Opoziția parlamentară: „Sub paravanul unei legi de susținere a cetățenilor, Guvernul protejează interese clientelare”

Cornelia Cozonac
02/04/2020
CIJM

Opoziția parlamentară califică măsurile pe care Guvernul le-a adoptat miercuri, prin procedura de asumare a răspunderii, ocolind Parlamentul, drept paravan pentru protejarea unor interese clientelare. Fracţiunile de opoziţie PAS, PPDA şi grupul pro-Moldova din care fac parte foşti democraţi afirmă că zeci de măsuri  din pachetul promovat de Executiv  nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar prejudiciază grav interesului public. Ședința de joi a Legislativului în cadrul căreia premierul Ion Chicu era obligat, conform procedurii, să prezinte noile reglementări nu a avut loc  din lipsă de cvorum, fiind boicotată de fracţiunile coaliţiei de guvernare PSRM şi PD.

„Măsurile promovate de Guvernul Chicu sunt anti-populare, anti-business, clientelare în foarte multe aspecte şi în susţinerea unor agenţi economici apropiaţi de guvernare”, a declarat deputtaul Sergiu Litvinenco din fracţiunea PAS, iar un alt deputat din aceeași fracțiune, Igor Grosu, a enumerat câteva prevederi care ar nu ar area treabă cu pandemia de coronavirus: „Au reintrodus o prevedere care permite revenirea la schema de comercializare prin duty-free la intrare în țară, schemă eliminată de Guvernul Sandu în iunie 2019. Această decizie va costă bugetul de stat miliarde de lei. Guvernul a amânat cu tocmai un an interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile. Scheme cu zăcămintele naturale – au introdus prevederi care reduc majoritatea taxelor pentru exploatarea zăcămintelor naturale, lucru care este dăunător atât pentru mediu, cât și pentru bugetul statului.”

Deputatul Igor Munteanu  din Platforma DA a spus, în cadrul unei conferinșe de presă, că amendamentul care permite importul la țigări fără accize în RM va genera evaziuni și pierderi de milioane de lei la bugetul de stat. „Dacă-i situație excepțională, atunci vreau să văd măsuri excepționale față de o intenție criminală demonstrată chiar de către autorii acestei minunate asumări de răspundere. ȘI să nu aburiți lumea că prevederea nu a generat încă pierderi, intenția criminală se pedepsește conform legilor în vigoare", a comentat deputatul.

Igor Grosu a calificat drept iresponsabilă atitudinea deputaților din colaliția de guvernare care au boicotat ședința parlamentului: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este fățărnicie și iresponsabilitate. E foarte periculos, într-o situație de criză, să lași țara la o asemenea guvernare, care face lucruri care nu se încadrează într-o minte sănătoasă. De aceea, vom semnala de fiecare dată toate schemele și hoțiile pe seama pandemiei”. 

Liderul grupului Pro-Moldova, Andrian Candu, a menționat că „90 la sută din proiectul promovat de Guvern sunt prevederi care promovează scheme de dutty free, vânzarea ţigărilor şi multe altele”. „Acest proiect pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea nu este unul anticriză. Iar ceea ce s-a întâmplat azi în parlament este strigător la cer, deoarece nu am avut măcar curajul să prezinte acest proiect de lege”, a precizat Candu.

Subvenționarea în proporție de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, ar fi una din măsurile de urgență  care ar asigura că, pe o parte, agenții economici să își poată menține angajații, iar pe de altă parte, angajații vor avea o sursă de venit care să le permită să treacă de perioada activă a crizei, consideră fosta  ministră a Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița.  „ Noi știm că această criză va afecta profund relațiile economice între diverși actori, dar noi încă nu știm cum își vor schimba comportamentul oamenii. Pentru ca agenții economici și oamenii să aibă un răgaz să înțeleagă cum s-a schimbat lumea, este imperativ necesar să câștigăm timp și să oferim agenților economici o pernă de securitate, ca aceștia să poată să își revizuiască activitățile”, susțiune Natalia Gavriliță.

Mai mulți experți au comentat că Guvernul Chicu a introdus în pachetul de măsuri social-economice pe perioada stării de urgență, pentru care și-a asumat răspunderea, modificări legislative în mai multe legi fundamentale ce țin de reforma fiscală și reforma salariilor, care nu sunt urgente. Economistul Marcel Spatari, director Syndex România, a făcut o amplă analiză a pachetului de măsuri anticriză, în care menționează că  Executivul se substituie organului legislativ și neglijează parterii sociali: sindicatele și patronatele, iar aceste acțiuni  „reîntăresc imaginea unui guvern cu apucături autoritare”.     

Cornelia Cozonac
02/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii