(video) Peste 20 de mii de persoane, în autoizolare la domiciliu. Ministrul de Interne a prezentat harta interactivă prin care sunt monitorizați cei cu suspecție la Covid-19

Ministrul de Interne a prezentat, în această dimineață, acțiunile desfășurate de angajații MAI în perioada situației de urgență. Totodată, a fost prezentată harta interactivă cu privire la monitorizarea persoanelor suspecte de Covid-19 și situația criminogenă pntru primele luni ale anului.

Foto: captura foto

„Poliția de Frontieră s-a aflat până nu demult în prima linie, iar la moment, această primă linie a fost preluată de către colegii de la Inspectoratul General al Poliției. Ei sunt acei care monitorizează circa 20.383 de persoane care se află în autoizolare, tot ei patrulează locurile publice, acolo unde este interzis să se afle persoane în această perioadă. Tot ei monitorizează, patrulează împreună cu carabinierii, dar și cu colegii noștri militari pe timp de noapte străzile, localurile de noapte și nu admit ca cetățenii să se afle fără motiv în afara casei”, a menționat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Potrivit ministrului, Poliția monitorizează și modul în care agenții economici respectă restricțiile impuse din data de 17 martie, prin instituirea stării de urgență și îi atrage la răspundere pe cei care nu s-au conformat.

Totodată, oamenii legii au pregătit un sistem care permite sistematizarea și examinarea datelor, astfel încât timp de 2 ore să obțină date reale despre situația la moment: câte persoane intră în țară, câte au completat fișele epidemiologice, cât de corect au fost introduse datele, cât de rapid a ajuns persoana la locul pe care l-a stabilit pentru a se afla în autoizolare, precum și ce se întâmplă cu persoanele aflate în autoizolare, când expiră acest termen și cum intervine Poliția pentru a verifica modul în care sunt respectate regulile impuse de autorități.

„A fost dezvoltată o hartă interactivă ce conține datele aferente cazurilor suspecte de Covid-19. Este o hartă la nivel național cu privire la persoanele care astăzi sunt în atenția noastră și care trebuie să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Pentru asigurarea acestui sistem sunt incluse date din fișele epidemiologice și date primite de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Cu ajutorul hărții avem posibilitatea de a verifica informațiile la nivel național, cu identificarea regiunilor mai afectate, în care sunt mai multe persoane care respectă regimul de autoizolare, inclusiv până la nivel de localitate. Putem verifica adresa și motivul din care persoana se află la evidență. La fel, putem vedea țara sursă de unde vin cetățenii noștri aflați în autoizolare și repartizarea lor pe teritoriul țării noastre”, a punctat Ion Botnari, șeful Centrului de Analiză a Informațiilor al Inspectoratului General de Poliţie.

„Acest sistem este mult mai dezvoltat, însă nu poate fi prezentat publicului, fiind vorba despre date cu caracter personal. Avem posibilitatea să urmărim persoanele reieșind din mai multe aspecte și atunci când persoana nu se află la locul stabilit pentru cele 14 zile de autoizolare sau părăsește acel loc, avem mai multe filtre prin care o putem urmări, prin informațiile acumulate atât de la cetățeni, apeluri la 112, avem foarte multe apeluri de acest gen, cât și prin alte tehnologii moderne, cu care nu putem veni în spațiul public. La acest sistem vor avea acces și lucrătorii medicali, cei care sunt pe prima linie și responsabili de a trata cetățenii”, a precizat ministrul Pavel Voicu.

Urmăriți briefingul integral:

Harta epidemiologică a persoanelor suspectate la Covid-19 / Sursa:captura foto


Pub