(video) PSRM: „Prin lipsa majorității parlamentare, s-a demonstrat voința politică”

Partidul Socialiștilor susține inițiativele Guvernului Chicu, iar prezența deputaților PSRM la ședința de astăzi a Parlamentului nu a fost necesară, întrucât ei nu au avut nevoie de explicații din partea Executivului. Declarațiile au fost făcute de către socialistul Vlad Bătrîncea, după ședința anulată a Legislativului de astăzi.

Foto: captură

„Ca urmare a asumării răspunderii, în baza hotărârii Comisiei Situației Excepționale, în Parlament au venit aceste inițiative și ia atitudine. În conformitate cu decizia CC, în cazul în care nu respinge proiecte de lege asumate de Guvern, aceste se consideră intrate în vigoare.

Astăzi, prin lipsa majorității parlamentare, s-a demonstrat voința politică și anume, legile au intrat în vigoare. Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea. În această situație, considerăm că Guvernul face față. Aceste inițiative vin ca suport părurii vulnerabile care au nevoie în această perioadă. Este vorba de indemnizații de șomaj în valoare de 2700 de lei, care vor primi zeci de mii de cetățeni. Este vorba de mai multe înlesniri fiscale. Guvernul intervine prin politici fiscale, pentru a ajuta cetățenii și afacerile” a afirmat vicepreședintele Parlamentului.

Bătrîncea a mai punctat că aceste măsuri au fost solicitate de societate. „În această situație PSRM a luat decizia de a nu participa la această ședință. Este o procedură perfect legală”, a conchis acesta.

Amintim că moldovenii din diasporă sunt obligați să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. Această dispoziție a fost inclusă în Decizia nr.10 și a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale. Astfel, începînd cu 01 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.


Pub