Astfel, analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică la majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%, brânza de vaci ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și s-a majorat la carnea de pasăre ~2,05% .
De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.
Pâinea, ouăle de găină și uleiul de floarea soarelui au rămas la același preț ca și în luna februarie.
Totodată, „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (circa 19,20 lei /kg în magazinele de cartier).
Consiliul Concurenței nu a identificat majorări semnificative ale prețurilor de comercializare a produselor alimentare sau abateri de ordin concurențial.
Totodată, s-a constatat că evoluția prețurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relația „cerere vs. ofertă", precum și de evoluția costurilor de import și/sau eventual de procesare a materiei prime.
Consiliul Concurenței poate interveni promt, inclusiv prin intermediul organelor de ocrotire a normelor de drept, în cazul identificării situațiilor de încălcare a normelor concurențiale, în special în perioada pandemiei.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!