22:36:01 28.03.2024
Stiri

Care este efectul psihologic al distanțării sociale? Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari

Știri 03.04.2020 08:30 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
Care este efectul psihologic al distanțării sociale? Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari gandul.info


Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari, cele mai predispuse la acest lucru fiind persoanele care locuiesc singure.

În ultimele săptămâni, trupurile altor oameni au devenit dușmanii noștri. Cei mai mulți dintre noi am încetat să avem contact fizic cu oricine altcineva care nu locuiește în aceeași casă cu noi.

Această pandemie a schimbat modul în care trăim zilnic, dar ar putea o lungă perioadă de distanțare socială să creeze o societate mai puțin apropiată față de ceilalți odată ce aceasta se va termina?

„Această perioadă în care oamenii sunt instruiți să nu se atingă se va dovedi un experiment social interesant”, a declarat Francis McGlone, profesor de neuroștiință la Universitatea John Moores din Liverpool, citat de inews.com.

„Poate avea un efect real asupra tendinței naturale a oamenilor de a se apropia de ceilalți și ar putea exista unele repercusiuni. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că acestea vor deschide porțile către o serie întreagă de probleme legate de bunăstarea mentală, pentru că este posibil ca oamenii să nu mai primească afecțiunea cu care erau obișnuiți în mod normal”, a mai explicat specialistul.

Eforturile de a opri pandemia Covid-19 ar putea avea o consecință gravă: contactul fizic, și nu numai, din ce în ce mai rar cu alte persoane.

„Există o fibră nervoasă în pielea noastră care răspunde la atingerea blândă. Atingerea determina eliberarea în organism a oxitocinei, un hormon care ne îmbunătățește starea de spirit. Atingerea este crucială pentru dezvoltarea unui bebeluș – fără ea, acesta pot dezvolta probleme cognitive grave – dar este utilă și copiilor mai mari și adulților”, a explicat Francis McGlone.

„Atingerea este, în general, foarte importantă pentru reglarea nivelului de stres deoarece are un efect liniștitor și are un beneficiu foarte mare pentru bunăstarea noastră”, a mai explicat dr. Abigail Wright, din cadrul Societății Psihologilor Britanici.

De asemenea, aceasta a pus accentul și pe faptul că „distanța fizică nu înseamnă distanță emoțională; vorbind cu oamenii de peste drum, fiind în mod regulat în contact telefonic cu persoanele dragi și păstrând un sentiment de comunitate, putem încă să simțim efectele pozitive ale altor oameni, dar în alte moduri”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md