Igor Dodon: Moldova ar putea să se împrumute și pe intern și pe extern; Vom prioritiza cheltuielile bugetare

În situația actuală, Republica Moldova ar putea să aibă două surse de finanțare. Guvernul ar putea să se împrumute și pe intern, dar și pe extern. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la Prime TV. În situația actuală, Republica Moldova ar putea să aibă două surse de finanțare. Guvernul ar putea să se împrumute și pe intern, dar și pe extern. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la Prime TV.

„Sunt mai multe surse interne și externe. În primul rând, ca să cunoască toate țările UE, au scos restricțiile față de deficitul bugetar. În interiorul țării, evident prin valorile mobiliare de stat care ar putea fi procurate de băncile comerciale din țara. La noi este o anumită procedură. Rezervele obligatorii ale băncilor comerciale sunt de 38%, noi, BNM putem să le micșorăm.

Lichidități în sistemul bancar sunt, rata de bază a fost acum micșorată la 3,25%, este cea mai mică rată din istoria de 28 de ani de independență, de aceea statul poate să se împrumute pe intern. A doua sursă sunt cele externe. Aici avem deja înțelegerea cu Federația Rusă pentru 200 milioane de euro, suntem în negocieri cu FMI, este vorba de 120 de milioane de dolari, care ei sunt gata să ne acorde suport bugetar, suntem în discuții cu Banca Mondială. UE și-a arătat susținerea pentru țările din Parteneriatul Estic și pentru vecinii, care sunt cu acorduri de asociere. Vom prioritiza cheltuielile bugetare”, a precizat președintele.

Președintele Igor Dodon a precizat că o parte din banii care vin din Rusia vor fi alocați și pentru alte cheltuieli.


Pub