Linkuri accesibilitate

Angela Zgardan: „Eu cred că fiecare poate să se păzească, să ieșim cât mai repede din această situație”


Angela Zgardan, medic la Lisabona
Angela Zgardan, medic la Lisabona

Prestigiul medicilor a crescut mult pe timp de pandemie, iar medicina a ajuns să fie nu numai o chestiune de anatomie și fiziologie ci și o activitatea care presupune o implicare socială şi civică.

Moldoveanca Angela Zgardan este medic la Lisabona de aproape douazeci de ani. Ea spune că pe perioada stării de urgență, Portugalia a decis să acorde refugiaților și celor care cer azil aceleași drepturi cu ale rezidenților, mai ales în privinţa accesului la sistemul de sănătate, în tentativa de a încetini răspândirea epidemiei de coronavirus.

Angela Zgardan: „Eu cred că fiecare poate să se păzească și să ieșim cât mai repede din această situație”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct



Europa Liberă: Sunteți parte a diasporei și Dvs. și faceți parte din cei ce stau la straja sănătății de mai mulți ani acolo, în Portugalia, să ne spuneți despre atmosfera din această țară. Ce se întâmplă acolo? Și Portugalia nu a fost ocolită de această pandemie?

Angela Zgardan: „Portugalia la fel a fost afectată de COVID-19. Știam că o să vină și la noi în Portugalia infecția, virusul. Fiecare persoană, cred eu, a luat în serios acest lucru și a început să se pregătească, să aibă grijă, să evite primele contacte. Sunt speriați, așa, într-un cuvânt ca să spun, lumea este speriată, pentru că cu toți cine vorbim au frică, toți stau în case. Deci, numai populația care e la serviciu merge, conform regulilor, se păstrează distanța peste tot și de-acum măsurile de igienă care sunt foarte-foarte stricte.”

Europa Liberă: În spitale situația cum se prezintă?


Angela Zgardan: „În Portugalia avem deja peste 9.000 de cazuri confirmate, sunt internate peste 200 de persoane în stare gravă. Oricare persoană confirmată și în stare clinică cu indicații la internare este internată, suspecți avem și mai mulți, dar sunt făcute teste conform clinicii și se depistează. Ca peste tot, sunt mai mult afectate casele de bătrâni. Personalul medical este pregătit, avem protecție, sunt formate echipe multidisciplinare care lucrează non-stop, deci, orele care trebuie să le facă.”

Europa Liberă: Portugalia este țara care a primit mulți migranți. Din câte am aflat, în această țară se acordă tuturor celor care sunt acolo aceeași asistență medicală, nu există cetățean portughez și cetățean venit din afara Portugaliei, asta înțeleg?

Angela Zgardan: „Da, nu există aici o împărțire de culoare sau de țară, nu. Suntem toți la fel, după necesitate este acordat ajutor...”

Europa Liberă: Pentru că mulți moldoveni stabiliți peste hotare se gândesc să revină, familia Dvs. ce decizie a luat – rămâneți în Portugalia, veniți în Moldova?

Aș răspunde da, vrem acasă și orice schimbare radicală spre bine, dar nu-i așa de ușor...


Angela Zgardan: „Vai, este o întrebare totdeauna foarte grea pentru noi și cred că pentru orice imigrant. Aș răspunde da, vrem acasă și orice schimbare radicală spre bine, clar că venim acasă, dar nu-i așa de ușor. Serviciul... Știți, nici nu ne dau drumul să plecăm de aici. Avem serviciu, familia, copiii sunt stabiliți aici și deja e o perioadă de viață, sunt mulți ani...”

Europa Liberă: De cât timp sunteți în Portugalia împreună cu familia?

Angela Zgardan: „Am petrecut 20 de ani, dar oricum Moldova pentru noi este țara noastră.”


Europa Liberă: Și soțul tot lucrează în domeniul sănătății?

Angela Zgardan: „Da, suntem ambii medici. Bine, eu eram pediatru în Moldova, aici am devenit medic de familie, pentru că am hotărât că-i o specialitate mai interesantă, deci am făcut specializare timp de 4 ani ambii, soțul terapie. Până la ziua de azi am făcut cursuri, masterat, ce am putut să facem cât mai mult ca să ne dezvoltăm, să nu rămânem în urmă de colegii noștri portughezi.”

Europa Liberă: În caz că e nevoie să tratați pacienți infectați cu coronavirus, acceptați?

Angela Zgardan: „Da, sigur că da, pentru că avem protecție și nu suntem aleși! Este o datorie a noastră să ne păzim toți, fiindcă eu cred că fiecare poate să se păzească și să ieșim cât mai repede din această situație.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG