schimbarea acestor dulapuri în magazine noi o considerăm acum absolut nejustificată. Va cauza activităţi nespecificice într-un regim foarte restricţionat. Grija noastră e să nu admitem transmiterea virusului. Doar cerem să extindem acest termen, nu să anulăm măsura care e una foarte necesară. Acum nu e corect să ne axăm pe aceste lucruri”, a menţionat ministrul.

Amintim că, potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru un proiect de lege, în anumite situaţii. Dacă în decurs de 3 zile, nu este iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iniţiativele pentru care executivul şi-a asumat răspundere se consideră adoptate.

 

Comentarii