Președintele Academiei de Ştiinţe a SUA: Coronavirusul s-ar putea transmite și prin vorbire și respirație

by D M
Distribuiti mai departe...

Un comitet format din oameni de ştiinţă a avertizat Casa Albă că o cercetare a arătat faptul că răspândirea coronavirusului este posibilă nu doar prin strănut şi tuse, ci şi prin vorbire sau chiar respiraţie.

Într-o scrisoare trimisă de Dr. Harvey Fineberg, preşedintele comitetului din National Academy of Sciences (Academia Naţională de Ştiinţe), se arată: „Având în vedere că actuala cercetare referitoare la coronavirus este limitată, rezultatele studiilor disponibile se potrivesc cu aerosolizarea virusului din respiraţia normală”, transmite News.ro.

Fineberg a declarat pentru CNN că va începe să folosească o mască atunci când va merge la cumpărături.

„Nu voi purta o mască chirurgicală, pentru că medicii au nevoie de acestea, dar am un batic pe care este posibil să îl port. Sau am o cagulă. Am câteva opţiuni”, a spus fostul decan al Harvard School of Public Health.

Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor a precizat că transmiterea virusului este posibilă de la om la om când două persoane se află la mai puţin de 2 metri distanţă „prin stropi de respiraţie produşi când persoana infectată strănută sau tuşeşte”.

Fineberg a declarat pentru CNN că este adevărat, dar că cercetările arată că picăturile aerosolizate produse în timpul vorbirii sau chiar şi prin simpla respiraţie pot, de asemenea, răspândi virusul.

În scrisoarea lui este explicat că cercetarea făcută la un spital din China demonstrează că virusul poate rămâne în suspensie, în aer, când medicii şi asistenţii sanitari îşi înlătură echipamentul de protecţie sau când podelele sunt curăţate şi personalul de mişcă.

O cercetare a Universităţii din Nebraska arată că material genetic al coronavirusului a fost găsit în saloanele pacienţilor la mai mult de doi metri de aceştia, potrivit scrisorii.

Cât timp poate rămâne în aer coronavirusul depinde de mai mulţi factori – respiraţia pacientului infectat şi circulaţia aerului.

Fineberg a adăugat că acest coronavirus nu este la fel de contagios ca pojarul sau tuberculoza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...