Cum i-a răspuns fostul director al SCR ministrei Sănătății: „Nu am înțeles dacă testarea medicilor la o clinică privată a fost dovadă a managementului slab”

Julieta Savițchi
02/04/2020

Ex-directorul Spitalului Clinic Republican, (SCR), Anatol Ciubotaru, susține că directorii instituțiilor medical-sanitare sunt confuzi atunci când trebuie să ia decizii în legătură cu pandemia de Covid-19, în condițiile în care nu există un protocol oficial privind măsurile necesare pentru protecția medicilor. Afirmația a fost făcută în cadrul unei replici date minstrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că Ciubotaru a fost demis din cauza „managementului slab”. 

„Dumneaei a făcut trimitere la anumite momente slabe în ceea ce privește managementul. În fond, nu am înțeles dacă dovada managementului slab a fost testarea la o clinică privată a medicilor sau nu. Din cele relatate, am desprins doar faptul neinformării ministerului despre această decizie și că ministerul a aflat doar după ce cazurile s-au confirmat a doua zi”, a declarat cardiochirurgul în replica adresată ministrei Sănătății.

Ca profesionist, este un om cu literă mare. În cazul dat, au existat anumite momente slabe în ceea ce privește managementul și nu este vorba că a făcut testarea, cum s-a interpretat în presă sau pe rețelele de socializare - testarea la o clinică privată. problema a fost că noi nu am cunoscut despre faptul că persoanele se testează. Doar după ce au venit cele 4 probe pozitive a fost informată Agenția Națională de Sănătate Publică despre aceste cazuri. Problema a constat în faptul că noi ulterior am aflat că a fost încheiat un contract pentru testarea a 30 de lucrători. Vedeți care este cifra la momentul actual a personalului infectat. Eu nu dau aprecieri nici acestei situații. Va exista evaluarea Comisiei și atunci voi veni cu toate detaliile pe cazul dat. Vreau să nu se speculeze”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la emisiunea „Puterea a patra”.

Profesorul Ciubotaru susține că a fost nevoit să ia de sinestător anumite măsuri pentru ai proteja pe medici și membrii familiilor lor infectarea cu Covid-19. Anatol Ciubotaru a precizat că a dispus înlăturarea medicilor în vărstă sau cu patologii de la secția unde erau internați pacienții infectați cu coronavirus de tip nou, cu ajutorul rectorului Universității de Medicină a organizat cămine-hotel pentru personalul medical care activează în prima linie, a inițiat confecționarea câtorva prototipuri de protecție ce ar asigura izolarea ideală a feței lucrătorilor medicali, a inițiat instruirea reanimatologilor și a organizat testarea medicilor. „Trebuie să recunoaștem că ministerul nu are deocamdată nici un protocol special referitor la situațiile când urmează a fi testați medicii asimptomatici, pentru protecția lor și a celor din jur”, și-a argumentat acțiunile profesorul.

Amintim că Anatol Ciubotaru a fost demis pe 24 martie, după ce patru medici de la instituția pe care o conducea au fost testați pozitiv la covid-19. Testarea medicilor a fost organizată la un laborator privat de către Anatol Ciubotaru  după ce un reanimatolog a acuzat febră și dureri de cap.

Destituirea lui Ciubotaru s-a produs extrem de repede. În ziua de 24 martie, un post TV a transmis la ora 13.00, cu referință la surse anonime, despre infectarea a patru medici de la SCR. La briefingul de la ora 17.20, Viorica Dumbrăveanu a declarat că aceste cazuri nu au intrat în statistici pentru că urmează a fi investigate și confirmate de laboratorul ANSP. La ora 19.15, premierul Ion Chicu a anunțat despre decizia de a fi demis directorul SCR pentru „a face față provocării în domeniul epidemiologic”. La ora 20.58 pe pagina web a Guvernului a apărut un comunicat de presă în care se arăta că Ciubotaru este destituit, iar Dumbrăveanu a fost obligată să-i găsească imediat un înlocuitor.

 

Julieta Savițchi
02/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii