21:58:59 23.04.2024
Stiri

DOC // Persoanele fără prima de ASIGURARE OBLIGATORIE de asistență medicală NU vor fi admise la bordul curselor CHARTER autorizate de Guvern. Și persoanele care vor traversa frontiera terestră, OBLIGATE să plătească polița de asigurare

Social 01.04.2020 10:44 Vizualizări2531 Autor: Ziarul National
DOC // Persoanele fără prima de ASIGURARE OBLIGATORIE de asistență medicală NU vor fi admise la bordul curselor CHARTER autorizate de Guvern. Și persoanele care vor traversa frontiera terestră, OBLIGATE să plătească polița de asigurare


Persoanele blocate peste hotare, dar care nu au primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în R. Moldova, nu vor fi admise la bordul curselor charter autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale. De asemenea, moldovenii care vor traversa frontiera terestră vor fi obligați să completeze o decclarație pe proprie răspundere privind obligația achitării, în termen de 72 de ore, a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Deciziile au fost luate ieri-seara, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidate de premierul Ion Chicu.

Potrivit deciziei de ieri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor cetățenilor R. Moldova, care intenționează să revină acasă, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice şi domiciliului/reşedinţei în R. Moldova. Totodată, instituția va întocmi listele pentru repatrierea cetățenilor R. Moldova, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, altor cetățeni aflați în dificultate.

Tot MAEIE va transmite, săptămânal, Autorității Aeronautice Civile listele pentru repatrierea cetățenilor R. Moldova, iar instituția respectivă va elabora propuneri pentru graficul săptămânal al curselor aeriene și le va înainta Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova spre aprobare.

„MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului, orarul zborului și despre obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, prin intermediul sistemului guvernamental https://mpay.gov.md/”, se arată în Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.

În același context, operatorii aerieni selectați vor publica pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie; vor coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă și vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM.

Dispoziția n.r. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale prevede că și moldovenii care traversează frontiera terestră trebuie să aibă prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

„Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în R. Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 (modelul Declarației se anexează, Anexa nr. 2). Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va asigura verificarea completării veridice a declarațiilor și va transmite electronic Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Declarațiilor scanate. La CNAM va ajunge săptămânal și lista persoanelor care au traversat frontiera de stat pe cale aeriană”.

De menționat că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală costă 4 056 de lei.

Toate deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale pe 31 martie:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md