(video) Ministra Sănătății explică de ce putem avea încredere în testele pentru Covid-19 efectuate în laboratoarele private

Încă 70 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, după procesarea a 329 de teste. Potrivit ministrei Sănătății, o parte dintre teste au fost realizate în laboratoarele private, acreditate recent de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, urmează să fie operaționalizat și laboratorul din Bălți, precum și procurate loturi suplimentare de teste.

„Testele sunt realizate în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, iar unele persoane se adresează și în laboratoarele private. De ce sunt de calitate și recunoscute deja testările realizate în laboratoarele private? La început, laboratoarele private foloseau probele în bază de sânge colectat, ulterior, după erorile care au fost depistate și noi am anunțat despre ele, a fost modificată metoda de colectare a probelor și acum este similară cu cea de la ANSP, în baza metodei de lavaj. Această metodă a fost coordonată cu ANSP și corelate și avizate toate protocoalele care se aplică în laboratoarele respective, context în care, la moment aceste probe realizate în laboratoarele private sunt veridice, conforme aceleiași proceduri recomandate inclusiv de OMS”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății a mai anunțat că se planifică procurarea unui lot suplimentar de 100 de mii de teste, în zilele ce urmează: „Din sursele fondului global parvin acum testele care au fost procurate pentru Republica Moldova. Mâine vom mai avea încă o donație din partea unui agent economic. Totodată, deja avem coordonările făcute cu ANSP ca să achiziționăm din surse bugetare 100 de mii de teste, chiar dacă la moment avem rezerve suficiente”.

Amintim că întreg Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19, la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens.

Anterior, la 19 martie, două cazuri confirmate pozitiv la coronavirus, efectuate într-o clinică privată din capitală, s-au dovedit a fi eronate, după ce persoanele suspecte au fost supuse unei testări repetate, de această dată, în cadrul laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Astăzi, 70 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova.

Urmăriți declarațiile integral:


Pub