Fost judecător la CC, despre obligativitatea polițelor: Este o decizie absolut corectă

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la obligativitatea polițelor de asigurare este absolut corectă. Ce puțin asta spune fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase.

Foto: UNIMEDIA

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta afirmă că orice sistem de sănătate, este prevăzut ca să funcționeze la anumiți parametri.

„În regim de normalitate, sistemul nostru este capabil să trateze fără probleme persoanele care muncesc peste hotare și care vin în vizită în Moldova. Acum însă, noi ne confruntăm cu o situație total diferită: astăzi sistemul moldovenesc de sănătate publică, în mod potențial trebuie să absoarbă mii de persoane, care în mod obișnuit nu domiciliază in Republica Moldova și care de fapt vin acasă anume cu acest scop - de a primi asistență medicală, în caz că vor fi infectate

Astfel, sistemul este supus unei sarcini, la care el nu a fost planificat să funcționeze în mod normal. Facebook Youtube și Netflix au redus calitatea conținutului video în Europa, dând curs cererii formulate de Comisia Europeană, care a solicitat ca platformele de streaming să limiteze traficul online, pentru a nu se ajunge la colapsul internetului. La fel stau lucrurile și cu sistemul de sănătate: fiind programat să funcționeze la anumiți parametri, daca nu va fi finanțat plenar, riscă să intre in colaps.

Soluțiile pentru a face față unei crize majore, necesită mulți bani. Acești bani nu au fost și nu aveau cum să fie bugetați anul trecut deoarece nimeni nu putea presupune apariția unei asemenea crize. În articolului de mai jos, putem vedea care este costul staționar al COVID 19 în SUA. (Din păcate nu am găsit nici o informate care este costul tratamentului în staționar a unei persoane bolnave în Moldova). În SUA, potrivit businessinsider, valoarea integrală a unei internări de șase zile pentru tratamentul simptomelor coronavirusului pentru cineva fără asigurare s-ar cifra la o medie superioară de 73.300 USD. Desigur că în Moldova preturile sunt mai mici, dar nu sunt neglijabile, cu atât mai mult că acești bani nu au fost planificați”, constată acesta.

Tănase mai punctează că potrivit celor mai pesimiste scenarii ale OMS, numărul cazurilor de infectare în Moldova ar putea ajunge la 24 mii de persoane. „În aceste condiții, obligativitatea achitării poliței de asigurare medicală pentru cei care revin acasă, este o necesitate. Astfel, când o persoana care lucrează în afara tarii, decide să revină acasă, în principal pentru a se pune la adăpost de epidemie, ea trebuie să fie conștientă că este obligată cel puțin să achite acel minimum pentru ca sistemul sa poată face față acestei avalanșe.

Câteva detalii legate de solidaritate. Cei care revin acum acasă, și care în mod potențial pot ajunge să acceseze sistemul nostru medical, trebui să manifeste o elementară solidaritate cu cei care locuiesc în tara și care contribuie prin taxele lor la buna funcționare a sistemului medical. Pretenția de a fi tratat fără să contribui cu nimic la sistemul de sănătate, nu înseamnă altceva decât dorința de a beneficia de asistență pe seama celor care contribuie la acest sistem.

Suma de 4056 lei, nu este o sarcină disproporționată. Toți cetățenii care locuiesc în Republica Moldova și care vor să beneficieze de asistență medicală achita aceasta taxă. Veniturile celor din Moldova sunt mai mici de cât a celor din diasporă, astfel sarcina impusă este una destul de rezonabilă.

Ce tine de „argumentul” că „noi trimitem bani acasă”. Este adevărat, cei care muncesc peste hotare, trimit bani în Moldova. Ei trimit acești bani ca să-și ajute copii/părinții/bunicii/ etc. Acești bani, chiar dacă sunt taxați de stat prin TVA, cu excepția investițiilor capitale, nu ajung în sistemul de sănătate. Ei sunt folosiți în alte scopuri. Sistemul nostru de sănătate este finanțat în principal de CNAM, care la rândul său există din contribuțiile de asigurare medicală”, a subliniat fostul ministru al Justiției.

Amintim că moldovenii din diasporă sunt obligați să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. Această dispoziție a fost inclusă în Decizia nr.10 și a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale. Astfel, începînd cu 01 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.


Pub