03:45:18 24.04.2024
Stiri

De ce Vietnam, care are hotar cu China și o populație de 95 de milioane, are doar 227 cazuri de COVID – 19 și niciun deces, iar R. Moldova – 505 infectați și șase persoane răpuse de noul coronavirus

Știri 03.04.2020 12:44 Vizualizări1747 Autor: Ziarul National
De ce Vietnam, care are hotar cu China și o populație de 95 de milioane, are doar 227 cazuri de COVID – 19 și niciun deces, iar R. Moldova – 505 infectați și șase persoane răpuse de noul coronavirus Facebook


Autoritățile R. Moldova ar fi tratat cu foarte multă superficialitate efectele care le poate provoca COVID – 19 și din acest motiv numărul celor infectați este în continuă creștere, la fel ca și decesele. De această părere este fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Aceasta a oferit exemplul Vietnamului, care a acționat prompt, iar în rezultat numărul celor infectați este de doar 227 de persoane și niciun deces.

„Vietnam, care are hotar cu China, cu o populație de 95 de milioane are doar 227 de cazuri de COVID- 19 și niciun deces. Probabil se poate clasa pe primul loc în lume la gestionarea reușită a maladiei. Ce a făcut Vietnamul așa deosebit și nu am putut face noi?

Țara a înregistrat primele două cazuri la 23 ianuarie 2020. Noi - la 7 martie. Deci, am avut spre deosebire de ei timp suficient să ne strângem rândurile și să învățăm din experiența Chinei, Italiei. Pregătirile pentru a răspunde la situația din China, Guvernul Vietnamului le începuse încă în decembrie 2019. Noi am auzit din ianuarie și până nu demult doar declarații sterile în ședințe că nu ne trebuie nimic și avem de toate”, amintește fosta ministră.

Astfel, Vietnamul a anulat imediat toate zborurile spre/din Wuhan și a închis hotarul cu China.

„Noi încă mult timp după primul caz am avut zboruri direct din zonele de focar. Peste câteva zile, Hanoi a introdus carantină obligatorie și strictă de 14 zile pentru toți cei care au sosit în țară și a dispus anularea în general tuturor zborurilor internaționale. În nordul țării, la hotar cu China, carantina a fost de 21 zile (acolo locuiau mulți municitori vietnamezi care se întorsese recent din Wuhan). Despre noi nici nu vreu să mă opresc la ce s-a făcut, de fapt ce nu s-a făcut...

În februarie toate școlile au fost închise până la 31 martie, după care carantina s-a prelungit până la jumătatea lui aprilie. Toate evenimentele sportive, culturale au fost imediat anulate.

Vietnamul nu a mers pe modelul unei testări masive ca Coreea de Sud, din lipsă de resurse financiare, dar s-a concentrat pe izolarea persoanelor infectate și urmărirea și testarea contactelor directe, până la a doua și a treia ramificare. Noi ne-am ocupat doar de cei simptomatici, cheltuind testele cu țârâita.

Succesul Vietnamului a depins și depinde în mare parte de mobilizarea personalului medical și militar, de o supraveghere ca la carte și de instrucțiuni pe care le-a primit fiecare instituție, precum și de rețeaua de informatori a statului - practici care din păcate noi e-am slab de tot. De aceea și avem astăzi 505 infectați și 6 decese la o populației puțin mai mult decăt 2 milioane”, a adăugat fosta ministră.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md