Cum va funcționa centrul de triere de la MoldExpo pentru cei suspectați sau confirmați cu COVID-19

PE SCURT

Centrul de triere de la MoldExpo va avea numele de Centrul COVID-19 Chișinău. Acesta va funcționa pe perioada stării de urgență.

Lucrătorii medicali vor fi desemnați de către conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum și administratorii prestatorilor de servicii medicale de drept privat. Salarizarea lor va fi efectuată din contul locului de muncă de bază.

De asemenea, Primăria Chișinău va fi responsabilă, împreună cu Centrul, de problemele ce țin de controlul și combaterea epidemiei infecției de coronavirus. Tot Primăria Chișinău va asigura gratis Centrului serviciile de salubritate, canalizare, aprovizionare cu apă caldă și rece, de termificare și alte servicii necesare.

PE LUNG

Ieri, 31 martie, Comisia Situații Excepțională a aprobat mecanismul de organizare și funcționare a centrului de triere pentru cei suspectați de infecție cu coronavirus. Potrivit Dispoziției nr. 10, centrul de triere va avea denumirea Instituţia Medico– Sanitară Publică Centrul COVID–19 Chișinău.

Durata de activitate al Centrului COVID-19 Chișinău este limitată pe perioada stării de urgență declarate în Republica Moldova, adică până pe 15 mai.

Centrul va acorda asistenţă medicală pentru cazurile medicale suspecte/probabile/confirmate cu infecție cu coronavirusul SARS–CoV–2 și maladia COVID–19 ce nu pot fi rezolvate la diferite nivele.

Director al Centrului COVID-19 Chișinău a fost numit temporar Oleg Crudu, directorul Instituţiei Medico–Sanitare Publice Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” mun. Chișinău. Acesta va păstra salariul și alte drepturi salariale ce îi revin la locul de muncă de bază.

Lucrătorii medicali pentru Centrul COVID-19 Chișinău vor fi desemnați de către conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum și administratorii prestatorilor de servicii medicale de drept privat. Salarizarea acestora se va efectua pe deplin de către angajatorii de la locul de serviciu/de muncă de bază, cu achitarea integrală a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor detașați, conform contractelor de muncă încheiate și legislației în vigoare.

Serviciile de salubritate, de canalizare, de aprovizionare cu apă caldă și rece, de termoficare și alte servicii necesare vor fi asigurate de către Primăria Chișinău cu titlu gratuit. Primăria Chișinău va asigura conlucrarea și coordonarea cu Centrul COVID-19 Chișinău în problemele ce țin de controlul și combaterea epidemiei infecției cu coronavirusul SARS–CoV–2 și maladia COVID–19.

Enlarge

91844402_3631545310253764_8181684760670633984_o
A început amenajarea spațiului. Ministerul Apărării a fost implicat în amenajare.

MoldExpo va asigura punerea la folosința Centrului COVID–19 Chișinău a tuturor bunurilor imobile aflate la MoldExpo. Ultima, împreună cu Agenția Proprietății Publice, din contul propriu, vor asigura, cu titlu gratuit întreg volumul de energie electrică necesar.

Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 5,4 mil.lei, pentru procurarea combinezoanelor de protecție.

SA „SanFarm-Prim” a fost desemnat în calitate de depozit farmaceutic pentru recepționarea și eliberarea cu titlu gratuit a echipamentelor de protecție donate sau achiziționate către instituțiile medico-sanitare publice beneficiare conform distribuirii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Toate procedurile de recepționare, depozitare și eliberare a echipamentelor de protecție donate sau achiziționate, conform deciziei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vor fi efectuate și asigurate de către SA „SanFarm-Prim” cu titlu gratuit.

Centrul va avea o capacitate de 700 de paturi.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.