Satul Bălceana rămâne în carantină, chiar dacă a fost izolat în aceeași zi cu Sofia. Cât de eficiente au fost restricțiile

Pentru satul Bălceana din raionul Hîncești care a intrat în carantină în aceeași zi ca și satul Sofia, termenul de 14 zile nu a fost suficient. Chiar și așa, primarii ambelor localități spun că regimul strict de izolare a fost eficient și consideră că pot fi un exemplu bun pentru toată țara pentru modul în care lucrurile au decurs în aceste două sate vecine în plină criză epidemiologică.

Foto: Iurie Păsat/Facebook

Satele Bălceana și Sofia sunt primele localități din republică care au fost plasate în carantină, începând cu data de 16 martie și urmau să fie primele unde acest regim trebuia să fie ridicat.

În Sofia, regimul de carantină a încetat la data de 31 martie, în termenul stabilit și fără persoane bolnave și suspecte. Am vorbit cu primarul satului, Ion Mîrza, care a declarat pentru UNIMEDIA că în sat nu mai este nicio persoană bolnavă de Covid-19. Cele patru persoane testate pozitiv la coronavirus, au revenit acasă, cu testele negative, însă trebuie să rămână în izolare încă 14 zile, a precizat acesta.

Potrivit lui, până acum cinci persoane au fost amendate cu câte 22 500 lei fiecare, pentru încălcarea „intenționată” a regimului de carantină.

Primarul consideră că regimul strict de izolare a dat roade. „Localitatea noastră se află la 500 de metri de satul vecin, unde este focar major de infecție, unde sătenii noștri au rude și prieteni. Dacă noi am ieșit fără niciun bolnav în aceste 14 zile, eu consider că este un succes”.

Totuși, Ion Mîrza spune că nu se simte mai ușurat: „Chiar dacă am ieșit din carantină, nu înseamnă că fiecare poate face ce vrea. Ne supunem în continuare restricțiilor impuse de starea de urgență, valabile pentru toată țara”.

Satul Bălceana însă va mai rămâne în carantină până la data de 8 aprilie. Primarul Iurie Păsat a declarat că ultimul caz a fost confirmat pe data de 25 martie și de atunci, carantina s-a prelungit încă cu 14 zile.

„Ieri a fost confirmat pozitiv încă un caz, dar doamna nu a contactat în sat cu nimeni, întrucât ea a fost internată la un spital din Chișinău timp de 10 zile până să fie testată pozitiv”, a spus primarul, care a precizat că la moment, în sat au fost confirmate pozitiv 15 persoane”.

În satul Bălceana a fost înregistrat și primul deces provocat de Covid-19 în țară. Potrivit primarului, la momentul instituirii carantinei în sat se numărau 46 de persoane suspecte, dar la majoritatea dintre ei le-a expirat termenul fără să se confirme suspiciunile.

„Oamenii sunt foarte conștiincioși. Au respectat măsurile de carantină. „După ce au aflat că o consăteancă de a lor a decedat, s-au autoizolat cu toții”, a punctat Iurie Păsat.

Primarul spune că în perioada carantinei, polițiștii au patrulat intens prin sat. „A fost aplicată o singură amendă unei persoane din altă localitate, care a venit în satul nostru, în ciuda restricțiilor de circulație”, despre care crede că nu va putea să plătească suma de 22 500 de lei. „Nu are de unde”.

O localitate mică precum este satul Bălceana, unde locuiesc oficial 1 800 de oameni și unde 15 persoane confirmate pozitiv au putut fi izolate eficient, ar putea servi ca un exemplu foarte bun pentru întreaga țară, care arată cât de eficientă este izolarea, consideră primarul.

Amintim că ambele sate au intrat în carantină în ziua de 16 martie 2020, a doua zi după alegerile parlamentare noi din raionul Hîncești, care au avut loc în detrimentul faptului că în Bălceana deja se confirmase un caz de infecție cu noul coronavirus.

În Raionul Hîncești au fost confirmate, până astăzi - 2 aprilie 2020, 27 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, un deces și cinci cazuri de însănătoșire.

În țară, numărul de infectați s-a ridicat la 423.


Pub