Sistemul medical din Republica Moldova, pregătit pentru 4000 de cazuri active de coronavirus

Sistemul medical din Republica Moldova ar fi pregătit pentru a face față la aproximativ 4000 de cazuri active de îmbolnăviri cu Covid-29. Declarațiile au fost făcute de către premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Actualmente, sistemul nostru medical poate asigura tratamentul când avem nu mai mult de 4000 cazuri active în sistem și cu rata de 20% , care ar fi în stare gravă.

În același timp, prim-minsitrul a declarat că țara dispunde 15 000 de teste pentru coronavirus.

„La ora actuală, în țară sunt peste 15 mii de teste. Astăzi am semnat un contract cu o companie chineză pentru livrarea a 100 de mii de teste suplimentare cu livrarea către 15 aprilie. Între timp, până atunci, în țară intră teste”, a declarat Chicu.

Totodată, Chicu semnalează că deși avem teste suficiente, nu am laboratoare îndeajuns.

„Noi altă problemă avrm, nu ne-am îngrijit să avem laboratoare în toți acești ani. Două companii private au zis că au capacitatea de testare a câte 1000 de teste pe zi. De asemenea, mai avem și sistemul public, ANSP, care tot face teste. În situații mai serioase, avem capacitatea de a face maxim 2500 de teste pe zi.

În cadrul emisiunii, Ion Chicu a menționat că 7 persoane din sistemul medical, infectate cu coronavirus, sunt de la Spitalul de Psihiatrie, spital unde nu sunt duşi şi nu sunt trataţi suspecţii sau confirmaţii cu Covid-19.

Amintim că din cei 423 de persoane infectate cu Covid-19, 84 sunt din sistemul medical, dintre care 43 de cazuri sunt de la Ştefan Vodă şi Soroca, iar 14 – de la Spitalul Clinic Republican. În același timp, cert este că 29 de persoane infectate din sistemul medical au fost în contact cu bolnavi de Covid-19.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia. Ea a fost tratată, dar încă este internată în spital din cauza altor boli cronice de care suferă. Alte 22 persoane, printre care și copii, au fost tratate și externate, iar 5 persoane au fost răpuse de Covid-19 în țara noastră, până acum.


Pub