Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT

Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști, cei democrați și cei din Partidul ȘOR nu s-au prezentat  la ședință. În sala forului legislativ au fost prezenți doar 39 de deputați din fracțiunile Platforma DA, PAS și grupul Pro-Moldova. Aceasta în condițiile în care astăzi premierul Ion Chicu urma să prezinte proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență , proiect pentru care ieri Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

După ce președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a anunțat că ședința nu poată fi deschisă din lipsă de cvorum, deputații prezenți au criticat guvernarea,, catalogând această decizie a majorității parlamentare de a nu se prezenta la ședință drept  „un circ organizat”, „o bătaie de joc față de cetățeni” și .„un dezmăț produs în Parlament”. Premierul Ion Chicu a mers după aceasta în fața presei pentru a prezenta proiectul de lege, însă în timp ce îl prezenta, deputatul PAS Mihai Popșoi a venit în sala de presă și l-a întrerupt. Cei doi și-au aruncat replici acide, iar premierul a plecat. 

PE LUNG

„Circ organizat”, „o bătaie de joc față de cetățeni” și .„un dezmăț produs în Parlament”

„Noi vedem azi un circ organizat de majoritatea parlamentară. Cu regret, chiar și procedurile democrației nu sunt respectate. Ca această angajare de răspundere să fie respectată ca procedură, prim-ministrul trebuia să prezinte proiectul. Suntem în situația în care putem contesta că mecanismul nu funcționează, nemaivorbind de obrăznicia și nesimțirea colegilor din majoritatea parlamentară. Suntem chiar stupefiați de nesimțirea și de bătaia de joc de care dă dovadă guvernarea”, a declarat Andrian Candu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinco a menționat că ceea ce s-a întâmplat în ședința Parlamentului este o bătaie de joc față de cetățeni. „Atât timp cât premierul nu a prezentat proiectul de lege, acest element nu a fost respectat este temei de neconstituționalitate pentru această decizie cu privire la această angajare a răspunderii. Era bine dacă premierul prezenta acele măsuri, așa cum sunt ele: antipopulare, anti-business și clientelare în foarte multe aspecte și în susținerea unor agenți economici apropiați guvernării”, a spus Sergiu Litvinenco.

La rândul său, Alexandru Slusari, deputat Platfoma DA a menționat că „acest dezmăț produs în Parlament caracterizează tot mai mult această guvernare, această coaliție coronavirus”. „ Cu părere de rău degradează parlamentarismul. Majoritatea parlamentară care crede că face bine Guvernului lui Dodon pune sub mare lovitură Parlamentul. Și asta dincolo de faptul că această angajare de răspundere nu a fost nici argumentată, nici logică sub toate aspectele”, a declarat Alexandru Slusari.

Cu toate acestea,, niciuna din fracțiunile parlamentare de opoziție nu și-a declarat intenția de a înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare.

Replici acide premierul Chicu-deputatul Mihai Popșoi

În timp ce deputații prezenți se arătau revoltați de situația creată în forul legislativ, premierul Ion Chicu a mers în fața presei unde a prezentat pe scurt principlele aspecte ale proiectului pentru care ieri Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. La scurt timp, însă în sala pentru presă a intrat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi(PAS) care a întrerupt conferința de presă a lui Ion Chicu.

„Dle Chicu, nu vă este rușine? Pentru ce ne-ați chemat astăzi aici? Unde vă sunt colegii din majoritatea parlamentară?”, l-a întrebat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi. Deputatul purta mască de protecție pe față.

„La capitolul rușine, arătați obrăjorii cât sunt ei de roșii”, i-a replicat Ion Chicu. Imediat dupăaceasta premeirul a părăsit sala.

Principalele prevederi ale proiectului

Astfel potrivit proiectului, urmează să fie majorat ajutorul de șomaj, iar suma minimă va fi de 2775 lei. De asemenea, sunt extinse categoriile de persoane beneficiare pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. Totodată, s-a decis majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate până la 1300 lei, pe perioada stării de urgență și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil până la 975 lei.

Proiectul prevede subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității.

Titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. De asemenea, pentru această categorie, pentru persoanele care practică activitate independentă, întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, vor fi restituite contribuțiile sociale în sumă fixă.

Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15%. Agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale vor beneficia de amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale.

Cu toate acestea, deputații din opoziție au declarat că sub paravanul acestei asumări de răspundere a Guvernului sunt unele decizii care nu au nicio legătură cu starea de urgență. Deputații PAS au declarat că unele decizii vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul guvernării. „Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei”, au declarat ei.

Și deputații de Platforma DA au menționat că „este un vinegret, făcut artificial, special, pentru a slăbi Parlamentul și pentru a ascunde niște interese meschine care nu au legătură cu această stare de urgență”.

Deputații Pro Moldova au declarat că 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Mai mult, multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020, care la sfârșitul anului

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.