LIVE TEXT / 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și un deces

PE SCURT

Ora 17:38: Au fost înregistrate 70 de cazuri noi de COVID-19. Tot pe parcursul zilei de astăzi, o persoană din regiunea transnistreană a decedat.

Ora 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene.

Ora 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Cei care urmează să fie internați trebuie să aștepte să fie eliberate locurile. 

Ora 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.

Ora 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat 845 707,04 mii de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”.

Ora 13:56: Străzile din mun. Bălți sunt dezinfectate dimineața și seara. Primăria mun. Bălți a aprobat modelul de legitimație pe care trebuie să-l completeze oamenii care trebuie să se deplaseze zilnic la serviciu. 

Ora 13:34: 15 puncte de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. 

Ora 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi de până la 70% din cauza pandemiei și instalării stării de urgență.

Ora 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri de mărire a prețurilor la hrișcă, lapte, ouă și la diferite produse farmaceutice. Agenții economici vor fi sancționați. 

Ora 12:09: A fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, după ce mai mulți medici au contactat cu persoane care erau infectate cu COVID-19. 

Ora 11:10: Au fost aprobate două curse charter speciale pentru astăzi și mâine, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. 

Ora 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță despre amânarea unor sesiuni de atestare. 

Ora 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea regimului de carantină în orașul Ștefan Vodă, satul Carahasani, r. Ștefan-Vodă și în or. Soroca.

Ora 10:29: Un grup de moldoveni au pornit spre Moldova la ora 9:50 cu cursa charter Nice -Chișinău. 

Ora 10:21: Începând de astăzi, Spitalul raional Orhei va primi persoanele infectate cu COVID-19 care sunt în stare medie sau satisfăcătoare. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Ora 10:01: O persoană infectată cu COVID-19 îndeamnă oamenii să stea acasă.

Ora 9:36: Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost ales să îndeplinească funcția de conducător al centrului de triere a celor suspecți de COVID-19, instalat la MoldExpo.

Termenul de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgență, va fi prelungit automat, fără a fi nevoie ca persoanele să se adreseze personal instituțiilor responsabile.

PE LUNG

UPDATE 17:38: 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce au fost procesate 329 de probe. O persoană din regiunea transnistreană a decedat. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că în timpul apropiat vor fi procurate 100 de mii de teste, deși în acest moment, laboratoarele au rezervele necesare. 

Premierul Ion Chicu a declarat că începând cu săptămâna viitoare vor fi repatriați, în primul rând, cetățenii cei mai vulnerabili. Localnicii din regiunile unde a fost stabilit regimul de carantină sunt rugați să înțeleagă această decizie și să colaboreze cu forțele de ordine. De asemenea, premierul a făcut apel către preoți să nu facă slujbe bisericești, mai ales că mulți preoți deja sunt infectați. 

UPDATE 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Railean, ministrul Economiei şi Infrastructurii, după ce a avut o convorbire telefonică cu Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Pachetul de asistență UE pentru toate țările Parteneriatului Estic include finanțarea unor acțiuni imediate în valoare de 140 milioane de euro și cca 700 milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei. De asemnea, oficialul european a menționat că finanțările pentru sectorul real, inclusiv pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene, precum BEI, BERD, KFW.

UPDATE 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut încă de ieri cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Este vorba de 40 de pacienți suspecți sau confirmați de infectare prin noul coronavirus, dintre care 39 sunt din Ștefan Vodă și unul din Căușeni. „Medicii din Căușeni afirmă că spitalul nu mai are locuri pentru pacienții suspecți de infectare, aceștia ajung în spital doar atunci când se eliberează patul, iar locul este luat de un alt suspect. Așa s-a întâmplat și astăzi, 1 aprilie, când trei pacienți din Ștefan Vodă au fost externați, iar în locul lor au fost aduși alți trei suspecți din același raion… Potrivit medicilor, în cele două secții ale spitalului raional care se ocupă nemijlocit cu pacienții suspecți de infectare prin COVID-19, activează 3 medici, 12 asistente medicale și mai multe inferimere, acestea nu au dreptul să părăsească spitalul și sunt la locul de muncă 24 din 24 de ore, începând cu data de 29 martie”, scrie Renata Lupacescu, jurnalistă din Căușeni. 

UPDATE 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative. Pentru implementarea acestor măsuri din bugetul de stat vor fi luate 816 mln de lei. Aceste acțiuni presupun:

  • Majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei;
  • Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare);
  • Susținerea familiilor defavorizate prin:

           (1) majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgență
           (2) majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

  • Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității;
  • Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
  • Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
  • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
  • Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

UPDATE 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat astăzi, 1 aprilie, 845 707,04 mii lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”. Tot începând de astăzi, Î.S. „Poșta Moldovei” va asigura distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă și alocații sociale de stat pentru personae vârstnice;  achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliu, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor șicu respectarea distanței sociale. Această măsură a fost luată în sprijinul și pentru sănătatea pensionarilor, categoria cea mai vulnerabilă la îmbolnăvire cu noul virus.

UPDATE 13:56: Dezinfecția stradală a fost extinsă la Bălți: străzile sunt prelucrate nu numai noaptea, ci și în timpul zilei. Drumurile sunt prelucrate cu o soluție specială inofensivă care este de obicei folosită pentru purificarea apei din bazine. Pe lângă dezinfectarea mașinilor, în oraș funcționează și un „aspirator”, care curăță drumurile de praf. Angajații întreprinderii nu uită să proceseze și să depoziteze gunoiul colectat. De asemenea, primăria mun. Bălți anunță că a fost aprobat modelul legitimațiilor pentru persoanele angajate din mun. Bălți în perioada stării de urgență. Această legitimație le va permite oamenilor să se deplaseze de acasă spre locul de muncă și vice-versa. Mai mult, oamenii nu trebuie să uite să ia cu ei și buletinul de identitate. 

UPDATE 13:34: În prezent, activează în regim normal doar 15 puncte de trecere a frontierei de stat. Aici poți consulta harta interactivă a punctelor de trecere a frontierei

UPDATE 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi foarte mari în această perioadă de pandemie. „Traficul aerian s-a redus cu până la 70%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Veaceslav Frunze, administratorul interimar al Î.S. „MOLDATSA”. Amintim că din 17 martie, în Republica Moldova au fost sistate toate zborurile regulate de pasageri, Aeroportul Internațional Chișinău trecând în regim de lucru la comandă, făcând posibilă deservirea curselor charter speciale de repatriere a cetățenilor și menținerea transportului aerian de mărfuri. În perioada situației excepționale, aprobarea curselor charter este atribuită exclusiv Comisiei pentru Situații Excepționale.

UPDATE 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri când agenții economici au mărit prețurile la produsele social importante, anunță Serviciul Fiscal de Stat. „Astfel, au fost stabilite cazuri de majorare a adaosului comercial cu o depășire de la 0,6 % până la 8,36 % pentru produsele alimentare (hrișcă, lapte, unt, orez) și cu o depășire de la 9,76 % până la 25,12 % la produsele farmaceutice (mănuși medicinale, dezinfectanți). La cazurile depistate vor fi aplicate sancțiuni, conform legislației în vigoare”, anunță reprezentanții instituției.

UPDATE 12:09: Secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă și 14 cadre medicale au fost trimise în carantină. Asta, după ce aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de COVID-19, a căror statut a fost confirmat ulterior. Și secția pneumologie a Spitalului Raional Edineț este închisă și 14 cadre medicale trimise în carantină, scrie sanatateinfo.md. Menționăm că la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 5 pacienți cu COVID-19. Deși această instituție nu face parte din lista de spitale strategice care preiau persoanele infectate, totuși, acești pacienți au nevoie de urgențe medico-chirurgicale și de aceea au fost plasați acolo, a anunțat ministra Sănătății. 

UPDATE 11:10: Pentru 1 și 2 aprilie au fost aprobate două curse charter speciale:

Cursă charter operată de FLYONE:
1 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS –CHISINAU

Cursă charter operată de BlueAir:
2 aprilie 2020 – DUBAI – CHIȘINĂU- BUCUREȘTI (OTOPENI)

UPDATE 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că  vor fi amânate până la 15 mai sesiunile de atestare – 2020 a personalului de specialitate din biblioteci. 
UPDATE 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea carantinei în orașul Ștefan Vodă (unde au fost înregistrate 11 cazuri), satul Carahasani, r-nul. Ștefan-Vodă (9 cazuri) și or. Soroca (22 de cazuri). Astfel, la intrarea și ieșirea din aceste localități va fi concentrat un număr mai mare de polițiști și militari care vor supraveghea circulația persoanelor. Tot astăzi, pompierii îmbrăcați în costume de protecție vor merge în aceste trei localități să difuzeze mesaje sonore către oameni, cu privire la felul în care se pot proteja și nu permite răspândirea virusului. 
UPDATE 10:29: Un grup de moldoveni stabiliți în Franța au pornit în această dimineață spre Moldova cu o cursă charter specială Nice – Chișinău. Când vor ajunge în Moldova, aceștia se vor autoizola pentru 14 zile, pentru a fi siguri că nu sunt infectați. 

În ultimele 24 de ore, în țară au intrat 1815 persoane și 1038 au ieșit. Totodată, pe 31 martie, la ora 21.30 la Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o cursă din Paris cu 220 de cetățeni ai Republicii Moldova repatriați. 

UPDATE 10:21: Spitalul raional Orhei este gata să primească, începând cu ziua de astăzi, pacienți în contextul cazurilor de COVID-19. În acest sens, instituția are rezervate 40 de saloane în care pot fi spitalizate persoanele cu simptome ale infecției de COVID-19 și 2 saloane pentru proceduri. 25 de paturi au fost rezervate în Secția boli infecțioase unde vor fi internați pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești. Aici vor putea fi tratați de coronavirus pacienți confirmat pozitiv cu COVID-19 în formă ușoară și medie. Femeile însărcinate, copii și pacienții în formă gravă, depistați pozitiv cu COVID-19, vor fi transportați către instituțiile medicale din Chișinău.
UPDATE 10:01: O persoană infectată cu COVID-19, internată la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, îndeamnă oamenii să stea acasă, pentru nu a nu fi infectați. Pacienta a povestit că în timp ce starea ei este mai bună, starea mamei ei se află într-o stare gravă. „Stați acasă și nu riscați cu sănătatea voastră și a celor dragi”, a scris femeia.

UPDATE 9:36: În Republica Moldova sunt înregistrate 353 de infectări cu COVID-19 dintre care s-au tratat 22 de persoane, iar patru au decedat. 73 de cazuri sunt de import, iar 280 sunt cazuri secundare, cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că lucrările de amenajare a centrului de triere a celor suspecți de COVID-19 continuă, iar cel care va fi responsabil de funcționarea acestui centru este Oleg Crudu care ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Guvernul a semnat decretul de creare a acestui centru. Totodată, potrivit documentului, conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale sau raionale, precum și ai instituțiilor private vor  fi obligați să detașeze angajați în cadrul Centrului COVID-19, la demersurile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, ministra a anunțat că persoanele la care le expiră termenul de dezabilitate în această perioadă a stării de urgență pot să nu-și facă griji și să nu se adreseze instituțiilor responsabile, pentru că toate gradele de dizabilitate care expiră în această perioadă vor fi prelungite, pentru a nu fi stopat dreptul la compensații sau pensii.

Peste nouă mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt implicați în acțiunile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou COVID-19.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.