Andrei Năstase cere reducerea prețurilor la produsele petroliere: „Supraplătim acum cu 2 lei per litru”

Liderul Platformei DA cere plafonarea prețurilor la produsele petroliere, pentru a împiedica speculațiile în acest domeniu. Potrivit lui Andrei Năstase, prețurile la benzină și motorină ar trebui să scadă acum cu minim 2 lei per litru. Acest lucru nu se întâmplă din cauza înțelegerilor de cartel și a neintervenției Consiliului Concurenței.

Foto: UNIMEDIA

„În ultimele 2 luni, pretul la țiței a scăzut de la 50 la 20 dolari per barill. Este ştiut că ponderea țițeiului în costul benzinei și motorinei este de aproximativ 30 %. Asta înseamnă că prețurile la combustibil ar trebui să se micșoreze în Moldova cu cel puțin 4,5 lei per litru. Ce se întâmplă în realitate? În realitate prețurile s-au micșorat aproximativ cu 2 lei per litru, iar șoferii și fermierii noștrii supraplătesc la moment cu aproape 2-2,5 lei per litru mai mult decăt prețul corect, iar asta ne afectează pe toți, mai ales pe agricultori în toiul lucrărilor agricole de primăvară”, a scris liderul Platformei DA, pe pagina sa de Facebook.

Andrei Năstase cere intervenția Consiliului Concurenței pentru o transparență mai mare în modul de stabilire a prețurilor.

„Cerem aprobarea cât mai urgentă a modificărilor normative privind stabilirea prețurilor maximale la benzină și motorină în funcție de cotațiile Plat-s, cu asigurarea accesului experților și societății civile la informația necesară, în baza căreia ANRE ar stabili prețurile corecte. Fac apel către mediul asociativ, către apărătorii drepturilor consumatorilor, să facem front comun în acest demers, inclusiv pe cale judiciară, dacă va fi cazul”, a adăugat Năstase.

În ultima lună, prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate, din cauza blocajelor economice din Europa și America de Nord, care au micșorat cererea de petrol. În acest caz, analiștii prognozează o scădere a consumului de până la un sfert din consumul normal, scrie ft.com.

În același timp, odată cu acumularea ofertei, din cauza războiului prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia, comercianții cred că surplusul ar putea fi de 25 m barili pe zi de luna viitoare. Acest lucru ar putea copleși capacitatea de stocare la nivel mondial în câteva săptămâni.

Prețul petrolului a început să scadă de la extinderea pandemiei de coronavirus, care a ajuns în majoritatea statelor din lume. Astfel, valoarea de referință a Statelor Unite, cunoscută sub denumirea de West Texas Intermediate sau WTI, a atins un nivel minim de 19,92 dolari pe baril, pierzând peste 6%. Totodată, referința internațională Brent a pierdut 6% și a atins nivelul scăzut de 23,03 dolari pe baril, cel mai mic din 2002.


Pub