Linkuri accesibilitate

Guvernul nu a pregătit încă pentru UE lista cu echipamentul necesar luptei cu pandemia


Autoritățile de la Chișinău încă nu au pregătit cereri concrete pentru Uniunea Europeană, care a oferit ajutoare în lupta cu epidemia de coronavirus.

Uniunea Europeană a spus luni că alocă țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldovei, 140 de milioane de euro pentru a le ajuta să facă față „nevoilor celor mai urgente”, iar alte până la 700 de milioane de euro vor fi alocate pentru atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus.

Siegfried Mureșan, europarlamentar
Siegfried Mureșan, europarlamentar

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului Popular European, a precizat într-un interviu la Europa Liberă că cele 140 de milioane destinate nevoilor medicale ale statelor din Parteneriatul Estic trebuie cheltuite pentru achiziționarea de echipament de primă necesitate în lupta cu pandemia. Banii vor fi împărțiți în baza cererilor înainte de țările vizate, a declarat Siegfried Mureșan, chemând guvernul de la Chișinău să trimită „cât mai repede o listă cu echipamentul necesar”, care să fie “bine argumentată” cu date ce reflectă nevoile reale ale spitalelor din țară.

Deocamdată, guvernul nu a anunţat care ar fi aceste nevoi.

Vorbind marţi seară la postul public de televiziune, premierul Ion Chicu a numit „generos” suportul anunţat de UE şi a spus că poartă în aceste zile discuţii cu ambasadorul european la Chişinău, Peter Michalko, ca să înţeleagă concret cum va fi repartizat şi prin ce mecanisme.

Într-o scurtă declaraţie pe care a făcut-o astăzi Europei Libere, ambasadorul UE, Peter Michalko, a afirmat că, fiind vorba despre un ajutor „umanitar”, sprijinul medical nu presupune îndeplinirea vreunei condiţionalităţi din partea Chişinăului. „În ceea ce priveşte măsurile pentru susţinerea economiei, a întreprinderilor mici şi mijlocii, acel ajutor va veni ca înainte, prin liniile de credit existente şi mecanismele deja create, doar că vor fi mult mai multe resurse europene îndreptate spre acest domeniu”, a mai precizat diplomatul.

Condiţionalităţile rămân în vigoare, în schimb, în privinţa suportului financiar şi asistenţei macrofinanciare, a adăugat ambasadorul Michalko: „Vreau chiar să încurajez ca ele să fie îndeplinite cât mai repede, pentru că sunt bani care sunt la dispoziţia R. Moldova deja acum şi pentru că sunt reforme necesare pentru R. Moldova, pentru societate şi economie. După criză, pentru revitalizarea economiei, R. Moldova trebuie să fie pregătită să atragă investiţii şi să ofere condiţii cât mai bune cetăţenilor, investitorilor şi businessului domestic. Acesta este scopul reformelor şi condiţiilor care sunt puse”, a spus diplomatul european.

Comisia Europeană preciza luni că ajutoarele urgente sunt grupate în „necesităţi imediate”, pentru care vor fi alocate 140 de milioane de euro, şi „necesităţi destinate atenuării impactului economic”, cu o valoare de 700 de milioane de euro. Din necesităţile imediate face parte suportul pentru sistemul medical, dar şi un suport destinat sprijinului persoanelor care sunt cele mai afectate, iar în pachetul destinat economiei intră măsuri de sprijinire, prin diverse mecanisme deja funcţionale sau nou create de UE, a întreprinderilor mici și mijlocii, ca ele acceseze mai cu ușurință credite și să-și impulsioneze afacerile după criză.

Previous Next

XS
SM
MD
LG