Raportul CSM: Trei magistrați urmăriți penal și 13, sancționați disciplinar

Mariana Colun
31/03/2020

Doar unul din zece judecători cercetați disciplinar în anul 2019 a ajuns să fie pedepsit pentru încălcările admise în activitate, se arată în raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru anul trecut. Tot în 2019, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința a trei judecători. Magistrații au fost cercetați pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, amestec în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală, respectiv pentru spălarea banilor.

La Colegiul disciplinar au fost înregistrate în 2019 78 de proceduri disciplinare, 13 fiind restante din anul 2018. Din numărul total de proceduri disciplinare, au fost examinate și pronunțate 133 de hotărâri pe 43 de proceduri, iar 22 de proceduri disciplinare au fost conexate între ele. Plenul Colegiului disciplinar a pronunţat doar 13 hotărâri de aplicare a sancțiunii disciplinare: șase mustrări, șapte avertismente și o eliberare din funcție.

Pe parcursul anului 2019, Inspecția judiciară a avut spre examinare în total 1595 sesizări și 415 petiții. În comparație cu anii precedenți, numărul de petiții/sesizări în anul 2019 a crescut cu peste 294 de adresări, față de anul 2018 și cu 228 față de anul 2017.

În decursul anului 2019 au fost eliberați 19 judecători, printre care Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, Ion Druță și Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție, cât și Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chișinău.

Mariana Colun
31/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii