PAS cere Guvernului să anuleze decizia de a obliga moldovenii din diasporă să cumpere polița de asigurare medicală

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Guvernului să revadă decizia care obligă moldovenii ce revin în Republica Moldova să procure polița de asigurare medicală obligatorie. Formațiunea califică hotărârea drept una ilegală, ce va provoca „dezbinări în societate”.

Foto: poză-simbol

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit polița de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora. În această perioadă dificilă, când mii de cetățeni și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, Guvernul avea obligația să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă”, se arată într-un comunicat al PAS.

Partidul condamnă decizia și solicită revizuirea acesteia.

„În aceste vremuri grele este poate mai important ca oricând să dăm dovadă de solidaritate. Solicităm Guvernului și coaliției de guvernare PD-PSRM să-și revizuiască decizia, să permită accesul în Republica Moldova a tuturor cetățenilor indiferent dacă au plătit sau nu polița de asigurare medicală și să oprească atacurile la adresa diasporei care riscă să lase răni adânci în societatea noastră și așa dezbinată”, se precizează în comunicatul PAS.

Comisia Situații Excepționale a decis, în ședința din 31 martie, să oblige, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul țării, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay.

Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Șeful statului, Igor Dodon a anunțat că această decizie este necesară pentru a susține sistemul medical național.

În Republica Moldova, până acum, 353 de persoane au fost depistate pozitiv cu Covid-19. Din totalul pacienților, 22 de epersoane au fost tratate, printre care și doi copii. Până astăzi, patru persoane și-au pierdut viața fiind răpuse de Covid-19.


Pub