Produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult, în urma „panicii pandemice". Cum comentează Consiliul Concurenței

În contextul declarării stării de urgență și extinderii Covid-19, Consiliul Concurenței a monitorizat comportamentul întreprinderilor din sectorul retail-ului alimentar, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în special ce ține de evoluția prețurilor (atât în rețelele de magazine, cât și în magazinele de cartier) și a prezentat evoluția prețurilor medii de raft ale produselor selectate.

Foto: poza simbol

Astfel, analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică la majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%, brânza de vaci ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și s-a majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Pâinea, ouăle de găină și uleiul de floarea soarelui au rămas la același preț ca și în luna februarie.

Totodată, „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (circa 19,20 lei /kg în magazinele de cartier).

Evoluția prețurilor medii la produsele alimentare în rețelele de magazine (lei) / Sursa:competition.md

Consiliul Concurenței nu a identificat majorări semnificative ale prețurilor de comercializare a produselor alimentare sau abateri de ordin concurențial.

Totodată, s-a constatat că evoluția prețurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relația „cerere vs. ofertă", precum și de evoluția costurilor de import și/sau eventual de procesare a materiei prime.

Consiliul Concurenței poate interveni promt, inclusiv prin intermediul organelor de ocrotire a normelor de drept, în cazul identificării situațiilor de încălcare a normelor concurențiale, în special în perioada pandemiei.


Pub