(video) Propunerile lui Năstase: Tratament gratuit de Covid-19; polițe medicale - la jumătate de preț în stare de urgență; prețul legumelor - plafonat

Liderul Platformei DA susține că impunerea moldovenilor reveniți în țară să procure polița de asigurare medicală obligatorie este o măsura anticonstituțională și cere Comisiei pentru Situații Excepționale să o anuleze. În același timp, Andrei Năstase este de părerea că Guvernul ar trebui să extindă posibilitatea de a procura polița la jumătate de preț pe tot parcursul stării de urgență. Pe de altă parte, autoritățile spun că au luat această decizie pentru a fi corecți față de toți cetățenii, dar și pentru a sprijini sistemul medical din țară.

Foto: UNIMEDIA

„Criza epidemiologică ia amploare şi asistăm la o progresie îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19. Platforma DA a intervenit constant pe parcursul ultimelor săptămâni cu propuneri judicioase privind măsurile de prevenire a colapsului sistemului de sănătate, economic şi a celui social”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe Facebook și a venit cu mai multe propuneri.

Printre acestea se numără testarea personalului medical și echiparea acestuia conform standardelor medicale europene; echiparea și instruirea corespunzătoare a personalului MAI dislocat în oraşe şi în mediul rural; achiziționarea de capacităţi de testare, indiferent care ar fi preţul acestora.

„Pentru a stopa în măsură predictibilă dezastrul provocat de pandemie şi a face mai puţin dificilă situaţia cetăţenilor noştri, inclusiv al celor din străinătate care se confruntă cu diverse probleme existenţiale, Platforma DA cere guvernării:

1. Extinderea pentru toate categoriile sociale a termenului de procurare a poliței de asigurare cu reducerile stabilite de 50, 60 și 75% pe parcursul întregii perioade a stării de urgență;

2. Tratarea gratuită a tuturor celor infectați de COVID-19, fără discriminare, indiferent dacă au sau nu poliță de asigurare medicală și anularea imediată a prevederilor Dispoziției nr. 10 din 31 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prin care cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, pe cale terestră și aeriană, și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), au fost obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, precum și cele ce prescriu operatorilor aerieni admiterea la bordul aeronavei doar a persoanelor care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM, ca fiind neconstituționale.

3. Plafonarea imediată a adaosului comercial la produsele alimentare de strictă necesitate - în speță, la legumele care constituie aşa-zisul “set pentru borş”, procurate preponderent de pensionari;

4. Includerea în componența Comisiei pentru situații excepționale a Președinților fracțiunilor parlamentare și a reprezentanților mediului de experți în domeniul medical și epidemiologic, procedându-se la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1340 din 4 decembrie 2001, pentru a realiza un larg consens naţional, politic şi social”, se arată în postarea liderului Platformei DA.


Pub