(video) Între 32 și 78 de mii de lei, atât costă spitalizarea pentru pacienții cu Covid-19, pentru cele 14 zile de staționar

Costurile de spitalizare a pacienților infectați cu noul tip de coronavirus sunt de mii de lei pe zi, în dependență de tratamentul de care au nevoie aceștia, a declarat Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Foto: UNIMEDIA

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au estimat costul mediu al unei zile de tratament în staționarul simplu și în secția de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid-19

Prin urmare, costul unei zile în staționar este de 2 255 lei pe zi. „Aici intră cheltuielile de întreținere, testul, transportul ambulanței... Pentru 14 zile de spitalizare pentru o persoană cu Covid-19, statul are cheltuieli de 32 mii lei”, a explicat Igor Dodon.

Costurile de spitalizare și tratament pentru pacienții din terapie intensivă sunt mai mari - 5 300 lei pe zi. Pentru 2 săptămâni, costurile se ridică la 78 de mii de lei pentru o singură persoană.

„Persoana care a venit din Italia și care a fost primul pacient cu Covd-19 testată pozitiv, a stat în terapie intensivă aproape 30 de zile, de pe 7 martie”, a ținut să menționeze șeful statului.

„Sunt zeci de mii de persoane care au achitat ani la rând polița de asigurare medicală și nu au profitat de servicii medicale, iar cei care nu au contract de muncă, o procură separat, inclusiv locuitorii din stânga Nistrului”, a precizat șeful statului și a cerut „unor politicieni” care au atacat în instanță decizia CSE de a obliga cetățenii din diasporă să procure polițe de asigurare medicală, să-și retragă cererea de chemare în judecată.

Menționăm că moldovenii din diasporă sunt obligați să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. Această dispoziție a fost inclusă în Decizia nr.10 și a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale. Astfel, începând cu 01 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontieră de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Ulterior, decizia Comisiei Situații Excepționale, care obligă moldovenii din diasporă să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă, a fost atacată în judecată de către PAS.

Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate pozitiv încă 82 de persoane. Bilanțul celor infectați a ajuns la 505. Totodată, ministra Sănătății a anunțat încă un deces provocat de noul tip de coronavirus, numărul total al deceselor ajungând la 6.


Pub