Povestitorul Andersen, la datorie: Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, sărbătorită la 2 aprilie

La 2 aprilie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Tradițional, una din secțiile naționale ale Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), a lansat un poster, însoțit de un mesaj dedicat acestei zile.

Foto: Hans Christian Andersen

În anul curent, această inițiativă este susținută de Secția Națională IBBY din Slovenia. Mesajul a fost scris de scriitorul Peter Svetina și se intitulează „Foamea de cuvinte”.

Ilustrația și design-ul posterului aparțin artistului plastic, ilustratorului Damijan Stepančič.

https://mecc.gov.md/ / Sursa:https://mecc.gov.md/

„Această sărbătoare este un prilej în plus de a promova lectura și importanța cărților pentru copii. În acest an, cu siguranță, sărbătoarea are o semnificație și mai puternică. Cărțile, poveștile ca niciodată îi ajută pe copii, dar și pe cei adulți, să reziste în condițiile de izolare, să creadă în puterea binelui, să se apropie unii de alții, chiar dacă sunt la distanță. Îndemnăm părinții să le citească copiilor”, a spus directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

„O carte bună citită la o vârstă fragedă, poate reprezenta cea mai trainică temelie a personalității unui copil. De aceea, dragi părinți, în situația în care ne aflăm, misiunea și responsabilitatea care v-au căzut pe umeri s-au dublat. Familiile au devenit mult mai aproape de tot ce înseamnă proces educațional vă îndemn să cultivăm copiilor noștri dragostea de carte, de lectură, de tot ce este mai frumos în această lume”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Menționăm că în această zi bibliotecarii și foarte mulți voluntari din diverse asociații citesc povești copiilor prin intermediul Internetului, lansează concursuri de lectură online.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii se sărbătorește anual din 1967, în data de 2 aprilie, de ziua de naștere a marelui povestitor Hans Christian Andersen.

Printre cele mai faimoase povești ale sale sunt: Prințesa și mazărea (1835), Degețica (1835), Mica sirenă (1836), Hainele cele noi ale împăratului (1837), Lebedele (1838), Săldățelul de plumb (1838), Rățușca cea urâtă (1844), Crăiasa zăpezilor (1845).


Pub