Criza post-coronavirus. Consilierul lui Chicu: Multe afaceri se vor închide, șomajul va crește, exporturile vor scădea

Consilierul prim-ministrului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, vine cu mai multe prognoze sumbre după criza post-coronavirus. Acesta spune că vor fi afectate cele mai mari sectoare, iar multe afaceri se vor închide.

Foto: UNIMEDIA

„Pirederi vor fi. Inevitabil. Mari. Dea Domnul mai mult pe partea economcă. Șomajul va crește. Vor scădea importurile. Se vor reduce exporturile. Consumul se va reduce. Cafenele, baruri, restaurante, pensiuni – alte servicii ne-esențiale vor fi lovite dur. Multe vor dispărea. Presiunea pe sistemul de sănătate va crește. Și presiunea pe buget. Epidemia e perioada când veniturile scad dramatic, iar cheltuielile cresc și mai dramatic. Mulți oameni care au activat în HoReCa va trebui să se re-califice în ingineri sau muncitori calificați în construcția drumurilor. Salariile nu vor fi mai mici. Or să învețe să monteze rețele electrice, sau informaționale. Or pot învăța informatica”, a precizat acesta.

Dragancea ma ispune că fiecare cursă aeriană din focarele europene aduce acasă COVID-19. „Oamenii nu respectă autoizolarea și seamănă virusul prin localități”.

Acesta s-a referit și al problemele cu care se întrunește Executivul în managentul problemelor. „Guvernul a moștenit deficiențe administrative plantate de-a lungul anilor și acum, cu aceste deficiențe, administrează o situație epidemiologică complicată. Cine vrea să înțeleagă pe cât de impredictibil și periculoas e COVID-19 – vedeți evoluțiile în SUA, Germania, Italia, Franța. Epidemia nu este ceva ce poți preveni. Și nu o poți planifica. E nevoie să înveți și să cunoști virusul într-atât, încât să găsești soluția potrivită pentru stăvilirea răspândirii lui. Între timp organizând și menținând procese care tratează și salvează oamenii”, a conchis acesta.


Pub