05:51:22 19.04.2024
Stiri

Măsurile URGENTE pe care ar trebui să le întreprindă guvernarea, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control: „Vor fi vinovați de sutele, poate MIILE de vieți ce riscă să se piardă”

Politică 02.04.2020 13:32 Vizualizări1835 Autor: Ziarul National
Măsurile URGENTE pe care ar trebui să le întreprindă guvernarea, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control: „Vor fi vinovați de sutele, poate MIILE de vieți ce riscă să se piardă” Facebook


Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, propune guvernării mai multe soluții pentru a nu scăpa lucrurile de sub control în contextul pandemiei COVID – 19 și pentru a nu transforma Chișinău într-o „bombă epidemiologică”.

Potrivit secretarului general al Partidului Unității Naționale (PUN), pandemia COVID - 19 a devenit un multiplicator de crize economice, sociale și chiar geopolitice, ce se vor face simțite mult timp după încheierea epidemiei.

„Din păcate, răspunsul la pandemie va trebui să fie unul global, comun, pentru că numărul impresionant de victime și ezitările statelor arată că nicio țară nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare și puține sunt statele care vor reuși să se descurce singure. Dacă țările dezvoltate sau cele cu excedent bugetar au capacitatea de a se „înarma” mai repede și a-și salva cetățenii, țările slab dezvoltate sau în tranziție pot compensa capacitatea redusă de contracarare a epidemiei printr-o organizare „prusacă” până ce vor reuși mobilizarea resurselor externe care să le ofere capabilitățile tehnico-medicale de a face față acestui flagel”, menționează Șalaru.

În opinia fostului ministru, R. Moldova, pe lângă un sistem sanitar aproape în disoluție, a fost surprinsă de criză și cu un management statal defectuos, care în maximum trei săptămâni va fi depășit de evoluția epidemiologică.

„În acest context, R. Moldova are doi vectori pe care se poate mișca: primul îl reprezintă organizarea internă și aici trebuie avute în vedere măsurile de izolare și distanțare socială, precum și introducerea carantinei instituționalizate stricte pentru toți cei care vin din afara țării și nu pot fi testați imediat.

Centre de carantină instituționalizată pot fi făcute pe tot teritoriul R. Moldova, în hoteluri, complexe turistice etc., cu sprijinul autorităților locale și nu doar în Chișinău, care, prin concentrarea unui număr mare de bolnavi riscă să devină o bombă epidemiologică, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare densitate de populație”, precizează sursa citată.

Totodată, fruntașul PUN subliniază că o altă măsura internă ce poate fi folosită, dacă numărul celor veniți din diasporă va crește simțitor, e operaționalizarea aeroportului de la Mărculești: „Acolo poate fi creat și un centru de triere cu sprijinul Armatei Naționale, fie cu sprijinul NATO. De altfel, R. Moldova poate solicita Alianței Nord-Atlantice acordarea unui spital de campanie, care să asigure testarea și trierea cetățenilor”.

Un al doilea vector pe care trebuie să se miște guvernanții îl reprezintă accesarea cât mai urgentă a sprijinului extern - atât creditul cu dobândă zero de la FMI, cât și a ajutorului deja anunțat de UE.

„Pentru obținerea ajutorului de la UE, care constă în aparatură, medicamente, teste, echipamente medicale ori pregătirea medicilor noștri în lupta cu epidemia, R. Moldova trebuie să se miște foarte repede. Cu cât Guvernul Chicu va remite mai repede UE necesarul de care are nevoie R. Moldova, cu atât mai repede se vor salva vieți. Nu știu dacă Igor Dodon și Guvernul său înțeleg criza umanitară ce poate lovi R. Moldova, dar politicianismul de care dă dovadă actuala guvernare, țâfna și aerele cu care tratează partidele de opoziție se vor întoarce împotriva lor și vor fi vinovați de sutele, poate miile de vieți ce riscă să se piardă”, avertizează Șalaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md